EDMONTON, AB, 22 September 2023 /CNW/ – AutoCanada Inc. (“AutoCanada” atau “Syarikat”) (TSX: ACQ), kumpulan peruncit kereta pelbagai lokasi Amerika Utara, mengumumkan kenaikan pangkat penting dan tambahan kepada pasukan kepimpinannya.


AutoCanada Inc. Logo (CNW Group/AutoCanada Inc.)

Jeff Thorpe, yang menyertai Syarikat sebagai Presiden, Operasi Kanada pada April 2022, akan bertanggungjawab ke atas semua operasi di Amerika Utara sebagai Presiden, Operasi Amerika Utara. Brian Feldman, yang menyertai sebagai Naib Presiden Kanan, Operasi Kanada dan Teknologi Gangguan pada April 2022, telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Operasi Syarikat.

“Jeff dan Brian telah membuktikan diri mereka sepanjang setahun lepas dan telah memainkan peranan penting dalam mendorong prestasi mantap kami melalui fokus mereka terhadap inisiatif operasi di Kanada. Kami sangat gembira dapat memberi Jeff tanggungjawab tambahan untuk menyelia operasi AS kami, di samping operasi Kanada, dan melantik Brian sebagai Ketua Pegawai Operasi Syarikat,” kata Paul Antony, Pengerusi Eksekutif Syarikat.

Di samping itu, Drew Forret akan dilantik sebagai Ketua Pegawai Pentadbiran dan Transformasi dan Michael Fera akan menyertai sebagai Naib Presiden, Perancangan dan Analisis Kewangan, masing-masing berkuat kuasa pada suku keempat 2023. Peranan baru ini akan menyokong fokus semula Syarikat terhadap disiplin fiskal.

“Kami sangat teruja untuk mengalu-alukan Drew dan Michael ke pasukan AutoCanada. Pengalaman dan bukti Drew dan Michael yang signifikan dalam memacu budaya prestasi perniagaan yang boleh diskalakan dengan amalan terbaik yang boleh diskalakan dan disiplin fiskal akan sangat berharga bagi AutoCanada ketika kami meneruskan perjalanan seterusnya,” kata Encik Antony.

Drew mempunyai lebih 20 tahun pengalaman dalam memimpin dan menskala organisasi berdasarkan pertumbuhan. Beliau baru-baru ini memegang jawatan Ketua Pegawai Operasi dan Ketua Pegawai Kewangan Voices, platform yang menghubungkan perniagaan dengan bakat suara profesional. Sebelum Voices, Drew adalah Ketua Pegawai Operasi dan Ketua Pegawai Kewangan CarProof, penyedia laporan sejarah kenderaan, dan Presiden Activplant, pencipta perisian kecerdasan pembuatan. Michael mempunyai lebih sedekad pengalaman dalam perancangan dan analisis kewangan. Beliau menyertai kami dari Tim Hortons, rangkaian restoran perkhidmatan pantas nombor satu Kanada, di mana beliau berkhidmat sebagai Ketua Kewangan untuk perniagaan Kanada. Di samping itu, Michael memegang beberapa peranan operasi merangkumi pembangunan, pemfrancaisan, perniagaan bukan tradisional dan hartanah semasa penglibatannya dengan Tim Hortons.

Mengenai AutoCanada
AutoCanada adalah kumpulan peruncit kereta pelbagai lokasi terkemuka Amerika Utara yang kini mengendalikan 83 pengedar berfrancais, terdiri daripada 28 jenama, di lapan wilayah di Kanada serta kumpulan di Illinois, AS. AutoCanada kini menjual kenderaan berjenama Chrysler, Dodge, Jeep, Ram, FIAT, Alfa Romeo, Chevrolet, GMC, Buick, Cadillac, Ford, Infiniti, Nissan, Hyundai, Subaru, Audi, Volkswagen, Kia, Mazda, Mercedes-Benz, BMW, MINI, Volvo, Toyota, Lincoln, Acura, Honda dan Porsche. Di samping itu, segmen Operasi Kanada AutoCanada kini mengendalikan 3 pengedar kenderaan terpakai dan 1 perniagaan lelongan kenderaan terpakai yang menyokong Divisi Runcit Digital Terpakai, 12 lokasi RightRide, dan 11 pusat hentaman bebas dalam kumpulan 27 pusat hentaman kami. Pada 2022, pengedar kami menjual kira-kira 100,000 kenderaan dan memproses lebih 900,000 perkhidmatan dan pesanan pembaikan hentaman dalam 1,367 telaga perkhidmatan kami menjana hasil melebihi $6 bilion.

Maklumat tambahan mengenai AutoCanada tersedia di www.sedarplus.ca dan laman web Syarikat di www.autocan.ca.