Berkshire Stock

Syarikat Warren Buffett, Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A) dijangka menunjukkan bahawa kadar faedah yang tinggi sebenarnya memberi manfaat dan bukannya merugikan konglomerat ini. Walaupun mempunyai pelbagai perniagaan yang merangkumi daripada kereta api dan tenaga hingga gula-gula dan insurans, yang biasanya terdedah kepada permintaan yang lebih rendah akibat kadar faedah yang lebih tinggi, Berkshire telah banyak mendapat manfaat daripada situasi ini.

Satu sebab untuk kelebihan ini ialah simpanan tunai besar yang dipegang Berkshire, terutamanya dilaburkan dalam skim nota kerajaan jangka pendek. Pelaburan ini telah meningkat nilainya disebabkan kadar faedah yang lebih tinggi, dipacu oleh usaha Bank Pusat Amerika Syarikat untuk memerangi inflasi. Akibatnya, Jim Shanahan, seorang penganalisis di Edward Jones, memberi nota, “Ia jelas mendapat manfaat daripada kadar faedah jangka pendek yang lebih tinggi.” Walaupun sektor seperti pembelian rumah dan kereta telah melambat dengan kenaikan kadar faedah, impak positif keseluruhannya ke atas Berkshire jauh lebih besar.

Bagi tahun penuh, Berkshire dijangka akan mendapat pendapatan faedah dan pelaburan lain sebanyak kira-kira AS$5.5 bilion, mengatasi AS$1.7 bilion pada tahun sebelumnya. Lonjakan pendapatan ini dijangka akan mendorong simpanan tunainya ke tahap rekod baharu, mungkin melepasi tahap tertinggi sebelumnya AS$149.2 bilion yang dicapai pada suku ketiga 2021, dan menyaksikan peningkatan lebih 30% kepada AS$9 bilion dalam pendapatan operasi mengikut ramalan para penganalisis.

Prestasi kewangan Berkshire Hathaway sentiasa dipantau sebagai penunjuk kesihatan ekonomi Amerika Syarikat kerana pelbagai minat perniagaannya, termasuk BNSF, Geico, dan Dairy Queen. Walaupun Warren Buffett memberi amaran awal tahun ini bahawa pendapatan dalam banyak operasinya mungkin menurun ketika “tempoh luar biasa” ekonomi Amerika Syarikat berakhir, keputusan dijangka kukuh, jika tidak luar biasa.

Satu cabaran yang mungkin dihadapi Berkshire ialah portfolio sahamnya, terutamanya pelaburan AS$350 bilionnya dalam Apple Inc. Apabila saham Apple merosot 12% pada suku ketiga, portfolio itu mungkin mengalami kerugian anggaran 8% bagi tempoh tersebut, mengakibatkan kerugian pelaburan tidak direalisasikan kira-kira AS$27 bilion sebelum cukai. Walau bagaimanapun, Berkshire selalunya menasihati pelabor untuk melihat di sebalik keuntungan atau kerugian ini, dengan menekankan bahawa ia sering berkaitan dengan peraturan perakaunan dan mungkin tidak mencerminkan prestasi keseluruhan syarikat sebenar.

Simpanan tunai Berkshire Hathaway yang besar terus menimbulkan persoalan bagaimana syarikat bercadang untuk melaburkannya. Walaupun syarikat telah terlibat dalam perjanjian seperti pengambilalihan Alleghany Corp. sebanyak AS$11.6 bilion pada 2022 dan pembelian AS$3.3 bilion terhadap pemilikan Dominion Energy Inc. dalam projek eksport gas asli cecair Maryland, simpanan tunai masih besar. Suku ketiga dijangka akan menyaksikan timbunan tunai melepasi AS$150 bilion, mencapai tahap tertinggi sejak data dikumpulkan pada 2014. Walau bagaimanapun, keraguan Berkshire untuk terlibat dalam perjanjian lebih besar mungkin dipengaruhi oleh penilaian yang tinggi. Sekiranya penilaian tidak sepadan dengan kadar faedah yang tinggi sekarang, Berkshire kelihatan puas untuk kekal di tepi, seperti yang diterangkan oleh penganalisis KBW, Meyer Shields.

Dalam satu contoh, perjanjian Berkshire untuk meningkatkan pemilikannya dalam Pilot Flying J, pembekal hentian kenderaan, kepada 80% dengan membayar AS$8.2 bilion kini terlibat dalam pertikaian undang-undang. Situasi ini memberi pandangan jarang berlaku ke dalam operasi Berkshire. Urus niaga itu menyumbang 14% kepada hasil operasi Berkshire bagi enam bulan pertama tahun ini. Keluarga yang memiliki baki pemilikan dalam Pilot Flying J menuduh Berkshire melanggar terma pengambilalihan dengan mengubah kaedah penilaian, membawa kepada prosiding undang-undang. Pertikaian ini mewakili penyimpangan daripada pendekatan Berkshire sebelum ini untuk menyelesaikan isu-isu di luar mahkamah, seperti yang ditekankan oleh Cathy Seifert, seorang penganalisis di CFRA Research.