Apple stock

Raksasa teknologi Apple (NASDAQ: AAPL) telah mencapai penyelesaian sebanyak $25 juta untuk menyelesaikan tuduhan melakukan amalan perekrutan yang diskriminatif semasa 2018 dan 2019. Persetujuan ini, yang diumumkan pada hari Khamis, menutup siasatan menyeluruh oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat terhadap potensi pelanggaran Akta Kewarganegaraan dan Kemasukan.

Menurut pihak berkuasa persekutuan, siasatan yang dimulakan pada 2019 mendedahkan bahawa prosedur perekrutan Apple menunjukkan sikap berat sebelah terhadap calon Amerika Syarikat, menyukai pekerja imigran tertentu yang memohon status penduduk tetap. Penyelesaian ini juga mengakui contoh di mana diskriminasi itu diperluaskan kepada bukan warganegara Amerika Syarikat.

Berikutan dakwaan itu, Apple dengan tegas membantah sebarang kesalahan. Dalam penyelesaian rasmi tujuh muka surat, syarikat berpangkalan di Cupertino itu mempertahankan rekod perekrutannya, dengan menekankan sumbangannya kepada landskap pekerjaan di Amerika Syarikat.

“Apple dengan bangganya memperkerjakan lebih daripada 90,000 orang di Amerika Syarikat dan terus melabur di seluruh negara, mencipta jutaan pekerjaan,” kata Apple dalam respon kepada Associated Press. “Apabila kami sedar bahawa kami tidak sengaja tidak mengikuti piawaian DOJ, kami bersetuju dengan penyelesaian yang menangani kebimbangan mereka.”

Walaupun jumlah $25 juta adalah besar, ia hanya mewakili sebahagian kecil daripada kedudukan kewangan Apple yang kukuh, dengan hasil sebanyak $383 bilion pada tahun kewangan terakhir yang berakhir pada 30 September. Pentingnya, kebanyakan jumlah penyelesaian, berjumlah $18.25 juta, akan dialokasikan kepada tabung bertujuan memberi pampasan kepada mangsa dakwaan diskriminasi. Baki dana akan digunakan untuk membayar denda yang dikenakan ke atas Apple berkaitan amalan perekrutannya semasa tempoh yang dinyatakan dalam penyelesaian.