(SeaPRwire) –   — Mangsa kemalangan mengalami patah tulang terbuka jenis ketiga di bahagian tengah tulang lengan setelah terkena tembakan peluru

— Pemberian darah kepada tisu tulang berjaya dicapai dengan memasukkan jalinan pemberi darah ke dalam rangkaian

— Kajian kes ini baru-baru ini diterbitkan dalam Journal of Personalized Medicine

, sebuah syarikat perubatan yang mendapat pensijilan ISO 13485 yang mengkhususkan dalam mereka bentuk rangkaian boleh larut menggunakan teknologi pembuatan bertambah, mengumumkan hari ini bahawa pasukan di Hannover Medical School, Klinik Bedah Trauma, yang diketuai oleh Prof. Dr. med. Philipp Mommsen, berjaya menggunakan rangkaian tulang boleh ganti yang dihasilkan secara khusus oleh BellaSeno untuk membina semula kekosongan tulang segmen radial sepanjang 14 cm selepas patah tulang terbuka jenis ketiga disebabkan kecederaan tembakan peluru.

Sebelum menerima rawatan di Hannover Medical School, pesakit telah menjalani sebelas pembedahan dengan pembedahan tisu lembut dan tulang untuk membersihkan kawasan luka sekunder, manakala patah tulang radial hanya distabilkan dengan pengikat cincin. Berikutan enam lagi operasi dan rawatan antibiotik sistemik untuk mencapai pemusnahan bakteria di kawasan pembedahan, pembedahan pembinaan semula tulang dijalankan di Hannover Medical School menggunakan rangkaian boleh larut BellaSeno bersama-sama dengan cangkerang tulang sendiri dari rongga sumsum tulang femur. Rangkaian ini berdasarkan Resomer®, platform biodegradable yang dibangunkan oleh . Pembedahan berjaya dan selepas tiga bulan, pesakit menunjukkan penyatuan tulang tepat masa dan mempunyai fungsi siku yang mencukupi tanpa sebarang tanda gangguan penyembuhan luka. Juga, tiada tanda klinikal jangkitan yang ketara.

Rangkaian ini direka bentuk oleh BellaSeno sebagai kandang yang sepadan dengan anatomi pesakit dan untuk memastikan pegangan yang kukuh bagi cangkerang tulang sendiri (bahan RIA) dalam kekosongan besar. Untuk membolehkan pemberian darah dalaman yang sempurna melalui kedudukan lingkaran arterio-vena atau pedikel pemberi darah pusat semasa pembedahan pembinaan semula, beberapa ciri reka bentuk telah dimasukkan untuk membolehkan penempatan struktur rapuh sedemikian di dalam rangkaian. Rangkaian ini dihasilkan oleh kemudahan pembuatan bertambah berpanduan AI milik BellaSeno berdasarkan pendekatan tanpa sentuhan. Kandang terdiri daripada rangka dalam dan luar dengan bahagian asas dan kunci diperbuat daripada Resomer® polikaprolakton (mPCL) biodegradable sepenuhnya berkualiti tinggi yang mematuhi piawaian GMP dan menyediakan sifat osteoconductive. Semasa pembedahan, pasukan memutuskan untuk menggunakan pedikel pemberi darah untuk memastikan pemberian darah dalaman serta-merta, yang ditempatkan dan dikukuhkan melalui pembukaan terletak pada rangka luar kandang.

“Seperti contoh pesakit lelaki berusia 46 tahun menunjukkan, penyelesaian canggih untuk rawat kekosongan tulang besar agak terhad. Rangkaian BellaSeno membolehkan kami menjalankan teknik pembedahan baru untuk pemberian darah tisu dengan memasukkan lengkung otot arterio-vena terus ke dalam rangkaian tulang boleh larut 3D cetakan khusus pesakit,” kata Prof. Dr. med. Philipp Mommsen, Pakar Perubatan Kanan Pengurus, Klinik Bedah Trauma di Hannover Medical School dan penulis utama kertas tersebut. “Prosedur pembedahan ini mewakili pendekatan inovatif dan memberangsangkan untuk memulihkan kekosongan tulang meluas. Memandangkan kami menyaksikan bilangan kekosongan bencana dan sangat sukar dirawat semakin meningkat, kami dihadapkan dengan keperluan perubatan yang semakin pesat untuk merekonstruksi kecederaan sedemikian.”

“Saiz kekosongan sedemikian dan kekurangan pemberian darah telah menghadkan rawatan optimal bagi kekosongan tulang besar,” kata Priv. Doz. Dr. med. Tobias Grossner, CMO BellaSeno. “Dengan menggunakan salah satu rangkaian kami, pasukan cemerlang di Hannover Medical School berjaya melaksanakan pembinaan semula tulang tengah lengan meluas sambil memastikan pemberian darah dalaman serta-merta. Ini menunjukkan kuasa teknologi kami untuk memperbaiki rawatan pembedahan kekosongan tulang besar, dihasilkan secara individu mengikut anatomi khusus pesakit dan keutamaan reka bentuk pakar bedah.”

“Kajian kes ini sekali lagi menekankan kepelbagaian teknologi kami,” kata Dr. Mohit Chhaya, CEO BellaSeno. “Hampir sebarang permintaan reka bentuk oleh pasukan perubatan boleh dipenuhi untuk mengoptimumkan rawatan pesakit. Struktur terbuka rangkaian membolehkan pemberian darah yang penting bukan sahaja untuk pemulihan tulang yang sempurna tetapi juga untuk membolehkan akses sel-sel imun dan ubat-ubatan anti-mikrob untuk mencegah jangkitan tapak pembedahan.”

Platform pengeluaran MDR-disahkan BellaSeno direka untuk memenuhi keperluan rangkaian tisu lembut hingga tulang dan membolehkan pengeluaran implan steril khusus pesakit dan komersial.

###

Mengenai BellaSeno

BellaSeno GmbH ditubuhkan pada tahun 2015 dan beribu pejabat di kampus BioCity di Leipzig, Jerman, dengan anak syarikat di Brisbane, Australia. Syarikat ini sedang membangunkan implan pembinaan semula tisu lembut dan tulang boleh larut yang dihasilkan melalui pembuatan bertambah (3D-cetakan) di bawah pensijilan ISO 13485. Syarikat ini telah menerima sokongan kewangan besar daripada pelabur swasta serta daripada Bank Pembangunan Saxony (SAB), Dana Pembangunan Eropah (EFRE), Kementerian Pendidikan dan Penyelidikan Jerman (BMBF) dan kerajaan Australia.

Hubungi BellaSeno
BellaSeno GmbH
Dr. Mohit Chhaya
mohit.chhaya@bellaseno.com
Tel.: +49 176 2283 9583

Permintaan Media
akampion
Dr. Ludger Wess / Ines-Regina Buth
Rakan Utama
info@akampion.com
Tel. +49 40 88 16 59 64
Tel. +49 30 23 63 27 68

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.