ZIBO, China, 15 Sept. 2023 — Sunrise New Energy Co., Ltd. (“Sunrise”, “Syarikat”, “kami” atau “kami”) (NASDAQ: EPOW), hari ini mengumumkan bahawa Graphite One Inc. (TSXV: GPH) (OTCQX: GPHOF) (“Graphite One”), rakan kongsi Sunrise, telah dianugerahkan AS$37.5 juta daripada kerajaan AS. Sunrise dan Graphite One telah memulakan kerjasama sejak April 2022, apabila Graphite One merancang untuk membina rantaian bekalan bahan grafit di AS, yang dicadangkan terdiri daripada kemudahan pembuatan yang menghasilkan anod dan produk berasaskan grafit lain menggunakan grafit asli dari tapak deposit grafit berhampiran Nome, Alaska, dan Sunrise dijemput untuk membantu dalam reka bentuk, pembinaan dan pengendalian kemudahan pembuatan yang dicadangkan. Pada April 2022, kedua-dua pihak menandatangani memorandum persefahaman (“MOU”) untuk berkongsi kepakaran dan teknologi untuk reka bentuk, pembinaan, dan pengendalian kemudahan Graphite One. Pada April 2023, Graphite One mengumumkan bahawa ia telah menerima sampel bahan anod aktif yang dihasilkan oleh Sunrise. Bahan sampel dan data spesifikasi sampel telah disediakan kepada Makmal Kebangsaan Barat Laut Pasifik Jabatan Tenaga AS (“PNNL”) untuk pengujian tambahan dan bahan sampel telah dihantar kepada pengeluar Kenderaan Elektrik (EV) terkemuka untuk penilaian. Pada Ogos 2023, Sunrise dan Graphite One menjalankan beberapa pusingan komunikasi mengenai draf Perjanjian Perundingan dan Perjanjian Bekalan, di mana Graphite One ingin melibatkan Sunrise untuk memberikan perkhidmatan perundingan berkaitan dengan pembangunan Kemudahan G1 disebabkan prinsip-prinsip dan kakitangan teknikal Sunrise mempunyai pengetahuan, kemahiran, pengetahuan dan kepakaran dalam R&D dan proses pembuatan sedemikian rupa sehingga produk siap boleh dijual sebagai bahan anod aktif ke dalam rantaian bekalan untuk bateri lithium-ion. Kedua-dua pihak telah mencapai konsensus awal mengenai perjanjian kerjasama ini dan sedang menyemak butiran. Dijangka bahawa dokumen ini akan ditandatangani dalam tempoh sebulan akan datang.

“Saya amat berbangga dengan kerja seluruh pasukan kami.” kata Pengerusi Sunrise, Encik Haiping Hu.“Kerjasama dengan Graphite One menunjukkan pengiktirafan teknologi terkemuka Sunrise dalam industri bahan anod bateri lithium global. Kami gembira untuk meneroka peluang potensi untuk menyertai pasaran bahan grafit Amerika Utara yang berkembang pesat. ”

Mengenai Sunrise New Energy Co., Ltd

Beribu pejabat di Zibo, Wilayah Shandong, China, Sunrise New Energy Co., Ltd., melalui usaha sama, terlibat dalam pembuatan dan penjualan bahan anod grafit untuk bateri lithium-ion. Usaha sama Syarikat sedang membina sebuah kilang pembuatan seluas 260,543 m2 di Wilayah Guizhou, China. Kilang itu beroperasi dengan tenaga elektrik murah dari sumber boleh diperbaharui, yang membantu menjadikan Sunrise New Energy sebagai pengeluar bahan anod grafit berkos rendah dan kesan alam sekitar yang rendah. Encik Haiping Hu, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat, adalah perintis utama industri anod grafit di China bermula pada tahun 1999. Pasukan pengurusan Syarikat juga terdiri daripada pakar-pakar dengan bertahun-tahun pengalaman dan rekod kejayaan yang kukuh dalam industri anod grafit. Di samping itu, Syarikat juga mengendalikan platform perkongsian pengetahuan di China. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web Syarikat di www.sunrisenewenergy.com. Syarikat juga mengekalkan akaun Twitter (@sunrisenewener1) untuk memastikan pelabur sentiasa dikemas kini tentang perkembangan terkini Syarikat.

Kenyataan prospektif

Kenyataan tertentu dalam siaran akhbar ini mengenai jangkaan masa depan, rancangan dan prospek Syarikat merupakan kenyataan prospektif seperti yang ditakrifkan oleh Akta Reformasi Litigasi Sekuriti Swasta 1995. Kenyataan prospektif termasuk kenyataan mengenai rancangan, matlamat, objektif, strategi, peristiwa masa depan, hasil yang dijangka, andaian dan sebarang kenyataan fakta lain yang belum berlaku. Sebarang perkataan yang merujuk kepada “mungkin”, “akan”, “mahu”, “sepatutnya”, “percaya”, “jangka”, “anggar” atau perkataan tidak fakta yang serupa, hendaklah dianggap sebagai kenyataan prospektif. Disebabkan pelbagai faktor, keputusan sebenar mungkin berbeza dengan hasil sejarah atau kandungan yang dinyatakan dalam kenyataan prospektif ini. Faktor-faktor ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada, objektif strategik syarikat, rancangan masa depan syarikat, permintaan pasaran dan penerimaan pengguna terhadap produk atau perkhidmatan syarikat, kemas kini teknologi, tren ekonomi, reputasi dan jenama syarikat, kesan persaingan dan bidaan industri, dasar dan peraturan yang berkaitan, naik turun makroekonomi China, keadaan pasaran antarabangsa yang berkaitan, dan risiko dan andaian lain yang didedahkan dalam Laporan Tahunan Syarikat pada Borang 20-F.. Memandangkan perkara di atas dan sebab-sebab lain yang berkaitan, kami menasihati pelabur agar tidak bergantung secara membuta tuli kepada kenyataan prospektif ini, dan kami mendesak pelabur untuk melawat laman web SEC untuk merujuk dokumen syarikat yang berkaitan bagi faktor-faktor lain yang mungkin mempengaruhi keputusan operasi masa depan syarikat. Syarikat tidak berkewajipan untuk membuat pindaan awam kepada sebarang perubahan dalam kenyataan prospektif ini disebabkan peristiwa atau sebab-sebab tertentu kecuali dikehendaki oleh undang-undang.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Syarikat:
Jabatan IR
Emel: IR@sunrisenewenergy.com
Telefon: +86 4009919228