38 Argus launches first B24 Mediterranean spot price assessment

Menambah kepada portfolio harga biodiesel marin global yang semakin berkembang

LONDON, Nov. 2, 2023 — Agensi pelaporan harga global tenaga dan komoditi Argus telah melancarkan penilaian harga biodiesel marin Mediterranean baharu untuk B24, campuran 24% metil ester minyak masak terpakai dan 76% bahan bakar marin berkadar sulfur yang sangat rendah.


Argus Media Logo (PRNewsfoto/Argus Media)

Penilaian harga dob harian Algeciras-Gibraltar baharu ini menyertai portfolio penilaian harga biodiesel marin global Argus yang sedia ada termasuk harga untuk campuran yang mengandungi metil ester minyak masak terpakai, ‘biodiesel maju’ yang dihasilkan daripada bahan asas yang disenaraikan dalam Lampiran IX Bahagian A Arahan Tenaga Diperbaharui EU, dan, di AS, gradi biodiesel berasaskan tanaman lain.

Harga diberikan untuk kawasan pengisian bahan api marin utama Singapura, barat laut Eropah, Mediterranean, New York dan Houston.

Campuran biodiesel marin seperti B24 menarik perhatian pemilik kapal kerana ia serasi dengan teknologi enjin sedia ada. Biodiesel marin menyediakan pengurangan karbon serta-merta tanpa keperluan untuk pelaburan modal tinggi untuk memenuhi peraturan akan datang, termasuk pengejaran Sistem Perdagangan Emisi EU kepada perkapalan bermula Januari 2024.

Pada skala global, di bawah peraturan Pertubuhan Maritim Antarabangsa, pencampuran biofuel ke dalam bahan api marin konvensional boleh meningkatkan Penunjuk Keadaan Karbon (CII) sebuah kapal. Pemilik kapal yang mencari untuk menangguhkan keputusan pelaburan kapal baharu mungkin menggunakan biodiesel marin untuk meningkatkan penarafan CII kapal sedia ada.

Pengerusi dan Ketua Eksekutif Adrian Binks berkata: “Argus adalah satu-satunya agensi pelaporan harga yang menawarkan portfolio harga biodiesel marin global yang mencerminkan operasi pengisian bahan api global pemilik kapal hari ini. Penilaian harga B24 Mediterranean baharu kami disokong oleh metodologi penilaian tradisional kami dan menyediakan ketelusan penting berdasarkan aktiviti pasaran tempatan untuk pasaran biodiesel marin yang semakin berkembang.”

Penilaian harga dob Mediterranean B24 baharu berdasarkan maklumat pasaran tempatan sebenar termasuk urus niaga, tawaran dan bidaan berkaitan dengan bahan api yang dimuatkan di Algeciras/Gibraltar di hujung selatan Sepanyol.

Maklumat lanjut mengenai harga biodiesel marin Argus Eropah boleh didapati di sini.

Maklumat hubungan Argus

London: Seana Lanigan
+44 20 7780 4200
Email Seana

Houston: Matt Oatway
+1 713 968 0000
Email Matt

Singapura: Tomoko Hashimoto
+65 6496 9960
Email Tomoko

Tentang Argus Media

Argus adalah pembekal bebas utama maklumat pasaran kepada pasaran tenaga dan komoditi global. Kami menawarkan penilaian harga penting, berita, analisis, perkhidmatan perundingan, alat sains data dan persidangan industri untuk menerangkan pasaran komoditi yang kompleks dan tidak telus.

Berpangkalan di London dengan 1,300 kakitangan, Argus adalah sebuah organisasi media bebas dengan 29 pejabat di pusat perdagangan komoditi utama di seluruh dunia.

Syarikat, firma perdagangan dan kerajaan di 160 negara di seluruh dunia mempercayai data Argus untuk mengambil keputusan, menganalisis situasi, mengurus risiko, memudahkan perdagangan dan perancangan jangka panjang. Harga Argus digunakan sebagai rujukan berkanun di seluruh dunia untuk menentukan harga pengangkutan, komoditi dan tenaga.

Ditubuhkan pada tahun 1970, Argus kekal syarikat berdaftar UK yang dimiliki pemegang saham pekerja, firma pelaburan pertumbuhan global General Atlantic dan Hg, pemberi perkhidmatan perisian dan teknologi khusus.

SUMBER Argus Media