• HERE Technologies menganalisis kesesakan lalu lintas di Bengaluru, Delhi NCR, Lucknow, dan Mumbai menjelang tempoh perayaan Diwali tahun lalu
  • HERE membantu menentukan masa yang sesuai untuk berpergian dan mengelak kesesakan lalu lintas semasa perayaan cahaya tahun ini


New Delhi – Ketika India bersiap untuk meraikan Diwali akhir minggu ini, HERE Technologies, platform data dan teknologi lokasi terkemuka, membantu pelancong mengemudi melalui jalan raya sibuk dengan data dan analisis lalu lintas.

Menurut data lalu lintas sejarah dari HERE, Connaught Circle di Wilayah Ibu Negara Delhi (NCR) adalah salah satu jalan yang lebih sesak menjelang petang pada jam 5 petang hingga 6 petang, daripada 10 hari sebelum Diwali (24 Oktober 2022). Pada Khamis 4 petang, T-4 hari sebelum Diwali, lalu lintas di Connaught Circle tiga kali lebih sesak daripada biasa.

Selain itu, lalu lintas harian mencapai puncak antara jam 6 petang dan 7 petang di Marine Drive Road di Mumbai semasa tempoh yang sama. Lalu lintas hampir dua kali lebih berat daripada hari-hari biasa semasa masa ini. Di Lucknow, Mahatma Gandhi Marg menyaksikan peningkatan lalu lintas sebanyak 62% pada Khamis jam 6 petang semasa tempoh pra-Diwali, manakala di Bengaluru, lalu lintas berat bermula awal seawal jam 7 pagi di Bellary Road menjelang akhir minggu. Jumaat dan Sabtu adalah yang paling sesak dengan skor kesesakan mencapai hampir 60% antara jam 4 petang dan 6 petang pada hari-hari ini.

Data Analitik Lalu Lintas HERE digunakan untuk memeriksa kelajuan jalan di Bengaluru, Delhi NCR, Lucknow, Mumbai. Skor kesesakan ialah peratusan yang menunjukkan berapa lama masa yang diambil untuk berpergian pada jalan dengan lalu lintas berbanding tanpa lalu lintas. Semakin tinggi skor kesesakan, semakin sesak jalan itu. Skor melebihi 30% dianggap sesak.

Untuk perancangan perjalanan Diwali tahun ini, HERE telah mengenal pasti masa berlepas yang optimum. Dengan mengambil kira corak lalu lintas sejarah, keadaan jalan dan data masa sebenar, HERE mampu mengenal pasti kesesakan dan kawasan lalu lintas panas yang perlu diambil perhatian pengembara, supaya mereka boleh merancang jendela masa optimum untuk memulakan perjalanan, bagi menyokong pengalaman perjalanan yang lebih lancar dan cekap.

Misalnya, pengembara di Delhi NCR dan Mumbai boleh mengurangkan masa perjalanan secara mendadak dengan memulakan perjalanan pagi sebelum jam 10 pagi, kerana lalu lintas cenderung agak ringan semasa tempoh ini. Bagi pengembara mengambil Jalan Dwarka di Delhi NCR, HERE mengesyorkan untuk berlepas sebelum jam 9 pagi. Di Lucknow, memulakan perjalanan antara jam 7 pagi dan 9 pagi kebanyakan jalan menawarkan kelebihan yang sama. Di Bengaluru, memulakan perjalanan sebelum jam 11 pagi dan mengelakkan Jalan Ramanna Maharishi boleh membantu mengelak kesesakan lalu lintas puncak.

Abhijit Sengupta, Pengarah Kanan dan Ketua Perniagaan untuk India & Asia Tenggara di HERE Technologies berkata, “Diwali adalah cuti tahunan yang paling diraikan di India di mana keluarga dan masyarakat berkumpul dari jauh dan dekat. Jutaan orang menggunakan jalan raya untuk bersatu semula dengan orang tersayang, yang menyebabkan peningkatan lalu lintas tahunan. Oleh itu, matlamat kami adalah untuk membantu pengembara memanfaatkan sambutan Diwali dengan memberikan maklumat lalu lintas berharga yang boleh memudahkan kesulitan perjalanan mereka dan membuat perjalanan lebih menyeronokkan.”

Visual interaktif mengenai lalu lintas Diwali India 2022 boleh didapati di:

  • Bengaluru: https://public.flourish.studio/visualisation/15610334/
  • Delhi NCR: https://public.flourish.studio/visualisation/15610386/
  • Lucknow: https://public.flourish.studio/visualisation/15610407/
  • Mumbai: https://public.flourish.studio/visualisation/15610233/

Untuk mendapatkan maklumat lalu lintas Diwali tahun ini secara masa nyata, sila muat turun aplikasi HERE WeGo, tersedia untuk peranti Android dan iOS.

Maklumat Media
HERE Technologies
Camy Cheng
+65 9088 4127
Camy.cheng@here.com

Mengenai HERE Technologies
HERE telah menjadi perintis dalam pemetaan dan teknologi lokasi selama hampir 40 tahun. Hari ini, platform lokasi HERE diakui sebagai yang paling lengkap dalam industri, memacu produk, perkhidmatan dan peta khusus untuk organisasi dan perniagaan di seluruh dunia. Daripada pemanduan autonomi dan logistik licin ke pengalaman mobiliti baharu, HERE membenarkan rakan kongsi dan pelanggannya untuk berinovasi sambil mengekalkan kawalan terhadap data mereka dan melindungi privasi. Ketahui bagaimana HERE memacu dunia ke hadapan di here.com.

Lampiran

  • 20231109_Diwali Traffic in India_Press Release