Raja Thailand pada hari Jumaat mengurangkan hukuman penjara lapan tahun bekas Perdana Menteri Thaksin Shinawatra kepada satu tahun berikutan kepulangan kontroversi ahli politik itu minggu lepas selepas 15 tahun buang negeri sendiri.

Media Thailand, merujuk sumber Kementerian Keadilan, melaporkan bahawa Thaksin boleh memohon parol selepas menjalani sepertiga daripada hukumannya, atau empat bulan. Mereka berkata bekas pemimpin itu, yang dipindahkan ke hospital selepas penjara singkat kerana dilaporkan kesihatan rapuh, boleh kekal di sana untuk tempoh itu dengan kebenaran Ketua Jabatan Pemulihan.

Keputusan oleh Raja Maha Vajiralongkorn telah diterbitkan dalam Gazette Diraja, menjadikannya berkuat kuasa serta-merta. Thailand adalah monarki perlembagaan, memberi raja perkataan terakhir tentang pengampunan penjenayah yang disabitkan.

Thaksin telah digulingkan sebagai perdana menteri dalam rampasan kuasa tentera pada 2006 dan dituduh rasuah, salah guna kuasa dan tidak menghormati monarki. Dia melarikan diri dari Thailand pada 2008 apabila menghadapi masa penjara atas tuduhan yang digambarkannya sebagai bermotivasi politik.

EX-THAI PM THAKSIN SHINAWATRA, WHO RECENTLY BEGAN SERVING 8-YEAR PRISON SENTENCE, REQUESTS ROYAL PARDON

Ia secara meluas dipercayai bahawa Thaksin, 74, kembali dengan harapan kerajaan baru yang mesra kepadanya akan mengurangkan hukumannya, dan bahawa dia mungkin telah membuat perjanjian dengan pihak berkuasa.

Beberapa jam selepas kepulangan Thaksin, Srettha Thavisin daripada parti Pheu Thai yang bersekutu dengan Thaksin memenangi undi mencukupi di Parlimen untuk menjadi perdana menteri, mengakhiri lebih tiga bulan ketidakpastian selepas pilihan raya kebangsaan pada Mei. Pheu Thai dapat menyusun majoriti dengan membentuk gabungan dengan parti pro-tentera yang berkaitan dengan rampasan kuasa 2014 yang menggulingkan kerajaan yang dibentuk oleh adik Thaksin, Yingluck Shinawatra.

Dekri yang memberi Thaksin pengampunan diraja menyatakan dia mengakui kesalahannya. Ia menyatakan Thaksin telah bekerja untuk manfaat negara dan setia kepada monarki, dan boleh menggunakan pengetahuan dan keupayaannya untuk membantu negara dan rakyatnya.

LELAKI THAI BUNUH ISTERI, 2 ANAK LELAKI MUDA SELEPAS SCAM DALAM TALIAN MENINGGALKAN KELUARGA DENGAN HUTANG BESAR, KATA POLIS

Selepas kembali ke Thailand, Thaksin dihantar ke penjara tetapi dengan cepat dipindahkan ke hospital kerajaan kerana apa yang digambarkan penjara sebagai tekanan darah tinggi dan oksigen rendah, kesukaran tidur dan keketatan di dadanya.

Thaksin menjadi perdana menteri pada 2001 dengan mempromosikan dasar populis dan menggunakan kekayaan telekomunikasinya untuk membina partai politiknya sendiri, dan dengan mudah dipilih semula pada 2005.

Kelas pemerintah tradisional Thailand berasa terancam dengan populariti Thaksin. Penggulingannya memicu tahun konfrontasi kadang kala ganas antara penyokong dan penentangnya. Parti politik dengan sokongannya terus memenangi pilihan raya tetapi dipaksa turun beberapa kali oleh mahkamah dan tentera, kedua-duanya benteng kerajaan.

Timbalan Perdana Menteri Wissanu Krea-ngam, yang juga Menteri Keadilan sementara, menolak spekulasi bahawa Thaksin mendapat layanan istimewa. Beliau berkata dalam temu bual telefon pada hari Jumaat bahawa Thaksin akan diperlakukan sebagai banduan biasa dan akan dikembalikan ke penjara untuk menjalani hukumannya sebaik sahaja isu kesihatannya diselesaikan. Wissanu akan segera kehilangan jawatannya apabila kerajaan Srettha mengambil alih.