ALGUAIRE, Sepanyol, 03 Nov. 2023 — Syarikat China EHang, pemimpin global dalam bidang Mobiliti Udara Bandar (UAM), telah merasmikan pusat canggih di Sepanyol untuk kereta udara yang dipanggil taksi udara. Terletak di Lapangan Terbang Antarabangsa Lleida-Alguaire di Catalonia, pusat ini mewakili kemudahan pertama di Eropah untuk kenderaan lepas landas dan pendaratan menegak tanpa pemandu, eVTOL, dan akan menjadi rujukan untuk pengintegrasian drone ini dengan infrastruktur lapangan terbang dan sistem pengurusan lalu lintas udara. EH216-S eVTOL EHang, yang pertama di dunia disahkan untuk pengangkutan penumpang, dikerahkan di Pusat UAM, akan membolehkan penjanaan pengalaman operasi bernilai, untuk penyepaduan mereka yang selamat dalam ruang udara Eropah. Pusat itu termasuk vertiport, kawasan untuk lepas landas dan pendaratan taksi udara, yang mematuhi kriteria reka bentuk Lembaga Keselamatan Penerbangan Kesatuan Eropah (EASA). Vertiport akan membolehkan pengintegrasian sempurna eVTOL dengan terminal lapangan terbang dan meningkatkan pengetahuan dalam bidang ini, memudahkan penggunaan taksi udara di lebih banyak lokasi.

“Penciptaan Pusat Mobiliti Udara Bandar EHang di Eropah menandakan langkah penting ke hadapan dalam pembangunan antarabangsa syarikat,” jelas Huazhi Hu, pengasas, pengerusi, dan CEO syarikat berpangkalan di Guangzhou semasa acara perasmian. “Dengan pusat kelas dunia ini, EHang bercadang untuk menunjukkan komitmen kuatnya terhadap pembangunan dan penyebaran Mobiliti Udara Bandar di Eropah,” teruskan CEO, menekankan bahawa syarikat bercadang “untuk berkongsi teknologi dan pengalaman operasi yang disahkan dan disahkan dengan rakan-rakan di seluruh dunia, untuk merealisasikan visi bersama kita untuk memberi manfaat kepada masyarakat secara selamat, autonomi, dan mesra alam dengan penyelesaian mobiliti udara bandar.”

“Kami khususnya bangga dengan kerjasama dengan EHang, syarikat terkemuka dalam pembangunan kenderaan udara tanpa pemandu di dunia,” dan “kami bersyukur kerana memilih lapangan terbang antarabangsa kami sebagai pangkalan UAM Eropah pertama,” kata Marc Sanglas, Setiausaha untuk Mobiliti dan Infrastruktur Kerajaan Catalonia, Sepanyol.

“Pusat UAM Eropah EHang pada asalnya dirancang untuk menyokong operasi dan aktiviti syarikat dalam projek U-ELCOME dan SAMVA SESAR-JU EUSPA. Selain itu, kami sedang melihat peluasan aplikasinya kepada projek mobiliti udara bandar yang inovatif, serta kepada keperluan pensijilan dan keselamatan penerbangan untuk menggalakkan lagi pembangunan industri dan merealisasikan mobiliti udara bandar di Eropah,” kata Victoria Xiang, COO EHang di Eropah dan Amerika Latin.

Untuk maklumat lanjut:
Pejabat Akhbar LaPresse ufficio.stampa@lapresse.it