• Fortune 500 raksasa DENSO, pemimpin teknologi mobiliti dan industri, akan menyokong Lilium dalam mengoptimumkan proses, alatan dan peralatan untuk penyusunan berskala besar enjin elektrik Lilium Jet.
  • DENSO sudah menghantar motor elektrik sebagai sebahagian daripada pakatan dengan pembekal e-motor utama Lilium Honeywell

(SeaPRwire) –   MUNICH, Jerman, 14 Nov. 2023 — Lilium N.V. (NASDAQ: LILM), pembangun pesawat lepas landas dan mendarat menegak pertama sepenuhnya elektrik (“eVTOL”), mengumumkan hari ini bahawa ia telah menandatangani perjanjian dengan pemimpin teknologi mobiliti dan industri DENSO, raksasa Fortune 500, untuk bantuan teknikal dalam mengoptimumkan pengeluaran berskala besar enjin Lilium Jet revolusionari. DENSO, pemimpin dalam pengelektrikan tenaga dan pembekal bahagian automotif terbesar kedua di dunia mengikut jualan, akan menyokong Lilium dalam membangunkan peralatan dan alatan untuk peningkatan pengeluaran berskala besar dan menyediakan automasi untuk pengeluaran bervolum tinggi enjin Lilium Jet dan subsistemnya.

Dengan menyediakan jutaan bahagian penting setiap tahun kepada beberapa pembuat kereta terbesar dan terkenal di seluruh dunia, DENSO akan berkongsi hampir 75 tahun kepakaran dengan Lilium untuk mereka proses pengeluaran yang boleh dipercayai, kompetitif dan bervolum tinggi. DENSO kini menyediakan subsistem stator dan rotor enjin Lilium Jet sebagai sebahagian daripada pakatannya dengan Honeywell, pembekal aerangkasa utama Lilium.

Yves Yemsi, COO Lilium, berkata: “Kami gembira dapat meningkatkan kerjasama dengan DENSO dan menggunakan kekayaan pengalaman mereka ketika kami bergerak ke arah mengindustrikan penyusunan enjin. Dengan sokongan DENSO, kami berharap untuk mencipta dan melaksanakan penyelesaian berskala untuk pengeluaran bervolum tinggi enjin Lilium Jet.”

Koji Ishizuka, Pengarah Kanan Mobiliti Bandar Udara di DENSO, menyatakan: “Di DENSO, kami bertujuan untuk menggerakkan peralihan ke arah mobiliti selamat, mampan dan licin untuk semua. Melalui kerjasama kami dengan Lilium, kami melihat potensi untuk mempercepat peralihan ini dan menyambut peluang untuk menyokong pembangunan mobiliti udara serantau berskala besar yang mampan.”

Pembinaan enjin pertama

Pada September, Lilium memulakan penyusunan enjin elektrik Lilium Jet pertama di kemudahan khususnya di Wessling, Jerman, dengan pembinaan pertama kini selesai. Pada fasa seterusnya, enjin Lilium Jet akan disatukan untuk ujian lanjut ke dalam sistem pemasangan propulsi pesawat, struktur sirip unik yang membentuk bahagian belakang sayap dan kanard hadapan. E-motor Lilium Jet direka untuk menghasilkan ketumpatan kuasa industri yang mengatasi 100kW daripada sistem yang hanya berat sedikit lebih 4kg.

Lilium
Maklumat hubungan media:
Meredith Bell
Naib Presiden, Komunikasi Luar
+41794325779

Maklumat hubungan pelabur:
Rama Bondada
Naib Presiden, Hubungan Pelabur

Tentang Lilium

Lilium (NASDAQ: LILM) sedang mencipta mod pengangkutan serantau berkelajuan tinggi, mudah capai dan mampan untuk orang dan barang. Menggunakan Lilium Jet, jet lepas landas dan mendarat menegak sepenuhnya elektrik, direka untuk menawarkan kapasiti terkemuka, bunyi rendah dan prestasi tinggi dengan tanpa emisi pengendalian, Lilium mempercepatkan pengurangan karbon pengangkutan udara. Bekerja dengan pemimpin aerangkasa, teknologi dan infrastruktur, dan dengan penjualan dan tanda kepentingan yang diumumkan di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK, Emiriah Arab Bersatu dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan lebih 800 orang Lilium termasuk kira-kira 450 jurutera aerangkasa dan pasukan kepimpinan bertanggungjawab untuk menghantar beberapa pesawat paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Lilium ditubuhkan pada tahun 2015, ibu pejabat dan kemudahan pengeluarannya terletak di Munich, Jerman, dengan pasukan di seluruh Eropah dan AS. Untuk maklumat lanjut, lawati .

Tentang DENSO

DENSO adalah pembekal global teknologi mobiliti €44.3 bilion ($47.9 bilion) yang membangunkan teknologi maju dan komponen untuk hampir setiap jenis dan model kenderaan di jalan hari ini. Dengan pengeluaran sebagai teras, DENSO melabur dalam kira-kira 200 kemudahan di seluruh dunia untuk menghasilkan pengelektrikan, tenaga, terma, elektronik mobiliti dan produk, sistem dan penyelesaian maju yang mengubah cara dunia bergerak. Kira-kira 165,000 pekerja DENSO membuka jalan ke masa depan mobiliti yang meningkatkan kehidupan, menghapuskan kemalangan jalan raya dan melindungi alam sekitar. Beribu pejabat serantau di Amsterdam, Belanda. DENSO mempunyai 27 syarikat kumpulan rasmi terletak di 14 negara Eropah dan menggaji hampir 15,000 orang di seluruh organisasi Eropahnya. Hasil konsolidasi DENSO Eropah adalah €4.7 bilion ($5.1 bilion) untuk tahun kewangan berakhir 31 Mac 2023.

Untuk maklumat lanjut mengenai DENSO, lawati https://www.DENSO.com/global.

Pernyataan Prospektif Lilium

Maklumat ini mengandungi beberapa pernyataan prospektif dalam makna undang-undang sekuriti Amerika Syarikat, termasuk tetapi tidak terhad kepada pernyataan mengenai (i) Lilium N.V. dan anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”) perniagaan dan model perniagaan yang dicadangkan, (ii) pasaran dan industri yang Kumpulan Lilium beroperasi atau berniat untuk beroperasi, dan (iii) kerjasama Kumpulan Lilium dengan DENSO, termasuk sokongan DENSO terhadap Lilium dalam pengeluaran enjin Lilium Jet dan subsistem seperti yang dinyatakan di sini. Pernyataan prospektif ini secara umumnya dikenal pasti oleh perkataan “menjangka”, “percaya”, “boleh”, “anggar”, “masa depan”, “berniat”, “mungkin”, “di jalan”, “rancang”, “projek”, “strategi”, “akan” dan ungkapan serupa. Pernyataan prospektif adalah ramalan, projeksi dan pernyataan lain mengenai peristiwa masa depan yang berdasarkan jangkaan pengurusan terhadap peristiwa masa depan dan didasarkan pada anggapan dan risiko dan ketidakpastian yang wujud pada masa ini. Kejadian sebenar atau keputusan mungkin berbeza secara material daripada yang terkandung dalam pernyataan prospektif. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan peristiwa masa depan sebenar berbeza secara material daripada pernyataan prospektif dalam siaran akhbar ini termasuk risiko dan ketidakpastian yang dibincangkan dalam penyataan Lilium dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC), termasuk tetapi tidak terhad kepada bahagian bertajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan Tahunan kami pada Formulir 20-F untuk tahun berakhir 31 Disember 2022, yang difailkan dengan SEC, dan bahagian yang serupa dalam penyataan SEC Lilium yang lain, yang semuanya tersedia di www.sec.gov. Pernyataan prospektif hanya berlaku pada tarikh dibuat. Anda dinasihatkan untuk tidak bergantung berlebihan pada pernyataan prospektif, dan Lilium tidak berniat untuk, dan tidak bertanggungjawab untuk, mengemas kini atau menyemak semula pernyataan prospektif ini, sama ada kerana maklumat baru, peristiwa masa depan atau lain-lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )