Manfaat klinikal terus ke 24 minggu; suntikan kedua menambah manfaat ke 52 minggu

SOUTH SAN FRANCISCO, Calif. dan TAIPEI, Taiwan, 8 Nov. 2023 — TLC BioSciences (TLC), syarikat perubatan klinikal akhir berprofil tinggi yang sedang membangunkan nanoperubatan baru untuk menyasarkan kawasan keperluan perubatan yang tidak terpenuhi dalam gangguan ortopedik, hari ini mengumumkan bahawa Jawatankuasa Pemilihan Abstrak Persatuan Perubatan Reumatologi Amerika (ACR) telah menerima abstrak terkini TLC tentang TLC599 untuk persembahan lisan dalam sesi Abstrak Terkini di ACR Convergence 2023. Ini akan berlangsung pada 10 hingga 15 November di Pusat Konvensyen San Diego di San Diego, California. TLC599 ialah injeksi boleh tahan lama BioSeizer® berdagang yang sedang dibangunkan untuk rawatan kesakitan osteoartritis.

Butir-butir acara dan persembahan adalah seperti berikut:
Sesi: Abstrak Terkini
Masa / Tarikh: 8:30pg – 8:45pg, Rabu, 15 November 2023
ID Abstrak: 1651410
Nombor Akhir: L19
Tajuk Abstrak: Satu Kajian Fasa 3 Suntikan Ulang TLC599 dalam Osteoartritis Lutut: Manfaat ke 52 Minggu

“Kami gembira ACR mengiktiraf kepentingan data Fasa 3 ini dengan memilihnya untuk persembahan,” kata Dr. David Hunter, Pengerusi Reumatologi Florance dan Cope di Universiti Sydney dan penyiasat utama bagi ujian klinikal Fasa 2 dan Fasa 3 untuk TLC599. “Data daripada ujian klinikal Fasa 3 penting ini menunjukkan keberkesanan dan keselamatan TLC599 yang berterusan sehingga 52 minggu. Kami tidak sabar untuk berkongsi penemuan penting ini dengan komuniti reumatologi.”

Kajian Fasa 3, dinamakan EXCELLENCE, merupakan satu kajian rawak, buta ganda dan dikawal placebo serta aktif untuk menilai keberkesanan dan keselamatan TLC599 dalam dos tunggal atau suntikan berulang, bagi pesakit dengan osteoartritis lutut. Pada Skala Kesakitan WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index), TLC599 adalah statistikal lebih unggul pada Minggu 12, titik utama, dan bilangan lebih tinggi daripada plasebo pada semua masa sehingga tempoh suntikan pertama. Pada skala kesakitan harian purata (ADP), TLC599 adalah bilangan dan statistikal lebih unggul daripada plasebo pada semua masa semasa tempoh suntikan pertama. Selain itu, pengurangan purata ADP untuk TLC599 adalah statistikal lebih unggul daripada perbandingan aktif pada Minggu 12. Dalam tempoh suntikan kedua, pengurangan purata ADP daripada asas suntikan pertama untuk TLC599 adalah bilangan lebih tinggi daripada plasebo pada semua masa sehingga Minggu 52 dan statistikal lebih tinggi sehingga Minggu 34. Secara amnya, TLC599 ditoleransi dengan baik, dengan bilangan dan jenis kesan sampingan yang serupa di antara ketiga-tiga kumpulan rawatan.

“Keputusan 52 minggu menunjukkan bahawa TLC599 mampu memberikan rahmat kesakitan dan peningkatan fungsi yang tahan lama, menawarkan pilihan rawatan baru yang penting dalam pengurusan kesakitan osteoartritis lutut,” kata Dr. George Spencer-Green, Ketua Pegawai Perubatan di TLC BioSciences. “Data penting ini menekankan komitmen kami untuk membangunkan terapi yang memberikan manfaat berterusan dan memenuhi keperluan pesakit yang hidup dengan keadaan kesakitan kronik.”

Mengenai TLC599

TLC599 ialah injeksi kortikosteroid liposomal tahan lama dan dikawal yang sedang dibangunkan untuk rawatan kesakitan osteoartritis. Dos tunggal dan berulang rawatan anti-radang intraartikular semasa mengenai osteoartritis mempunyai kesan sampingan beracun yang mungkin dan boleh menyebabkan kemusnahan protein pengisi zat lembut sendi. Kajian ketoksikan praklinikal menunjukkan tiada kerosakan zat lembut sendi yang ketara selepas dos tunggal dan berulang TLC599 apabila dibandingkan dengan rawatan semasa. Dalam ujian klinikal Fasa II, suntikan tunggal TLC599 menghasilkan peningkatan yang bererti secara klinikal dan statistik yang signifikan pada subskala Kesakitan dan Fungsi WOMAC, dan skor Kesakitan VAS berbanding plasebo pada 12, 16 dan 24 minggu. Lebih separuh pesakit dalam kumpulan TLC599 mempunyai respons tahan lama, mengekalkan sekurang-kurangnya 30% pengurangan kesakitan dalam skor WOMAC dan kesakitan VAS pada semua lawatan sehingga 24 minggu. Tiada kesan sampingan rawatan berkaitan yang tidak dijangka atau serius dilaporkan, dan kebanyakan kesan sampingan berkaitan rawatan adalah ringan hingga sederhana dari segi keparahan.

Mengenai TLC BioSciences

TLC ialah syarikat perubatan klinikal berprofil tinggi yang komited kepada penyelidikan dan pembangunan nanoperubatan baru yang memaksimumkan potensi platform penghantaran ubat berlipatnya (LipAD®). Kebolehan TLC dalam sains liposom membolehkan kombinasi kesan awal yang cepat dan tempoh manfaat yang dipanjangkan, meningkatkan kepekatan ubat aktif sambil mengurangkan pendedahan sistemik. Teknologi BioSeizer® TLC membolehkan pelepasan tahan tempatan agen terapi di tempat penyakit atau kecederaan, manakala teknologi pemuatan ubat aktif NanoX® telah dibuktikan dalam dua ubat yang diluluskan, mengubah pendedahan sistemik dan mungkin mengurangkan frekuensi dos. Bersesuaian dengan bahan aktif farmaseutikal dan boleh berskala dalam pengeluaran, teknologi ini menangani keperluan perubatan yang tidak terpenuhi dalam ortopedik dan pengurusan kesakitan.

HUBUNGI: Hubungan Media
Dawn Chi
Komunikasi Korporat
Dawn@tlcbio.com