• Michelin dan Lilium telah menandatangani perjanjian yang meliputi reka bentuk dan pengeluaran bersiri tayar untuk jet Lilium semua elektrik lepas landas dan mendarat menegak (“eVTOL”)
  • Tayar pertama dijangka akan diserahkan kemudahan Lilium pada bulan ini
  • Berdasarkan pengalaman berabad-abadnya dalam industri penerbangan, Michelin menawarkan penyelesaian tayar inovatif, khusus direka untuk memenuhi keperluan berat, keselamatan, kebolehpercayaan dan prestasi jet eVTOL Lilium

MUNICH, Jerman dan PARIS, Nov. 09, 2023 — Lilium N.V. (NASDAQ: LILM), pembangun jet lepas landas dan mendarat menegak elektrik pertama (“eVTOL”), dan Michelin hari ini mengumumkan perkongsian untuk tayar Lilium Jet. Lilium dan Michelin mula bekerja bersama lebih satu tahun lalu untuk membangunkan dan menghasilkan tayar khas untuk Lilium Jet dan kini telah menandatangani perjanjian akhir yang meliputi reka bentuk, pengeluaran bersiri, dan sokongan. Perkongsian ini memanfaatkan pengalaman Michelin selama lebih 100 tahun bekerja dengan industri penerbangan untuk menyampaikan penyelesaian tayar inovatif yang memenuhi keperluan berat, dan kebolehpercayaan untuk Lilium Jet yang revolusionari. Tayar pertama dijangka akan diserahkan kemudahan Lilium pada bulan ini.

Pengumuman ini menekankan strategi Lilium bekerja dengan pembekal aerangkasa premium terbaik untuk mempercepatkan laluannya ke pensijilan dan mengikuti pengumuman terkini mengenai kemajuannya ke arah permulaan pemasangan Lilium Jet kemudian tahun ini.

Memandangkan berat dan prestasi tinggi adalah penting untuk eVTOL, adalah penting bahawa Lilium memaksimumkan kecekapan berat di setiap elemen jet. Tayar yang dihasilkan Michelin menawarkan kecekapan berat kelas terbaik, selari dengan objektif muatan Lilium. Tayar ini direka khas untuk memudahkan operasi lepas landas dan pendaratan menegak yang selamat, menyampaikan prestasi luar biasa sambil mematuhi had berat.

Michelin terus membuktikan fokusnya untuk memacu inovasi dan kelestarian, termasuk dalam evolusi industri mobiliti udara ringan eVTOL. Keahlian dan kerjasama antara Michelin dan Lilium akan menetapkan piawaian baharu dalam reka bentuk dan integrasi tayar penerbangan.

Sophie Bréchoire, Presiden aktiviti penerbangan Kumpulan Michelin, berkata: “Tayar Michelin direka khas untuk Lilium Jet benar-benar unik dan kemajuan besar dalam komponen penerbangan penting ini. Ia mengimbangi cabaran pembinaan ringan untuk pesawat eVTOL dengan kualiti dan kebolehpercayaan terkenal tayar penerbangan Michelin. Kerjasama ini, yang akan memperkenalkan piawaian baharu dalam kebolehdayaan tayar pesawat, adalah contoh sempurna strategi Kumpulan Michelin menyokong transformasi penerbangan untuk menjadikannya lebih lestari.”

Klaus Roewe, CEO Lilium, berkata: “Kami bangga dengan inovasi dan kerja pembangunan yang lengkap bersama Michelin yang telah mencapai perjanjian ini. Komponen penting ini, yang akan membantu mobilisasi dan operasi jet kami pada spesifikasi dan prestasi yang diperlukan, mengesahkan usaha tanpa kompromi kami dalam mengejar inovasi dan kelestarian dalam mobiliti udara serantau.”

Lilium
Maklumat hubungan media:
Meredith Bell
Naib Presiden, Komunikasi Luaran
+41794325779
press@lilium.com
Michelin
Maklumat hubungan media:
Herve Erschler
Jabatan Hubungan Media Kumpulan
+33670478504
herve.erschler@michelin.com
Maklumat hubungan pelabur:
Rama Bondada
Naib Presiden, Hubungan Pelabur
investors@lilium.com

Mengenai Lilium
Lilium (NASDAQ: LILM) sedang mencipta mod pengangkutan serantau berkelajuan tinggi dan mudah capai yang lestari dan boleh diakses untuk orang dan barang. Dengan menggunakan Lilium Jet, jet lepas landas dan mendarat menegak elektrik yang direka untuk menawarkan kapasiti terkemuka, bunyi rendah, dan prestasi tinggi dengan tanpa emisi operasi, Lilium mempercepat pengurangan karbon pengangkutan udara. Bekerja dengan pemimpin aerangkasa, teknologi, dan infrastruktur, dan dengan jualan dan tanda minat yang diumumkan di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK, dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan lebih 800 orang Lilium termasuk kira-kira 450 jurutera aerangkasa dan pasukan kepimpinan yang bertanggungjawab untuk menyampaikan beberapa pesawat udara paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Lilium ditubuhkan pada tahun 2015, ibu pejabat dan kemudahan pengeluarannya berada di Munich, Jerman, dengan pasukan di seluruh Eropah dan AS. Untuk maklumat lanjut, lawati www.lilium.com.

Mengenai Michelin
Michelin, syarikat mobiliti terkemuka, komited untuk meningkatkan mobiliti pelanggannya secara lestari; mereka bentuk dan edarkan tayar, perkhidmatan dan penyelesaian yang paling sesuai untuk keperluan pelanggan; menyediakan perkhidmatan digital, peta dan panduan untuk memperkaya perjalanan dan pelancongan serta menjadikannya pengalaman unik; dan membangunkan bahan teknologi tinggi yang berkhidmat pelbagai industri. Beribu pejabat di Clermont-Ferrand, Perancis, Michelin hadir di 175 negara, mempunyai 132,200 pekerja dan mengendalikan 67 kemudahan pengeluaran tayar yang bersama-sama menghasilkan kira-kira 167 juta tayar pada 2022. www.michelin.com

Pernyataan Masa Depan Lilium
Penyataan ini mengandungi beberapa pernyataan bersifat prospektif tertentu dalam makna undang-undang sekuriti persekutuan Amerika Syarikat, termasuk tetapi tidak terhad kepada pernyataan mengenai (i) prestasi masa depan dan impak inovasi Lilium N.V. dan anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”); (ii) perniagaan dan model perniagaan yang dicadangkan oleh Kumpulan Lilium; (iii) jangkaan masa untuk komersialisasi dan pelancaran perniagaan Kumpulan Lilium dalam fasa-fasa; dan (iv) perkongsian Kumpulan Lilium dengan Michelin seperti yang dinyatakan di sini. Pernyataan prospektif ini secara amnya dikenal pasti oleh perkataan “menjangkakan”, “percaya”, “boleh”, “menganggarkan”, “masa depan”, “berniat”, “mungkin”, “di landasan”, “merancang”, “projek”, “strategi”, “akan” dan ungkapan serupa. Pernyataan prospektif adalah ramalan, projeksi dan pernyataan lain mengenai peristiwa masa depan yang berdasarkan jangkaan pengurusan terbaik semasa mengenai peristiwa dan anggapan masa depan dan tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada pernyataan prospektif. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan keputusan masa depan sebenar berbeza secara material daripada pernyataan prospektif dalam penyataan media ini termasuk risiko dan ketidakpastian yang dibincangkan dalam penyataan Lilium N.V. kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC), termasuk bahagian bertajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan Tahunan Lilium N.V. untuk tahun berakhir 31 Disember 2022, yang difailkan dengan SEC, dan bahagian yang sama dalam penyataan SEC Lilium yang lain, semuanya boleh didapati di www.sec.gov. Pernyataan prospektif bertutur hanya pada tarikh dibuat. Anda dinasihatkan untuk tidak menaruh keyakinan berlebihan pada pernyataan prospektif, dan Kumpulan Lilium tidak berniat untuk, dan tidak bertanggungjawab untuk, mengemaskini atau menyemak semula pernyataan prospektif ini, sama ada kerana maklumat baru, peristiwa masa depan atau lain-lain.