berkshire hathaway

Kuasa rumah Warren Buffett, Berkshire Hathaway Inc. (NYSE: BRK.A) (NYSE: BRK.B), telah mencapai tonggak penting, dengan nilai pasaran modalnya bersedia untuk melampaui $800 bilion buat kali pertama. Pencapaian ini disokong oleh prestasi syarikat yang kukuh pada suku kedua, terutamanya dalam portfolio pelaburan dan pegangan insuransnya.

Dalam keluaran terbaru, konglomerat mendedahkan ia telah berpusing kepada keuntungan pada suku kedua, mencatatkan pendapatan bersih sebanyak $35.9 bilion atau $24,775 setiap saham setara Kelas A. Ini berbeza dengan tahun sebelumnya, di mana syarikat melaporkan kerugian sebanyak $43.8 bilion atau $29,754 setiap saham setara Kelas A.

Walaupun ramai melihat angka pendapatan bersih, Warren Buffett menekankan perolehan operasi selepas cukai, satu metrik yang mengecualikan beberapa hasil pelaburan. Angka ini meningkat 6% daripada tahun sebelumnya kepada sedikit lebih daripada $10 bilion, daripada $9.3 bilion. Perhatikan bahawa disebabkan peraturan, Berkshire Hathaway dikehendaki memasukkan keuntungan dan kerugian belum direalisasi dari portfolio pelaburannya apabila melaporkan pendapatan bersih.

Selanjutnya, membahagikan aktiviti kewangan syarikat, Berkshire Hathaway membeli semula saham bernilai $1.4 bilion pada Q2. Ini berbeza dengan $4.4 bilion pada suku pertama dan $1 bilion pada tempoh yang sama tahun sebelumnya. Penganalisis UBS Brian Meredith menganggarkan pembelian semula Q2 pada kira-kira $2.2 bilion, yang bermaksud angka sebenar jatuh di bawah jangkaan. Walau bagaimanapun, perhatikan bahawa pembelian semula yang berkurangan bertepatan dengan penghargaan 10% dalam saham Berkshire semasa suku kedua.

Syarikat juga melaporkan rizab tunai yang mengagumkan, mengakhiri Q2 dengan $147.4 bilion dalam tunai dan bersamaan tunai. Ini lompatan besar daripada $105.4 bilion yang dilaporkan pada tempoh yang sama setahun lalu.

Saham Kelas A Berkshire Hathaway telah berprestasi luar biasa, hampir mencapai rekod tertinggi dengan penghargaan 21% dalam setahun. Kenaikan harga saham ini menyumbang kepada nilai pasaran syarikat mencapai kira-kira $780 bilion sebelum lonjakan baru-baru ini.

Portfolio pelbagai Berkshire Hathaway, yang merangkumi gergasi seperti penanggung insurans Geico, BNSF Railway, restoran Dairy Queen, dan bahagian tenaga khusus, terus menunjukkan keteguhan dan kebolehsuaian. Prestasi syarikat baru-baru ini hanya mengukuhkan kedudukannya dalam arena kewangan global dan menandakan nilai pertumbuhan berkekalan yang dimilikinya untuk para pelabur.