AMD Stock

(SeaPRwire) –   Advanced Micro Devices (NASDAQ: AMD) sedang memperluas julat produknya dengan memperkenalkan siri pemproses Ryzen, yang disesuaikan untuk memenuhi keperluan prestasi yang tinggi dalam pasaran perindustrian.

Menggunakan teknologi 5 nm terkini dan disokong komitmen ketersediaan pengeluaran selama 7 tahun, Ryzen Embedded 7000 Series mengintegrasikan seni bina Zen 4 dan grafik Radeon. Ini menjadikannya sesuai untuk pelbagai aplikasi terbenam, seperti automasi perindustrian, penglihatan mesin, robotik, dan pelayan pinggir.

Dijangka dapat memanfaatkan rangkaian rakan kongsi yang kukuh termasuk Advantech, ASRock, dan DFI, penyelesaian terbaru ini merupakan lagi satu langkah dalam komitmen AMD terhadap sektor perindustrian.

AMD mengukuhkan kedudukannya dalam landskap pusat data perniagaan dengan memanfaatkan keupayaan CPU EPYC generasi keempat dan unit pemprosesan data Pensando.

Baru-baru ini mengukuhkan kehadirannya dalam sektor permainan, AMD memperkenalkan AMD Radeon RX 7900M, GPU laptop, dan Alienware m18 laptop.

Dalam domain pusat data, AMD membuat kemajuan yang signifikan dengan melancarkan pemprosesor Ryzen Threadripper PRO 7000 WX-Series, yang mengambil kira keperluan profesional dan perniagaan yang menuntut prestasi dan keselamatan tertinggi. Selain itu, siri pemprosesor Ryzen Threadripper 7000 juga kembali untuk pengguna meja tinggi.

Mengambil Keuntungan Rangkaian Rakan Kongsi yang Kukuh

AMD, bekerjasama dengan rakan kongsi seperti Dell Technologies (NYSE: DELL), Microsoft (NASDAQ: MSFT), Amazon Web Services (“AWS”), Alibaba, dan Oracle, aktif menyediakan penyelesaian yang memudahkan penyatuan pusat data yang dipertingkatkan.

Pembekal awan utama termasuk Microsoft, AWS, Alibaba dan Oracle telah melaksanakan Genoa. Kepentingan ketersediaan Bergamo ditekankan apabila pembekal pelayan seperti Dell, HPE, Lenovo dan Supermicro sedang menyiapkan platform berdasarkan Bergamo mereka.

Dalam langkah strategik, AMD mengambil alih Nod.ai, pembekal perisian otomasi berasaskan pengkompil, meningkatkan keupayaannya. Pengambilalihan ini dijangka mempercepatkan pelaksanaan penyelesaian AI merentasi barisan produk AMD, merangkumi pemangkin data pusat, pemproses dan GPU.

Pengambilalihan ini meletakkan AMD untuk persaingan yang lebih kompetitif terhadap NVIDIA (NASDAQ: NVDA) dalam pasaran perisian, dengan NVIDIA menawarkan persekitaran pembangunan melalui perkakas CUDA untuk mencipta aplikasi dipercepatkan GPU berprestasi tinggi.

Inisiatif strategik ini dijangka akan melonjakkan prospek AMD dalam jangka pendek. AMD menjangkakan pendapatan suku ketiga 2023 akan mencapai $6.1 bilion (+/-$300 juta), menunjukkan pertumbuhan tahun ke tahun sebanyak 9% dan peningkatan sekuen sebanyak 5%.

AMD meramalkan pertumbuhan dua angka peratusan dalam kedua-dua segmen Data Center dan Client berdasarkan asas tahun ke tahun. Selain itu, ramalan sekuen menunjukkan pertumbuhan peratusan dua angka dalam pendapatan segmen Data Center, dengan trend meningkat dijangka dalam segmen Client.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)