YONGIN, Korea Selatan, 19 September 2023 — 1ST Biotherapeutics, Inc., sebuah syarikat bioteknologi klinikal peringkat awal yang memberi tumpuan kepada pembangunan terapi molekul kecil baharu dalam penyakit neurodegeneratif, imunologi-onkologi, dan penyakit jarang, hari ini mengumumkan Perjanjian Kerjasama Ujian Klinikal dan Bekalan (CTCSA) dengan MSD, nama dagang Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, USA, untuk menilai FB849 dalam kombinasi dengan terapi anti-PD-1 MSD KEYTRUDA® (pembrolizumab) dalam ujian klinikal Fasa I/II untuk merawat pesakit dengan tumor pepejal termaju.

Menurut perjanjian ini, MSD akan membekalkan KEYTRUDA untuk digunakan dalam kombinasi dengan FB849 untuk kajian Fasa I/II yang dirancang.

“Kami sangat gembira untuk menandakan peringkat seterusnya pembangunan FB849 dengan kerjasama yang menarik ini. Kami berharap gabungan FB849 dengan KEYTRUDA boleh merangsang tindak balas anti-tumor yang berkesan dan menunjukkan manfaat tambahan untuk pesakit dengan tumor pepejal termaju,” kata Jamie Jae Eun Kim, Ph.D., Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif 1ST Biotherapeutics. “Kerjasama ini akan memainkan peranan penting dalam kemajuan program ini dan menandakan pengesahan lanjut kepada pendekatan penemuan dan pembangunan ubat kami yang berbeza. Kami akan terus memanfaatkan kepakaran dan dedikasi kami untuk membawa terapi inovatif kepada pesakit dengan keperluan perubatan yang tidak dipenuhi.”

Kajian Fasa I/II (NCT05761223) adalah kajian manusia pertama, pelbagai pusat, label terbuka untuk menilai keselamatan, ketoleransian, farmakokinetik, dan keberkesanan awal FB849 sebagai monoterapi dan dalam kombinasi dengan KEYTRUDA untuk merawat tumor pepejal termaju. Penyertaan dalam kajian klinikal dijangka pada separuh kedua 2023.

KEYTRUDA® adalah tanda dagangan berdaftar Merck Sharp & Dohme LLC, anak syarikat Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, USA.

###

Mengenai FB849

FB849 adalah perencat molekul kecil proprietari hematopoietic progenitor kinase 1 (HPK1) 1ST Biotherapeutic sebagai ejen imunologi-onkologi generasi baharu yang novel. Sepanjang kajian praklinikal, telah ditunjukkan bahawa perencatan sangat selektif FB849 terhadap HPK1 merangsang imuniti anti-kanser yang kuat melalui penggiatan sel imun merentas spektrum, termasuk sel T, sel B, sel dendritik, dan makrofaj, dengan kesan perencatan pertumbuhan tumor yang kukuh dan tahan lama.

Mengenai 1ST Biotherapeutics

1ST Biotherapeutics adalah syarikat biofarmaseutikal berasaskan sains yang memberi tumpuan kepada pembangunan terapi terobosan dalam penyakit neurodegeneratif, imunologi-onkologi, dan penyakit jarang. Ditubuhkan pada 2016, 1ST Biotherapeutics dengan cepat membangunkan saluran paip dalam yang mendalam dengan terapi penyelidikan pertama dalam kelas yang jelas mekanisme untuk pemodifikasian penyakit yang betul dan sifat farmakologi yang sangat baik. 1ST Biotherapeutics berpusat di Yongin, Korea Selatan.

Untuk maklumat lanjut, sila layari 1stbio.com.

Hubungi 1ST Biotherapeutics, Inc.
info@1stbio.com
Tel. +82 31 8023 5332

Pertanyaan Media
akampion
Dr. Ludger Wess / Ines-Regina Buth
Pengurus Rakan Kongsi
info@akampion.com

Tel. +49 40 88 16 59 64 /Tel. +49 30 23 63 27 68