• Penambahan penggerak sel terikat semula Affimed (ICE®) meningkatkan sitotoksisiti sel alam semula jadi pembunuh (NK) dan sel CAR-NK
  • Sel NK dengan ICE® menunjukkan kecekapan anti-tumor setara atau lebih baik berbanding sel CAR-NK dengan ICE®
  • ICE® bersama sel NK menghapuskan keperluan untuk pembuatan yang kompleks dan mahal berbanding sel CAR-NK
  • ICE® memberikan fleksibiliti untuk digunakan dengan sel NK dari sumber yang berbeza

MANNHEIM, Jerman, 03 Nov. 2023 — Affimed N.V. (Nasdaq: AFMD) (“Affimed”, atau “Syarikat”), syarikat imunoterapi kanser peringkat klinikal yang komited untuk memberikan kembali keupayaan semula jadi pesakit untuk melawan kanser, hari ini membentangkan poster di mesyuarat tahunan Society for Immunotherapy of Cancer (SITC), menunjukkan bahawa ICE® Syarikat meningkatkan sitotoksisiti sel NK dan sel CAR-NK dan bahawa sel NK yang diarah semula oleh ICE® menunjukkan kecekapan yang sama atau lebih baik terhadap sel-sel tumor berbanding sel CAR-NK sendiri atau diarah semula oleh ICE®. Keputusan ini muncul daripada kerjasama dengan Institut Fraunhofer untuk Terapi Sel dan Imunologi (IZI) di Leipzig, Jerman.

“Ini adalah perbandingan terus pertama sel NK yang diarah semula oleh molekul ICE® Affimed dengan sel CAR-NK,” kata Dr. Arndt Schottelius, Ketua Pegawai Saintifik di Affimed. “Ia menggalakkan untuk melihat bahawa gabungan sel NK dengan ICE® menunjukkan kecekapan anti-tumor yang sama atau lebih baik berbanding sel CAR-NK. Gabungan sel NK alojenerik dengan molekul ICE® mewakili cara penggerakan dan pengaktifan sel NK yang paling mudah. Ini menunjukkan fleksibiliti dan pembuatan yang berpatutan kerana tiada tambahan kejuruteraan sel NK diperlukan.”

Untuk membandingkan pendekatan, keberkesanan praklinikal sel NK yang digabungkan dengan penggerak sel terikat semula tetravalen CD16A/CD19 yang menargetkan CD19 dibandingkan dengan keberkesanan sel CAR-NK sendiri atau gabungan dengan ICE®. Pengaktifan sitotoksik dinilai melalui ujian pelepasan kalcein, degranulasi, pengeluaran sitokina, dan pembunuhan spesifik sel sasaran yang mengekspres CD19.

Gabungan molekul ICE® dengan sel NK atau sel CAR-NK meningkatkan sitotoksisiti selular bergantung antibodi (ADCC) terhadap sel-sel tumor dan mengaktifkan tahap degranulasi yang lebih tinggi berbanding sel NK atau sel CAR-NK sahaja.

Kesimpulannya, gabungan sel NK dengan ICE® mewakili cara penggerakan dan pengaktifan sel NK yang paling mudah.

Butir-butir paparan poster adalah seperti berikut:

Tajuk: Mengarah semula sitotoksisiti sel NK dengan Penggerak Sel Terikat Semula: Satu pendekatan berbeza dan inovatif berbanding sel CAR-NK
Penulis: Sonya Ioana Ciulean, Julia Uhlig, Christian Breunig, Thea Eichenberg, Joe Fischer, Michael Albers, Jan Schmollinger, Jens Pahl, Ivica Fucek, Christoph Bach, Paul Franz, Anna Dünkel, Stephan Fricke, Thomas Grunwald, Ulrike Köhl, Joachim Koch
Nombor Abstrak: 329
Masa Paparan Poster: Jumaat, 03 Nov. 2023, 12:00 – 1:30 petang dan 5:10 – 6:40 petang Masa Pasifik
Lokasi: Dewan Pameran A dan B1 – Pusat Konvensyen San Diego

Sila temui pautan ke abstrak di laman web SITC: Home – SITC 2023 (sitcancer.org)

Mengenai Affimed N.V.

Affimed (Nasdaq: AFMD) adalah syarikat imunoterapi kanser peringkat klinikal yang komited untuk memberikan kembali keupayaan semula jadi pesakit untuk melawan kanser dengan merealisasikan potensi tidak terpergunakan sistem imun semula jadi. Platfom ROCK® unik Syarikat membolehkan pendekatan sasaran tumor untuk mengenali dan membunuh pelbagai tumor hematologi dan jisim pepejal, membolehkan pelbagai program rapat dan gabungan. Platfom ROCK® secara ramalan menjana molekul penggerak sel terikat semula (ICE®) yang unik, yang menggunakan sel-sel imun pesakit untuk memusnahkan sel-sel tumor. Pendekatan inovatif ini membolehkan Affimed menjadi syarikat pertama dengan ICE® peringkat klinikal. Beribu pejabat di Mannheim, Jerman, dengan pejabat di New York, NY, Affimed diketuai oleh pasukan pakar bioteknologi dan farmaseutikal yang bersatu di bawah visi berani untuk menghentikan kanser daripada mengganggu hayat pesakit selamanya. Untuk maklumat lanjut mengenai pasukan, portfolio dan rakan kongsi Syarikat, sila lawati: www.affimed.com.

Kenyataan Prospektif

Kenyataan media ini mengandungi kenyataan prospektif. Semua kenyataan selain kenyataan fakta sejarah adalah kenyataan prospektif, yang kerap ditandai dengan istilah seperti “menjangkakan”, “percaya”, “boleh”, “menganggarkan”, “sasaran”, “memandang ke depan”, “mungkin”, “merancang”, “berpotensi”, “meramal”, “seharusnya”, “akan” dan ungkapan serupa. Kenyataan prospektif muncul di pelbagai tempat di dalam pengumuman ini dan termasuk kenyataan mengenai niat, kepercayaan, proyeksi, analisis dan jangkaan semasa Syarikat mengenai, antara lain, potensi AFM13, AFM24, AFM28 dan calon produk lain Syarikat, nilai platfom ROCK®nya, pembangunan praklinikal dan ujian klinikal semasa dan dirancang, kerjasamanya dan pembangunan produknya dalam gabungan dengan terapi lain, jadual dan keupayaannya untuk membuat permohonan peraturan dan memperoleh dan mengekalkan kelulusan peraturan untuk calon produknya, kedudukan harta inteleknya, aktiviti kolaborasinya, keupayaannya untuk membangunkan fungsi komersial, data ujian klinikal, keputusan operasinya, keperluan tunai, keadaan kewangan, likuiditi, masa depan, pertumbuhan dan strateginya, industri di mana ia beroperasi, tren makroekonomi yang mungkin mempengaruhi industri atau Syarikat, seperti ketidakstabilan dalam sektor perbankan yang dialami pada suku pertama 2023, impak wabak COVID-19, manfaat penetapan ubat yatim Affimed, impak terhadap perniagaannya oleh peristiwa politik, peperangan, keganasan, gangguan perniagaan dan ketidaktentuan geopolitik lain, seperti konflik Rusia-Ukraine, fakta bahawa data klinikal semasa AFM13 dalam gabungan dengan terapi sel NK berasaskan AFM13 yang dimpleks dengan sel NK darah tali pinggang alojenerik segar yang diperoleh dari Pusat Kanser MD Anderson Universiti Texas, berbanding AB-101 Artiva dan ketidakpastian dan faktor-faktor lain yang dibincangkan di bawah tajuk “Faktor Risiko” dalam penyataan Syarikat kepada SEC. Berdasarkan risiko, ketidakpastian dan faktor-faktor lain ini, anda tidak seharusnya mengambil keputusan berdasarkan kenyataan prospektif ini, dan Syarikat tidak menanggung sebarang obligasi untuk mengemaskini kenyataan prospektif ini, walaupun maklumat baru menjadi tersedia pada masa hadapan.

Hubungan Pelabur

Alexander Fudukidis
Pengarah, Hubungan Pelabur
E-Mail: a.fudukidis@affimed.com
Tel.: +1 (917) 436-8102

Hubungan Media

Mary Beth Sandin
Naib Presiden, Pemasaran dan Komunikasi
E-Mail: m.sandin@affimed.com