Kementerian Pertahanan Israel telah mendedahkan sebuah pesawat pengawasan baru yang mengintegrasikan sistem kecerdasan buatan (AI) dalam apa yang pegawai sebut sebagai pembangunan yang mencetuskan perubahan untuk teknologi.

“Pengarah Penyelidikan & Pembangunan Pertahanan (DDR&D) telah memimpin pembangunan sistem misi ‘Oron’ selama lebih daripada sembilan tahun,” Brig. Gen. Yaniv Rotem, ketua penyelidikan dan pembangunan tentera di DDR&D Kementerian Pertahanan, berkata dalam satu kenyataan akhbar. “Pesawat misi ini akan menyediakan IDF (Pasukan Pertahanan Israel) dengan keupayaan ISR (perisikan, pengawasan dan peninjauan) yang belum pernah ada sebelum ini, menggunakan sistem deria penerokaan – sistem radar atas kapal dan pelbagai sensor.”

“Sistem-sistem ini akan menyalurkan data yang berharga kepada unit perisikan,” tambahnya. “Penggunaan teknologi Kecerdasan Buatan (AI) akan membolehkan sistem pemprosesan data yang cekap dan automatik, yang akan menghasilkan perisikan yang boleh dilaksanakan dalam masa nyata, meningkatkan keberkesanan aktiviti operasi IDF.”

Israel Aerospace Industries (IAI) memasang sistem canggih pada sebuah jet Gulfstream G550, menambah sensor dan C4I – unit teknologi elit IDF – untuk menghasilkan “keupayaan perisikan yang belum pernah ada sebelum ini.” Pesawat itu memiliki pemprosesan data dan keupayaan data dan kecerdasan buatan yang canggih di samping radar canggih dan “sensor terkini,” kata IAI dalam kenyataan akhbarnya.

FEC PERLU MEMPERTIMBANGKAN SAMADA IA PERLU MENETAPKAN PERATURAN UNTUK MENCEGAH KEMPEN POLITIK MENGGUNAKAN AI, ANALIS KATA

Pesawat, yang digelar “Oron” – yang boleh bermaksud “cahaya” – boleh mengesan sasaran pada “jarak yang jauh” dan melalui “keadaan cuaca dan penglihatan yang pelbagai,” menurut Breaking Defense, sebuah saluran berita industri pertahanan. IAI bekerjasama dengan Kementerian Pertahanan, Tentera Udara Israel (IAF), Kor Perisikan Israel dan Tentera Laut Israel untuk mencipta pesawat itu.

Kementerian Pertahanan Israel, yang memperkenalkan pesawat itu sebagai “pesawat paling canggih di dunia,” memulakan penerbangan ujian minggu ini, dan sebaik sahaja beroperasi, ia akan bersepadu dengan Skuadron ke-122, yang telah berkembang menjadi tambahan kepada unit isyarat perisikan IAF, di samping tugas-tugas lain.

Skuadron ke-122 sudah mengendalikan dua lagi pesawat Gulfstream diubah suai tetapi menyedari potensi besar yang ditawarkan Oron. Seorang komander skuadron berjanji untuk melatih kakitangan dengan berkesan dalam usaha untuk “memendekkan jadual” untuk operabiliti penuh.

APAKAH KECERDASAN BUATAN (AI)?

“Israel berada dalam kedudukan yang sangat baik dalam pembangunan dan integrasi kecerdasan buatan,” kata Brig. Gen. Uri Engelhard (b), seorang pakar siber dan AI Israel dan ahli Forum Pertahanan dan Keselamatan Israel, kepada Digital. “Hasil yang dicapai hasil daripada integrasi kecerdasan buatan di Israel adalah mengagumkan.”

“Adalah perlu untuk menambah dan memberi tumpuan kepada pembangunan dan aplikasi kecerdasan buatan di samping pembangunan dan promosi antara muka pelbagai program dan cara (sensor dan lain-lain), dan promosi, pemeliharaan dan analisis pangkalan data besar dengan cepat dan boleh dipercayai,” tambahnya.

Engelhard berkata bahawa bukan hanya AI itu sendiri tetapi “data besar” yang berfungsi sebagai “permainan pengubah” yang paling penting untuk operasi – keupayaan untuk menyambungkan AI kepada kedua-dua pangkalan data besar dan pelbagai sensor dan perkakasan lain “membawa kepada hasil yang menakjubkan dan penjimatan sumber yang besar.”

“Hari ini kita mampu – hampir tanpa memperuntukkan perhatian atau sumber manusia – untuk mendengar semua cara komunikasi sejumlah besar orang pada masa yang sama,” katanya.

AI MELANCARKAN PUSAT PANGGILAN 911 KE MASA DEPAN DENGAN PANGGILAN VIDEO, MENYORTIR LAPORAN BERLEBIHAN

“Kita boleh menganalisis dalam masa nyata segala yang dikatakan, siapa yang mengatakannya dan kepada siapa, dan menyimpulkan daripada apa yang dikatakan (termasuk daripada kod perkataan yang dipelajari sebelum ini), makna semasa dan mengesyorkan apa yang perlu dilakukan dengan maklumat baru.”

Keperluan untuk terus unggul dalam teknologi dan integrasi AI berasal daripada hakikat bahawa hampir setiap kumpulan, termasuk organisasi pengganas, cuba memanfaatkan teknologi untuk apa jua tujuan yang mungkin, menurut Engelhard.

Tetapi kegesaan untuk mengguna pakai AI juga boleh membawa kepada “kesilapan kritikal… apabila akal sederhana tidak diambil kira dalam membuat keputusan,” tambahnya.

“Negara atau organisasi yang menggunakan kecerdasan buatan mungkin, selepas berulang kali kagum dengan kejayaan kecerdasan buatan, percaya kepada analisis dan cadangan kecerdasan buatan, walaupun nasihat sedemikian adalah sangat cacat atau salah,” katanya.