(SeaPRwire) –   Amsterdam, 1 Februari 2024 — Amsterdam 1 Februari 2024.Cabka N.V. (bersama-sama dengan anak-anak syarikatnya “Cabka”, atau “Syarikat”), syarikat khusus dalam mengubah sisa plastik sukar dikitar semula ke dalam Inovatif Pengemasan Pengangkutan Boleh Guna (RTP), disenaraikan di Euronext Amsterdam, mengumumkan kemaskini pra-2023 hari ini.

Suatu suku terakhir 2023 menunjukkan pemulihan ketara 35% Suku ke Suku dalam jualan ke €53 juta (Q3 2023: €40 juta). Jumlah jualan untuk tahun penuh 2023 berjumlah €197 juta, 6% lebih rendah berbanding jualan rekod yang dicapai pada 2022 iaitu €209 juta. Jumlah jualan 2023 berakhir €3 juta di bawah gambaran, sepenuhnya disebabkan oleh projek pelanggan baru tertangguh pelancaran. Akibatnya, ini menyebabkan kesan negatif 0.8% terhadap margin EBITDA operasi untuk tahun penuh 2023.

Syarikat menjangka akan mencapai EBITDA operasi sebanyak € 24.2m untuk tahun penuh 2023, dan peningkatan margin EBITDA operasi sebanyak 1.5pp ke 12.3% pada 2023, berbanding 10.8% pada 2022.

Segmen Utama Berkelompok terus berprestasi baik, menunjukkan pertumbuhan kuat 20% pada 2023. Momentum positif pada suku keempat terus dipercepatkan dengan produk baru dilancarkan dalam kerjasama rapat dengan CHEP, Continental, dan BMW. Perniagaan Eco Cabka membesar 7% berikutan penyiapan peluasan kapasitinya lebih awal tahun ini.

Jualan pada 2023 perlu dipertimbangkan dalam konteks keadaan pasaran umum mencabar, dengan kadar faedah meningkat membawa kepada pengurangan stok yang ketara dan pelaburan modal terhad dari pelanggan kebanyakan pasaran akhir Cabka. Ini mengakibatkan permintaan pasaran secara keseluruhannya lebih rendah dan tekanan harga merentasi industri.

Jualan keseluruhan lebih rendah disebabkan oleh penjualan perniagaan PVC, dan penurunan jualan dalam segmen pembuatan kontrak bukan strategik. Fokus berterusan terhadap inovasi produk membolehkan Cabka mengimbangi keadaan pasaran, mengakibatkan jualan stabil merentasi segmen strategik.

Cabka akan menerbitkan keputusan pra-akhir tahun 2023 penuhnya pada 20 Mac 2024.

Jadual Pelaporan Kewangan 2024

  • 20 Mac Keputusan Pra-akhir Tahun 2023
  • 18 April Penerbitan Laporan Tahunan 2023 dan Kemaskini Perdagangan 2024Q1
  • 30 Mei Mesyuarat Agung Tahunan Pemegang Saham
  • 13 Ogos Keputusan Separuh Tahun dan Laporan Separuh Tahun 2024
  • 21 Oktober Kemaskini Perdagangan 2024Q3

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Frank Roerink, CFO

+49 152 04623490
investors.cabka.com


Mengenai Cabka

Cabka berada dalam perniagaan mengiktar semula plastik dari sisa pengguna dan industri ke dalam Pengemasan Pengangkutan Boleh Guna Inovatif (RTP), seperti platform- dan penyelesaian bekas besar meningkatkan kelestarian rantaian logistik. Produk ECO terutamanya merupakan produk pembinaan dan keselamatan jalan raya dihasilkan secara eksklusif daripada sisa pengguna.

Cabka memimpin industri dalam pendekatan bersepadu menutup lingkaran dari sisa, kepada pengiktar semula, kepada pengeluaran. Disokong oleh pusat inovasi sendiri ia mempunyai pengetahuan, keupayaan, dan kapasiti jarang industri untuk membuat penggunaan maksimum membawa plastik kitar semula ke dalam lingkaran pengeluaran dengan pulangan menarik.

Cabka dilengkapkan sepenuhnya untuk mengeksploitasi seluruh rantaian nilai dari sisa kepada produk akhir.

Cabka disenaraikan di Euronext Amsterdam bermula 1 Mac 2022 di bawah tiket CABKA dengan nombor pengenalan sekuriti antarabangsa NL00150000S7.


Penafian

Kandungan kenyataan akhbar ini mungkin termasuk kenyataan yang boleh dianggap sebagai ‘’kenyataan prospektif’’. Kenyataan prospektif ini mungkin dikenal pasti melalui penggunaan istilah prospektif seperti ‘’percaya’’, ‘’anggaran’’, ‘’rancangan’’, ‘’menjangka’’, ‘’mengharapkan’’, ‘’berniat’’, ‘’akan’’ atau ‘’harus’’ atau, dalam setiap kes, variasi negatif atau lain mereka atau ejaan yang boleh diterima. Kenyataan prospektif mungkin dan sering berbeza secara material daripada keputusan sebenar. Mana-mana kenyataan prospektif mencerminkan pandangan Syarikat terhadap kejadian masa depan dan tertakluk kepada risiko berkaitan dengan kejadian masa depan dan risiko lain, ketidakpastian dan anggapan berkaitan perniagaan, keputusan operasi, kedudukan kewangan, likuiditi, prospek, pertumbuhan, atau strategi Syarikat.

Pembaca dinasihatkan bahawa mana-mana kenyataan prospektif tidak menjamin prestasi masa depan. Berdasarkan ketidakpastian ini, pembaca dinasihatkan tidak meletakkan keyakinan berlebihan terhadap kenyataan prospektif tersebut. Kenyataan prospektif ini hanya berlaku pada tarikh penerbitan kenyataan akhbar ini. Syarikat tidak berkewajipan untuk mengemaskini atau menyemak maklumat dalam kenyataan akhbar ini, termasuk mana-mana kenyataan prospektif, kecuali diperlukan oleh undang-undang.

Dokumen ini mengandungi maklumat yang layak sebagai maklumat dalaman mengikut Artikel 7(1) Peraturan (EU) No 596/2014 mengenai penyalahgunaan pasaran.

Lampiran

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.