SAN DIEGO, Calif. dan SHANGHAI, 2 Sept. 2023 — ABM Therapeutics, sebuah syarikat bioteknologi klinikal peringkat awal, hari ini mengumumkan bahawa pesakit pertama telah berjaya dirawat dalam kajian Fasa I multicenter untuk ABM-1310 dalam kalangan pesakit dengan tumor otak ganas primer relaps dan rintang dadah di China. Ini adalah kajian klinikal kedua ABM-1310 di China.

ABM-1310, calon klinikal tulen syarikat yang dibangunkan sebagai perencat BRAF generasi seterusnya dan menunjukkan sifat unggul dalam model haiwan pra-klinikal untuk merawat metastasis otak kanser, adalah perencat BRAF kecil yang selektif, larut air yang sangat tinggi, oral aktif, dan menembusi otak. ABM telah menjalankan 2 kajian tambahan ABM-1310 dalam kalangan pesakit dengan tumor pepejal lanjut bersamaan BRAF V600X di beberapa pusat kanser terkenal di Amerika Syarikat dan China. Pemerhatian awal kajian Fasa I AS telah dibentangkan di Mesyuarat Tahunan ASCO 2023 (https://ascopubs.org/doi/abs/10.1200/JCO.2023.41.16_suppl.3098).

Kajian baru dibuka (NCT05892653) adalah fasa I, label terbuka, kajian klinikal multicenter untuk menilai keselamatan, ketoleranan, farmakokinetik, dan keberkesanan anti-kanser awal ABM-1310 dalam kalangan pesakit dengan tumor otak ganas primer relaps dan rintang dadah BRAF V600X, dengan matlamat untuk menentukan dos optimum/disyorkan untuk kajian fasa 2.

“Kami gembira untuk memulakan kajian baru ABM-1310. Tumor otak primer mewakili lebih daripada 100 subjenis yang berbeza, dan pesakit yang tumor mereka membawa mutasi BRAF V600X adalah salah satu kelompok. Walaupun kemajuan telah dibuat dalam rawatan pesakit dengan tumor otak ganas primer dalam beberapa tahun kebelakangan ini, masih terdapat keperluan perubatan yang sangat tinggi bagi mereka yang menghidap penyakit berulang atau rintang dadah,” kata Dr. Chen Chen, CEO ABM Therapeutics, “Kami mempunyai 3 kajian klinikal ABM-1310 yang sedang berjalan di China dan Amerika Syarikat. Kami akan bekerjasama dengan penyelidik dan tapak klinikal untuk mendorong pembangunan klinikal ABM-1310, dengan semangat untuk memberi manfaat terapeutik yang berpotensi kepada pesakit.”

“Disebabkan prognosis yang tidak menggalakkan yang dikaitkan dengan kebanyakan tumor otak ganas primer dan pilihan rawatan yang terhad yang tersedia pada masa ini, terdapat keperluan mendesak untuk meneroka pendekatan terapeutik baru.” kata Dr. Zane Yang, CMO ABM Therapeutics. “Oleh kerana ABM-1310 mempamerkan kelarutan air, keupayaan penetrasi sel dan sawar darah-otak yang lebih tinggi, berbanding dengan perencat BRAF lain dalam penyelidikan praklinikal, kami menjangkakan bahawa ABM-1310 akan memberikan manfaat klinikal khusus untuk pesakit dengan tumor sistem saraf pusat yang membawa mutasi BRAF V600X”

Sebagai syarikat bioteknologi peringkat klinikal, ABM mempunyai saluran hak milik yang luas dan kukuh untuk membina Platform Pembangunan Ubat Penetrasi Otak Kinase (BPKddTM). Kami berharap dapat bekerjasama dengan syarikat farmaseutikal dan bioteknologi antarabangsa dari pelbagai perspektif dan menjadikan ubat kami memberi manfaat kepada lebih ramai pesakit di dunia.

Mengenai ABM Therapeutics

Sebuah syarikat bioteknologi peringkat klinikal dengan misi untuk memberi tumpuan kepada penyelidikan dan pembangunan molekul kecil ubat novel untuk rawatan kanser, dengan penekanan pada penetrasi sawar darah-otak (BBB) dan metastasis otak. Saluran ABM termasuk beberapa program dalam pelbagai peringkat penemuan dan pembangunan, kebanyakannya mempunyai kebolehtelapan otak yang lebih baik untuk menangani keperluan rawatan kanser dan metastasis di otak yang tidak dipenuhi.