Snap Stock

(SeaPRwire) –   Amazon.com (NASDAQ:AMZN) mengumumkan pada hari Isnin kerjasama dengan Snapchat (NYSE:SNAP) untuk membolehkan pengguna di Amerika Syarikat membeli produk terpilih secara terus melalui aplikasi. Langkah ini mencerminkan strategi Amazon untuk memanfaatkan pengaruh media sosial yang semakin meningkat terhadap trend membeli-belah dan memanfaatkan trend perdagangan sosial yang semakin meningkat.

Platform media sosial semakin mengintegrasikan ciri-ciri membeli-belah, dengan platform seperti TikTok melancarkan perkhidmatan membeli-belah dalam talian mereka sendiri. Amazon sebelum ini telah menubuhkan kerjasama yang serupa dengan raksasa media sosial lain seperti Meta Platforms (pemilik Facebook) dan Pinterest. Kolaborasi dengan Snapchat dijangka akan meningkatkan jangkauan iklan Amazon dan menyediakan Snap dengan laluan tambahan untuk penjanaan pendapatan.

Kerjasama ini membolehkan pengguna Snapchat membuat pembelian secara terus daripada iklan Amazon dalam aplikasi, menyederhanakan pengalaman membeli-belah. Pengguna boleh melihat harga masa nyata, menyemak kelayakan Prime, mendapatkan anggaran penghantaran, dan meninjau butiran produk tanpa meninggalkan aplikasi Snapchat. Integrasi ini selari dengan trend lebih luas di mana platform media sosial berkembang menjadi hab e-dagang.

Snapchat, yang melaporkan pendapatan yang lebih baik daripada jangkaan pada bulan lepas, dijangka mendapat manfaat daripada kolaborasi ini kerana ia boleh membantu dalam pemulihan perniagaan iklan mereka. Butiran kerjasama itu didedahkan dalam kenyataan emel daripada Amazon, manakala Snap enggan memberi komen mengenai perkara itu. Saham Snapchat mengalami peningkatan lebih 9% berikutan berita itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)