• Kajian berhadapan antara eblasakimab dan dupilumab dalam biopsi kulit pesakit dermatitis atopik (AD) mengesahkan kesan berbeza eblasakimab menyasarkan IL-13R berbanding IL-4R
  • Menggunakan model COPD yang telah ditubuhkan daripada potongan paru-paru manusia, data baharu menunjukkan potensi eblasakimab untuk mengurangkan kesesakan saluran pernafasan dan meningkatkan pengembangan
  • Keputusan menunjukkan buat kali pertama potensi eblasakimab dalam indikasi lain selain AD

SAN MATEO, California dan SINGAPURA, 3 November 2023 — ASLAN Pharmaceuticals (Nasdaq: ASLN), syarikat biofarma seutama klinikal yang memberi tumpuan kepada imunologi untuk membangunkan rawatan inovatif bagi mengubah kehidupan pesakit, hari ini mengumumkan data baharu yang dibentangkan di Persidangan Pembangunan Ubat Dermatologi (DDDS) yang berlangsung di Boston, MA, dari 31 Oktober hingga 2 November 2023. Set data yang dibentangkan menguatkan bukti mekanisme tindakan berbeza eblasakimab dalam dermatitis atopik (AD), dan buat kali pertama menunjukkan aplikasi dalam indikasi baharu, penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), yang boleh didorong oleh peradangan Jenis 2.

Satu kajian berhadapan antara eblasakimab dan dupilumab yang dijalankan dalam biopsi kulit potongan AD menunjukkan ekspresi sitokina radang yang berbeza disekret oleh tisu kulit tempatan, dengan rawatan eblasakimab mengurangkan ekspresi IL-13, IL-4 dan sCD40L lebih cekap, serta IL-17F dan kemokina CCL3 dan CCL4 berbanding rawatan dupilumab. Keputusan awal ini mengesahkan data yang diterbitkan sebelum ini1 daripada sel-sel mononuklear darah pesakit AD dari kerjasama penyelidikan ASLAN dengan Dr Shawn Kwatra (Johns Hopkins Medicine) dan Dr Madan Kwatra (Universiti Duke). Data ini bersama menunjukkan kesan berbeza eblasakimab berbanding dupilumab dan menekankan kelebihan menyasarkan IL-13R dengan eblasakimab, yang boleh membawa kepada penghalang jenis 2 yang lebih cekap sambil mengekalkan reseptor jenis 1.

ASLAN juga membentangkan data baharu menyiasat peranan eblasakimab dalam COPD menggunakan model ex vivo terbukti potongan paru-paru manusia2. Model ini menguji hiperresponsif saluran pernafasan (AHR) dalam tisu paru-paru menggunakan sitokina IL-4 dan IL-13, utama dalam patologi penyakit COPD3. Eblasakimab secara signifikan mengurangkan AHR yang disebabkan IL-4 dan IL-13 dengan mengurangkan kesesakan saluran pernafasan. Lebih-lebih lagi, IL-4 dan IL-13 peka kepada kesesakan lanjut berikutan metakolin tetapi pekaan ini dibatalkan oleh rawatan eblasakimab. Untuk meneliti kesan terhadap pengembangan saluran pernafasan, formoterol digunakan untuk menginduksi pengembangan. Rawatan pra-IL-4 dan IL-13 secara signifikan mengurangkan pengembangan berikutan formoterol dalam masa 5 minit tetapi kesan ini berjaya dibalikkan oleh eblasakimab, memulihkan tindak balas normal saluran pernafasan terhadap kesesakan dan pengembangan. Oleh itu, eblasakimab berjaya menghalang AHR yang disebabkan IL-4/IL-13 dalam tisu paru-paru dan memulihkan tindak balas normal kesesakan dan pengembangan yang penting dalam COPD. Eblasakimab menghalang kedua-dua IL-4 dan IL-13 melalui reseptor Jenis 2, memberikan potensi untuk lebih berkesan dalam lingkup indikasi yang lebih luas berbanding ubat-ubat yang hanya menyasarkan sitokina IL-13.

“COPD ialah punca ketiga kematian paling biasa di seluruh dunia4 dan merupakan penyakit yang heterogen dengan sebahagian besar pesakit terjejas oleh patologi Jenis 2 yang mempunyai pilihan rawatan sasaran terhad yang terhad. Data yang telah kami bentangkan dalam model translasi adalah penting untuk mengkaji potensi eblasakimab dalam indikasi lain selain AD, dan kami percaya bahawa terdapat potensi besar bagi eblasakimab untuk menyediakan pilihan rawatan yang berkesan dan berbeza untuk COPD, pasaran yang dijangka mencecah AS$30 bilion menjelang 20325,” kata Dr Carl Firth, Ketua Pegawai Eksekutif ASLAN Pharmaceuticals.

“Data translasi yang telah kami bentangkan memberikan bukti mekanisme tindakan unik eblasakimab dan menekankan perbezaannya daripada ubat-ubat yang menyasarkan IL-4R,” kata Dr Ferda Cevikbas, Ketua Sains Translasi ASLAN Pharmaceuticals. “Kami bersyukur kerana dijemput untuk membentangkan model translasi ini di persidangan industri ini dan mempamerkan potensi eblasakimab untuk menangani peradangan Jenis 2 merentasi AD dan COPD.”

Kajian dalam kedua-dua model translasi sedang berterusan dan ALSAN merancang untuk menyampaikan set data menyeluruh untuk penerbitan ke persidangan sains akan datang. Bentangan dari Persidangan Pembangunan Ubat boleh diakses melalui laman web ASLAN di sini.

  1. Cevikbas et al (2023) Persidangan Pertama Persatuan Penyelidikan Dermatologi Antarabangsa, dalam minisymposium pembentangan terakhir
  2. Kim et al (2023) Science Advances 9 (20)
  3. Miotto et al (2003) Eur Resp J 22:602-608
  4. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (2023). Penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD). Diakses pada 2 November 2023
  5. Precedence Research (2023) Pasaran Rawatan COPD

Mengenai eblasakimab
Eblasakimab ialah antibodi monoklonal potensi jenis pertama menyasarkan subunit reseptor IL-13 daripada reseptor Jenis 2, laluan penting yang memacu beberapa penyakit radang alergi. Mekanisme tindakan unik eblasakimab membolehkan penghalangan khusus reseptor Jenis 2 dan berpotensi untuk meningkatkan ubat biologik semasa yang digunakan untuk merawat penyakit alergi. Dengan menghalang reseptor Jenis 2, eblasakimab mencegah isyarat melalui interleukin 4 (IL-4) dan interleukin 13 (IL-13) – pemacu utama radang dalam AD. Keputusan positif daripada kajian fasa 2b TREK-AD dalam AD sederhana hingga teruk menyokong potensi eblasakimab untuk menyediakan dos bulanan daripada permulaan dalam AD tanpa menjejaskan keberkesanan dan dengan profil keselamatan yang menggalakkan sehingga kini, dengan persiapan untuk Fasa 3 sedang berjalan. ASLAN juga menyiasat eblasakimab dalam pesakit AD sederhana hingga teruk yang mengalami dupilumab dalam kajian Fasa 2, TREK-DX.

Mengenai ASLAN Pharmaceuticals

ASLAN Pharmaceuticals (Nasdaq: ASLN) ialah syarikat biofarma seutama klinikal yang memberi tumpuan kepada imunologi untuk membangunkan rawatan inovatif. ASLAN sedang membangunkan eblasakimab, antibodi potensi pertama dalam kelasnya menyasarkan reseptor IL-13 dalam dermatitis atopik sederhana hingga teruk (AD) dengan potensi untuk meningkatkan ubat biologik semasa yang digunakan untuk merawat penyakit alergi, dan baru-baru ini melaporkan data utama positif daripada kajian dos berjulat Fasa 2b dalam AD sederhana hingga teruk. ASLAN juga sedang membangunkan farudodstat, inhibitor oral berkesan enzim dihidroorat dehidrogenase (DHODH) sebagai rawatan potensi pertama dalam kelasnya untuk kebotakan areata (AA) dalam kajian bukti konsep Fasa 2a dengan bacaan perantaraan dijangka pada 1K 2024. ASLAN mempunyai pasukan di San Mateo, California, dan di Singapura. Untuk maklumat lanjut sila lawati laman web atau ikuti ASLAN di LinkedIn.

Kenyataan masa depan

Penerbitan ini mengandungi kenyataan masa depan. Kenyataan ini berdasarkan kepercayaan dan jangkaan semasa pengurusan ASLAN Pharmaceuticals Limited dan