• Kerjasama akan memanfaatkan potensi RNA bukan kod (ncRNAs) dalam meregenerasi tisu jantung
  • Ethris akan menyumbangkan platform SNaP LNP berpatennya untuk penghantaran ncRNA yang tepat manakala Heqet Therapeutics akan memimpin pembangunan praklinikal dan klinikal
  • Ethris akan menerima bayaran tonggak dan royalti, menggambarkan komitmen kedua-dua syarikat untuk maju bidang perubatan regeneratif

(SeaPRwire) –

MUNICH, Jerman dan LONDON, 13 November 2023 — Ethris GmbH, syarikat bioteknologi terkemuka yang menjadi perintis terapi RNA generasi seterusnya dan vaksin, dan Heqet Therapeutics, anak syarikat bioteknologi daripada King’s College London yang aktif dalam bidang perubatan regeneratif, hari ini mengumumkan perjanjian kerjasama untuk memanfaatkan potensi ncRNA bagi regenerasi tisu jantung berikutan serangan jantung akut (serangan jantung) dan dalam kegagalan jantung. Di bawah terma perjanjian, Heqet Therapeutics akan memimpin pembangunan program, manakala Ethris akan menyediakan platform penghantaran SNaP LNP berpatennya untuk menghantar muatan ncRNA ke tisu jantung.

“Platform penghantaran RNA kami direka untuk menghantar sebarang jenis muatan RNA ke pelbagai tisu,” kata Dr. Carsten Rudolph, CEO Ethris. “Kerjasama dengan Heqet mewakili peluang menggalakkan bagi Ethris untuk menggunakan platform SNaP LNP berpatennya untuk menghantar ncRNAs bagi meregenerasi tisu jantung, mewakili aplikasi baharu teknologi ini yang sekali lagi menggambarkan luasnya.”

Professor Mauro Giacca, Pengasas Heqet Therapeutics, menambah, “Dalam skrining uji kaji untuk teknologi penghantaran tepat, platform SNaP LNP Ethris telah menunjukkan sifat-sifat yang sangat menggalakkan dari segi kecekapan dan khusus. Bersekutu dengan Ethris merupakan langkah penting dalam perjalanan kami untuk mengundurkan penyakit jantung iskemik, punca kematian utama di seluruh dunia, dengan merangsang regenerasi otot jantung yang rosak menggunakan ncRNA. Dengan menggabungkan pendekatan inovatif kedua-dua syarikat, kami berharap untuk membangunkan rawatan baharu yang berpotensi untuk merevolusikan regenerasi tisu jantung dan mengubah rawatan penyakit jantung.”

Di bawah terma perjanjian kerjasama, Ethris dan Heqet akan beroperasi di bawah perjanjian komersial yang menyeluruh, yang merangkumi pelbagai bayaran tonggak dan royalti. Platform SNaP LNP Ethris, satu formula dan kenderaan penghantaran, telah dibangunkan untuk kestabilan termostatik luar biasa untuk melindungi muatan RNA semasa transit ke sel sasaran, memudahkan penembusan membran sel dan memastikan pelepasan tepat. Platform bersifat serba boleh ini telah menunjukkan keupayaannya untuk menghantar pelbagai bentuk RNA melalui suntikan otot untuk vaksinasi atau pendedahan melalui pembahagian untuk sasaran saluran pernafasan. Dengan memanfaatkan platform SNaP LNP Ethris untuk penghantaran tepat, Heqet bertujuan untuk menguji keberkesanan calon ncRNA mereka untuk merangsang regenerasi jantung dalam pesakit serangan jantung dan kegagalan jantung.

Mengenai Ethris
Ethris telah membuka jalan baru daripada gen ke protein terapi, menggunakan teknologi nanopartikel RNA dan lipid berpatennya untuk mencari, mereka dan membangunkan rawatan inovatif. Dengan lebih satu dasawarsa sebagai perintis mRNA, Ethris merupakan pemimpin global dalam menghantar mRNA stabil secara langsung ke sistem pernafasan melalui teknologi formulasi dan nebulisasi yang dioptimumkan. Syarikat itu dengan cepat maju portfolio mRNAnya dalam imunomodulasi, penggantian protein dan vaksin berbeza, dengan matlamat akhir untuk meningkatkan hayat pesakit.

Untuk maklumat lanjut, lawati www.ethris.com

Mengenai Heqet Therapeutics
Heqet Therapeutics ialah syarikat spin-out daripada King’s College London yang ditubuhkan pada 2022, berdasarkan penyelidikan regenerasi jantung yang dijalankan oleh Prof. Mauro Giacca. Syarikat kini maju formulasi ncRNA-nya ke peringkat praklinikal.

Untuk maklumat lanjut, lawati www.heqettherapeutics.com

Untuk Ethris, sila hubungi:
Dr. Philipp Schreppel
+49 89 244 153 042
schreppel@ethris.com

Hubungan Media untuk Ethris:
Melanie Svalander
LifeSci Communications
msvalander@lifescicomms.com
+41 78 666 3340

Untuk Heqet Therapeutics, sila hubungi:
Pietro Puglisi
info@heqettherapeutics.com

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )