MACAU, Nov. 07, 2023 — Melco Resorts & Entertainment Limited (Nasdaq: MLCO) (“Melco” atau “Syarikat”) pembangunan, pemilik dan pengendali kemudahan resort bersepadu di Asia dan Eropah, hari ini melaporkan keputusan kewangan tidak diaudit bagi suku ketiga 2023.

Jumlah pendapatan operasi bagi suku ketiga 2023 adalah AS$1.02 bilion, menunjukkan peningkatan kira-kira 321% daripada AS$241.8 juta bagi tempoh yang sama pada 2022. Peningkatan dalam jumlah pendapatan operasi terutamanya disebabkan oleh peningkatan prestasi dalam semua segmen perjudian dan operasi bukan perjudian berikutan penglonggaran sekatan berkaitan COVID-19 di Macau pada Januari 2023 dan pembukaan Fasa 2 Studio City.

Pendapatan operasi bagi suku ketiga 2023 adalah AS$94.7 juta, berbanding kerugian operasi sebanyak AS$198.5 juta pada suku ketiga 2022.

Melco menjana Penyesuaian EBITDA Hartanah(1) sebanyak AS$280.6 juta pada suku ketiga 2023, berbanding Penyesuaian EBITDA Hartanah negatif sebanyak AS$34.9 juta pada suku ketiga 2022.

Kerugian bersih yang boleh diatribusikan kepada Melco Resorts & Entertainment Limited bagi suku ketiga 2023 adalah AS$16.3 juta, atau AS$0.04 setiap ADS, berbanding AS$243.8 juta, atau AS$0.53 setiap ADS, pada suku ketiga 2022. Kerugian bersih yang boleh diatribusikan kepada kepentingan tidak mengendalikan adalah AS$20.5 juta dan AS$42.8 juta semasa suku ketiga 2023 dan 2022, masing-masing, kesemuanya berkaitan dengan Studio City, City of Dreams Manila, dan City of Dreams Mediterranean dan Lain-lain.

Encik Lawrence Ho, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif kami, berkata, “Pemulihan Macau terus berkembang dari kekuatan ke kekuatan ke dalam suku ketiga 2023, terutamanya semasa bulan-bulan musim panas, dengan kunjungan hartanah dan jam pemain kasino kami mendapat manfaat daripada pertumbuhan ini. Kami mempunyai prestasi yang kukuh semasa Minggu Emas Oktober dan kami melihat pemulihan yang kuat semasa baki bulan Oktober. Kedua-dua segmen perjudian dan bukan perjudian meningkat, diperkukuhkan oleh komitmen kami untuk melabur dalam hiburan kelas dunia dan meningkatkan kemudahan bukan perjudian kami. Piawaian reka bentuk pasaran terkemuka kami diiktiraf oleh Prix Versailles dengan Morpheus menjadi satu-satunya hotel di Macau yang mempunyai kehormatan dimasukkan sebagai salah satu Hotel Paling Cantik di Dunia.

“City of Dreams Manila terus menjana pendapatan bersih dengan profil margin yang kukuh. Sebaliknya, selepas pembukaan yang berjaya, City of Dreams Mediterranean telah dipengaruhi oleh konflik di Israel. Pasukan kami sedang bekerja untuk menyelaraskan semula strategi pemasaran kami.”

“Pengurangan sisa makanan terus menjadi fokus utama strategi kelestarian kami dengan sisa piring menjadi bidang paling mencabar untuk ditangani. Dengan kempen kesedaran piring bersih yang berlangsung hampir setiap hari di kawasan makan tengah hari pekerja di City of Dreams Manila dan pelaksanaan teknologi AI, sisa piring per pengguna telah berkurangan lebih 60%.”

Keputusan Suku Ketiga City of Dreams

Bagi suku ketiga berakhir 30 September 2023, jumlah pendapatan operasi di City of Dreams adalah AS$506.2 juta, berbanding AS$66.4 juta pada suku ketiga 2022. City of Dreams menjana Penyesuaian EBITDA sebanyak AS$153.9 juta pada suku ketiga 2023, berbanding Penyesuaian EBITDA negatif sebanyak AS$40.2 juta pada suku ketiga 2022. Peningkatan tahun ke tahun dalam Penyesuaian EBITDA terutamanya adalah hasil prestasi yang lebih baik dalam semua segmen perjudian dan operasi bukan perjudian.