PlayMining menjanjikan untuk menyelesaikan masalah dunia sebenar dengan ‘mengamalkan kerja’, dengan projek ujian bersama TEPCO Power Grid yang akan bermula pada musim bunga 2024

SINGAPURA, 8 November 2023 — Digital Entertainment Asset (DEA), syarikat global Web3 berpangkalan di Singapura dan pemilik platform GameFi PlayMining yang popular, mengumumkan pada 25 Oktober satu model perniagaan B2B baharu yang akan membantu menyelesaikan masalah masyarakat seperti kekurangan tenaga kerja dengan ‘mengamalkan kerja’. Harga token DEAPcoin ($DEP) syarikat itu melonjak 64.14% dalam tempoh dua minggu berikutan pengumuman itu, menetap pada kadar 32.79% lebih tinggi daripada harga pada 25 Oktober, setakat penulisan ini.

DEP_Token_Rallies_Following_PlayMining_Gamifying_Work_Announcement

“Kami telah mengukuhkan sejumlah besar perkongsian bernilai tinggi dengan syarikat-syarikat besar yang tidak tradisional berdasarkan Web3. Dengan melaksanakan inovasi unik kami untuk ‘mengamalkan kerja’, kami membantu syarikat-syarikat ini mengerumuni tenaga kerja dan mengintegrasikan pelbagai tugas kerja dengan permainan berinsentif di platform PlayMining kami,” kata pengasas bersama dan ketua pegawai eksekutif DEA, Kozo Yamada.

Syarikat itu sudah mempunyai projek ujian sedang dibangunkan bekerjasama dengan TEPCO Power Grid—syarikat kuasa elektrik terbesar di Jepun dan keempat terbesar di dunia. Dijadual dilancarkan di kawasan tertentu di Jepun pada musim bunga 2024, permainan itu akan membantu TEPCO meringankan kekurangan tenaga kerja pemeriksa utiliti dengan memberi insentif kepada pemain untuk keluar dan mengambil gambar tiang kuasa berusia. Pemain akan bekerjasama dan bersaing untuk menyambungkan tiang paling banyak dalam satu baris, dengan pasukan pemenang memperoleh ganjaran token DEP.

Projek kedua sedang dijalankan untuk mengamalkan kerja dalam industri pengurusan sisa. PlayMining bekerjasama dengan pakar pengurusan sisa Rita Technology untuk membangunkan permainan video yang memberi ganjaran kepada pemain untuk mengawal robot pengasingan sisa secara jarak jauh yang dipasang di kemudahan pemprosesan sisa di Jepun. Ini akan membantu meringankan kekurangan tenaga kerja dalam pengurusan sisa, pekerjaan yang biasanya dianggap tidak diingini kerana ia berat, berbahaya dan kotor.

#GamifyWork untuk Menyelesaikan Krisis Kekurangan Tenaga Kerja 2023

Projek pertama dua PlayMining secara langsung menyasarkan krisis kekurangan tenaga kerja global, masalah sosial yang mempengaruhi hampir empat daripada lima syarikat di seluruh dunia mengikut laporan 2023 oleh laporan ManpowerGroup. Industri berat terutamanya cenderung menderita kekurangan bakat, terutamanya dalam sektor tenaga, utiliti, perkhidmatan komunikasi, pengeluaran barangan pengguna, industri/bahan, pengangkutan, logistik dan automotif.

Pada Ogos 2023, DEA mendapat pelaburan daripada KDDI Open Innovation Fund untuk mencari kolaborasi perniagaan baharu. Dana itu menyambungkan syarikat permulaan kepada sumber kumpulan KDDI, syarikat telekomunikasi terbesar kedua di Jepun. PlayMining kini bergerak maju dengan pelbagai projek baharu yang menangani masalah dalam pelbagai industri termasuk pengurangan CO2, pencegahan bencana, pemulihan tempatan, warisan, kebajikan haiwan, kualiti hidup warga emas, dan pekerjaan untuk orang kurang upaya.

“Kami menghapuskan halangan antara kerja dan permainan dengan mencipta satu sistem yang menggalakkan semua orang untuk menyumbang kepada masyarakat,” kata Yamada. “Untuk merealisasikan visi ini, kami meletakkan PlayMining sebagai platform ‘Middleware Web3 Kegunaan Am’ yang menyelesaikan masalah dunia sebenar melalui permainan, pengerumunan, dan model insentif token untuk menyambungkan perniagaan dari sebarang industri dengan ahli komuniti. Ini adalah prospek menang-menang bagi semua pihak yang terlibat.”

Memimpin Rally GameFi Suku Empat 2023

Token GameFi di seluruh pasaran kripto telah meningkat dalam dua minggu kebelakangan ini, dengan peningkatan peratusan harga yang signifikan. Token DEP PlayMining memimpin dengan 32.79%, peningkatan lebih tinggi daripada tiga token lain yang terkenal, Axie Infinity (AXS), Sandbox (SAND) dan Illuvium (ILV), yang meningkat dengan peningkatan harga dua minggu masing-masing 22.33%, 15.75% dan 31.24%.

DEA adalah veteran lama ruang GameFi, telah dilancarkan pada 2018, tahun yang sama dengan Axie Infinity. Platform GameFi PlayMining mereka kini termasuk lapan permainan P&E casual play — JobTribes, Menya Dragon Ramen, Cookin’ Burger, Lucky Farmer, Graffiti Racer, Lost Archive +, SOUL Fusers dan Rogue Roll Ruler’s. Platform itu juga menggabungkan token DEP dalam dua pasaran NFT dan aplikasi ‘Watch-and-Earn’ video streaming. Ia juga rumah kepada