Beijing, China, 11 Sept. 2023 – Tahun 2023 tanpa ragu-ragu telah membawa kemelesetan ekonomi dalam skala global, di mana turun naik pasaran menjadi norma, melemparkan bayangan ke atas pelbagai industri. Walau bagaimanapun, dalam latar belakang ketidaktentuan ini, beberapa broker telah menyoroti sektor tenaga baharu sebagai mercu pelaburan berpotensi untuk tahun ini, menjadikannya fokus utama usaha mereka.

Sentimen ini mendapat sokongan daripada keputusan kewangan suku tahunan dan interim yang diumumkan pada 8 September, oleh NaaS Technology Inc. (NASDAQ: NAAS), penyedia perkhidmatan pengecasan EV terkemuka, serta syarikat perkhidmatan pengecasan EV Amerika Syarikat pertama yang disenaraikan di China.

Walaupun menempuh cabaran ekonomi yang mendatang dan halangan transformasi industri tenaga baharu yang menanti, NaaS bagaimanapun menunjukkan daya tahan yang ketara.

NaaS Mengatasi Trend di Tengah Kabut

Menurut laporan kewangan NaaS bagi Q2 dan H1 2023, syarikat melaporkan bahawa hasil meningkat sebanyak 121% year over year kepada RMB 48.6 juta (AS$6.7 juta) pada suku kedua 2023 dan 132% year over year kepada RMB 84.8 juta (AS$11.7 juta) pada separuh pertama 2023.

Pertumbuhan mantap juga dapat disaksikan dari pelbagai perspektif peningkatan bilangan dalam nilai transaksi kasar, bilangan pesanan dan isipadu pengecasan yang ditransaksikan melalui rangkaian NaaS.

Bilangan pesanan yang ditransaksikan melalui rangkaian NaaS mencapai 53.8 juta pada suku kedua 2023 dan 98.2 juta pada separuh pertama 2023, mewakili peningkatan masing-masing sebanyak 110% dan 110% year over year. Isipadu pengecasan yang ditransaksikan melalui rangkaian NaaS mencapai 1,228 GWh pada suku kedua 2023 dan 2,251 GWh pada separuh pertama 2023, mewakili peningkatan masing-masing sebanyak 112% dan 112% year over year. Nilai transaksi kasar yang ditransaksikan melalui rangkaian NaaS mencapai RMB 1.2 bilion (AS$160.8 juta) pada suku kedua 2023 dan RMB 2.2 bilion (AS$297.4 juta) pada separuh pertama 2023, mewakili peningkatan masing-masing sebanyak 109% dan 108% year over year.

Pada suku kedua, 53.4% daripada hasil NaaS pergi ke perkhidmatan luar talian dan inovatifnya, mencapai nisbah tidak pernah berlaku sebelum ini melebihi 50%.

Menavigasi Lanskap EV China yang Pesat Membangun dan Berusaha untuk Kepimpinan Global dalam Penyelesaian Pengecasan dan Penyimpanan Bersepadu

Memandangkan kadar penetrasi kenderaan tenaga baharu terus meningkat, keperluan mendesak untuk infrastruktur pengecasan yang kukuh dan canggih, merangkumi stesen pengecasan dan perkhidmatan yang berkaitan, semakin meningkat. Beribu-ribu usahawan sedang mengubah semula industri besar ini, di mana NaaS adalah salah satu pelopor.

Pada suku kedua, NaaS terus memperluaskan susun atur perniagaannya dan meningkatkan penyelesaian bersepadu fotovoltaik-penyimpanan-pengecasan, memenuhi permintaan pengecasan EV yang semakin meningkat di pasaran.

NaaS telah mencapai kerjasama strategik dengan Diandian Cloud, anak syarikat Risen Energy – pengeluar modul PV global terkemuka, bertujuan untuk menyediakan penyelesaian digital sistematik untuk program PV luar bandar, sekali gus memudahkan pembinaan dan susun atur PV isi rumah.

Baru-baru ini, anak syarikat NaaS Nengcang Technology juga telah menjamin pesanan penyimpanan tenaga sebanyak RMB204 juta melalui perjanjian kerjasama dengan beberapa perusahaan. Syarikat akan menyediakan pakej perkhidmatan menyeluruh, termasuk perolehan kemudahan penyimpanan tenaga, sistem bersepadu tenaga penyimpanan, platform pengurusan tenaga EMS serta pemilihan tapak pintar dan penyeliaan & pentauliahan antara perkhidmatan lain.

Puan Yang Wang, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif NaaS, menandakan pencapaian ini sebagai “selanjutnya meningkatkan keyakinan kami dalam mencapai sasaran hasil tahunan penuh kami dan mewakili langkah mantap ke hadapan dalam mendorong pembangunan stesen pengecasan bersepadu fotovoltaik-penyimpanan.” Beliau menambah bahawa “kerjasama strategik kami juga terus mendalam dan meluas, dengan perusahaan terkemuka tertarik kepada penyelesaian inovatif dan perkhidmatan satu henti kami”.

Seperti yang didedahkan dalam laporan itu, berdasarkan penilaian awal keadaan pasaran semasa, NaaS mengesahkan semula panduan sebelumnya dan menjangkakan hasil penuh tahun 2023nya akan berada di antara RMB500 juta (AS$69 juta) dan RMB600 juta (AS$83 juta), mewakili peningkatan year-over-year sebanyak 5 hingga 6 kali.

Mempercepatkan Susun Atur Globalisasi dan Menyasarkan sebagai Pemain Utama dalam Pasaran Tenaga Global

Pendapat konsensus ialah bahawa pada masa hadapan, apabila pasaran perkhidmatan pengecasan dunia terus berkembang dan matang secara komersial, ia berkemungkinan akan berkembang dengan pesat – dan modal sentiasa menjadi pelopor pertama.

Berdasarkan pertumbuhan perniagaan yang kukuh dan prestasi kewangan yang menjanjikan di dalam dan luar negara, NaaS telah menarik perhatian luas dalam pasaran modal. Sebelum ini pada bulan Mei, NaaS menyelesaikan transaksi SPO pusingan baharu, yang melibatkan Dr. Adrian Cheng, cucu sulung Tuan Cheng Yu Tung dan ketua perniagaan keluarga, salah satu daripada empat keluarga Hong Kong, dan Kumpulan CST, sebuah syarikat tersenarai HK yang mapan, sebagai pelabur strategik baharunya. Pada bulan Julai dan September, Rakan Kongsi LMR menyelesaikan dua pembelian nota boleh tukar sebanyak AS$30 juta dan AS$40 juta, masing-masing, daripada NaaS, boleh ditukar kepada saham depositori Amerika yang mewakili saham biasa NaaS.

Walaupun mandi dalam sorotan suntikan modal dan prestasi separuh tahun yang dipuji, cita-cita NaaS melangkaui kebiasaan. Berdasarkan kejayaannya di pasaran domestik, NaaS telah memulakan perjalanan pengembangan global sejak tahun ini.

Pada bulan Jun, NaaS mengumumkan perjanjian definitif untuk memperoleh 89.99% daripada saham diterbitkan dan belum dibayar Sinopower HK, penyedia perkhidmatan solar PV satu henti terkemuka di Hong Kong dengan pangsa pasaran 35%, untuk melangkah lebih jauh ke arah strategi fotovoltaik dan penyimpanan tenaga bersepadunya. Dalam pengumuman terbarunya pada bulan Ogos, NaaS berkongsi berita pemerolehan penyedia penyelesaian pengecasan EV kelahiran Sweden terkemuka Charge Amps sebanyak SEK 724 juta (USD 66.4 juta), urus niaga penting yang meletakkan syarikat untuk membuat lompatan besar ke Eropah dan pasaran tenaga global yang lebih luas.

“Melalui perluasan perkhidmatan pengecasan satu henti kami, memajukan sistem tenaga bersepadu, dan pemerolehan strategik, kami bertujuan untuk menjadi pemain utama dalam pasaran perkhidmatan pengoperasian dan pengurusan aset tenaga baharu global dalam jangka panjang,” kata Encik Alex Wu, Presiden dan Ketua Pegawai Kewangan NaaS.

Kesimpulan

Perjalanan NaaS bukan sekadar kisah keuntungan kewangan dan pengembangan perniagaan tetapi juga satu visi strategik dan kebolehsuaian. Walaupun menghadapi halangan ekonomi dan transformasi industri, NaaS telah berjaya bukan sahaja mengharungi badai tetapi berkembang di dalamnya. Dengan rangkaian stesen pengecasan yang kukuh, penyelesaian inovatif, dan susun atur global, NaaS bersedia memainkan peranan penting dalam masa depan industri tenaga baharu seperti komited untuk menjadi penyedia terkemuka dalam pasaran perkhidmatan tenaga global. Apabila dunia memandang ke arah masa depan yang lebih hijau, NaaS bukan sekadar mengikuti langkah tetapi menetapkan haluan untuk esok yang lebih cerah dan mampan.

Mengenai NaaS Technology Inc.

NaaS Technology Inc. adalah syarikat perkhidmatan pengecasan EV Amerika Syarikat pertama yang disenaraikan di China. Syarikat ini adalah anak syarikat Newlinks Technology Limited, kumpulan pendigitalan tenaga terkemuka di China. Syarikat ini menyediakan penyelesaian pengecasan EV satu henti kepada stesen pengecasan yang terdiri daripada pengecasan EV dalam talian, pengecasan EV luar talian dan penyelesaian inovatif serta lain-lain, menyokong setiap peringkat kitaran hayat stesen. Setakat 30 Jun 2023, NaaS telah menyambung lebih daripada 652,000 pengecas merangkumi 62,000 stesen pengecasan, mewakili masing-masing 41.5% dan 49.2% daripada pangsa pasaran pengecasan awam China. Pada 13 Jun 2022, saham depositori Amerika Syarikat Syarikat mula didagangkan di Nasdaq di bawah kod saham NAAS.