(SeaPRwire) –   BEIJING, 15 November 2023 — JD.com, Inc. (“JD.com” atau “Syarikat”) (NASDAQ: JD dan HKEX: 9618 (counter HKD) dan 89618 (counter RMB)), pembekal teknologi dan perkhidmatan berasaskan rantai bekalan terkemuka, hari ini mengumumkan bahawa Cik Sandy Ran Xu, ketua pegawai eksekutif (“CEO”) JD.com, akan secara serentak berkhidmat sebagai CEO JD Retail, segmen runcit JD.com, berkuat kuasa serta-merta. Encik Lijun Xin, bekas CEO JD Retail, akan mengambil peranan yang berbeza di Syarikat.

Tentang JD.com
JD.com ialah pembekal teknologi dan perkhidmatan berasaskan rantai bekalan terkemuka. Infrastruktur runcit terkemuka syarikat itu bertujuan membolehkan pengguna membeli apa sahaja yang mereka mahu, bila-bila masa dan di mana sahaja mereka mahu. Syarikat itu telah membuka teknologi dan infrastrukturnya kepada rakan kongsi, jenama dan sektor lain, sebagai sebahagian daripada tawaran Peruncitan sebagai Perkhidmatan untuk membantu memacu produktiviti dan inovasi merentasi pelbagai industri.

Kenyataan Selamat
Pengumuman ini mengandungi kenyataan prospektif. Kenyataan-kenyataan ini dibuat di bawah “perlindungan selamat” peruntukan Akta Pembaikan Undang-Undang Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti dengan istilah seperti “akan”, “dijangka”, “akan datang”, “berniat”, “merancang”, “percaya”, “menganggarkan” dan kenyataan serupa. JD.com juga mungkin membuat kenyataan prospektif secara lisan atau bertulis dalam laporan berkala kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC), dalam pengumuman di laman web Bursa Saham Hong Kong, dalam laporan tahunan kepada pemegang saham, dalam rilis akhbar dan bahan-bahan bertulis lain dan dalam kenyataan lisan yang dibuat oleh pegawai, pengarah atau pekerjanya kepada pihak ketiga. Kenyataan-kenyataan yang bukan merupakan fakta sejarah, termasuk kenyataan mengenai kepercayaan dan jangkaan JD.com, merupakan kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif melibatkan risiko dan ketidakpastian dalaman. Pelbagai faktor mungkin menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa-apa kenyataan prospektif, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor berikut: strategi pertumbuhan JD.com; pembangunan perniagaan, keputusan operasi dan keadaan kewangannya pada masa hadapan; keupayaannya untuk menarik dan memelihara pelanggan baru dan meningkatkan hasil daripada pelanggan berulang; jangkaannya terhadap permintaan dan penerimaan pasaran terhadap produk dan perkhidmatannya; trend dan persaingan dalam pasaran e-dagang China; perubahan dalam hasil dan item kos atau perbelanjaan tertentu; pertumbuhan yang dijangka pasaran e-dagang China; undang-undang, peraturan dan dasar kerajaan yang berkaitan dengan industri di mana JD.com atau rakan perniagaannya beroperasi; perubahan yang mungkin dalam undang-undang, peraturan dan dasar kerajaan atau perubahan dalam tafsiran dan pelaksanaan undang-undang, peraturan dan dasar kerajaan yang mungkin memberi kesan buruk kepada industri di mana JD.com atau rakan perniagaannya beroperasi, termasuk, antara lain, inisiatif untuk meningkatkan penyeliaan syarikat yang disenaraikan di bursa asing dan mengukuhkan pengawasan data peribadi dan keselamatan data; risiko yang berkaitan dengan pengambilalihan, pelaburan dan pakatan JD.com, termasuk fluktuasi nilai portfolio pelaburan JD.com; bencana semula jadi dan peristiwa geopolitik; perubahan kadar cukai dan risiko kewangan; intensiti persaingan; dan keadaan pasaran dan ekonomi secara umum di China dan seluruh dunia. Maklumat lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian ini termasuk dalam laporan JD.com kepada SEC dan pengumuman di laman web Bursa Saham Hong Kong. Semua maklumat yang diberikan di sini adalah pada tarikh pengumuman ini, dan JD.com tidak menanggung sebarang kewajipan untuk mengemaskini mana-mana kenyataan prospektif, kecuali diperlukan di bawah undang-undang yang berkuat kuasa.

Untuk pertanyaan pelabur dan media, sila hubungi:
Hubungan Pelabur
Sean Zhang
+86 (10) 8912-6804

Hubungan Media
+86 (10) 8911-6155

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )