CancerX menunjukkan bagaimana inovasi digital akan menyokong matlamat
Cancer Moonshot Rumah Putih

BOSTON, 12 Sept. 2023 — CancerX, perkongsian awam-swasta yang dilancarkan pada bulan Mac tahun ini untuk memanfaatkan kuasa inovasi untuk membantu mencapai matlamat Cancer Moonshot, mengumumkan jawatankuasa pengarah perintis dan keutamaan strategiknya. CancerX dianjurkan bersama oleh Digital Medicine Society (DiMe) dan Moffitt Cancer Center bersama Pejabat Penyelaras Kebangsaan untuk Teknologi Maklumat Kesihatan (ONC) dan Pejabat Pembantu Setiausaha untuk Kesihatan (OASH).

Anabella Aspiras, Penolong Pengarah, Penglibatan Moonshot Kanser, Pejabat Sains dan Teknologi Dasar Rumah Putih berkata, “Misi Moonshot Kanser Biden adalah untuk memotong kadar kematian akibat kanser di AS sekurang-kurangnya separuh dalam tempoh 25 tahun akan datang – mencegah sekurang-kurangnya 4 juta kematian akibat kanser – dan untuk memperbaiki pengalaman mereka yang terkesan oleh kanser, pesakit dan keluarga mereka. Adalah menarik untuk melihat kemajuan yang telah dicapai oleh CancerX dalam menyokong matlamat ini dengan memanfaatkan kepakaran lebih daripada 100 rakan kongsi untuk mendorong inovasi dalam pencegahan, diagnosis, penyelidikan, rawatan dan penjagaan kanser.”

Jawatankuasa pengarah CancerX terdiri daripada 12 pemimpin industri yang akan memberi sokongan dan pengawasan ketika CancerX berusaha mencapai matlamat Moonshot:

 • David Fredrickson, Naib Presiden Eksekutif, Perniagaan Onkologi, AstraZeneca
 • Rasu Shrestha, Ketua Pegawai Inovasi dan Komersialisasi, Atrium Health
 • Ben Moscovitch, Ketua Dasar Awam Kesihatan dan Sains Hayat, Amerika, Amazon Web Services (AWS)
 • Sally Werner, Ketua Pegawai Pengalaman, Cancer Support Community
 • Mary Tolikas, Naib Presiden Kanan dan Ketua Pegawai Inovasi, Dana-Farber Cancer Institute
 • Omid Toloui, Naib Presiden, Inovasi, Elevance Health
 • Ted Gaubert, Ketua Pegawai Teknologi, Graphite Health
 • Najat Khan, Ketua Pegawai Sains Data dan Ketua Global, Strategi, Portfolio & Operasi, R&D, Syarikat Johnson & Johnson Janssen Pharmaceutical
 • Andrea Downing, Ketua Pegawai Eksekutif, Light Collective
 • Cait Brumme, Ketua Pegawai Eksekutif, MassChallenge
 • Kate Wallis, Naib Presiden Inovasi Klinikal, Point32Health
 • Matt Bettonville, Pelabur, Yosemite

Jawatankuasa pengarah CancerX juga akan mempunyai wakil daripada beberapa agensi kerajaan yang berkhidmat dalam peranan pemerhati tanpa mengundi.

“Kami memulakan Yosemite dengan misi untuk menjadikan kanser tidak mematikan dalam jangka hayat kami,” kata Matt Bettonville, Pelabur di Yosemite. “CancerX dan matlamat berani Moonshot Kanser selaras dengan kepercayaan kami bahawa dermawan dan pelaburan perlu bekerjasama untuk mengubah penyelidikan terkini menjadi penjagaan kanser yang lebih baik untuk semua.”

“Kami berbangga menjadi rakan kongsi CancerX untuk mempercepat kemajuan digital yang menangani matlamat Moonshot Kanser yang ambisius,” kata Ben Moscovitch, Dasar Awam Kesihatan dan Sains Hayat di Amazon Web Services. “Menerapkan teknologi seperti pengkomputeran dan pembelajaran mesin canggih, dengan keselamatan, keamanan, dan kepercayaan di barisan hadapan, boleh mendorong inovasi yang signifikan dalam pencegahan, pengesanan, dan rawatan kanser.”

“Di Dana Farber kami komited kepada terobosan yang mengubah kehidupan dalam penyelidikan dan penjagaan kanser. CancerX tidak tertandingi dalam mengumpulkan pakar terkemuka dari seluruh negara,” kata Mary Tolikas, PhD, MBA, SVP & Ketua Pegawai Inovasi, Institut Kanser Dana-Farber. “Institut Kanser Dana-Farber berbangga untuk menyertai dan menyumbang dalam kerja ini dan berkongsi visi bahawa kolaborasi CancerX akan memanfaatkan sepenuhnya janji inovasi digital untuk membawa terobosan kepada orang yang menghidap kanser dalam skala yang lebih besar.”

“Kami berbangga menjadi pemimpin industri dalam menyediakan ahli kami dan penjaga mereka dengan akses ke penjagaan kanser, teknologi dan perkhidmatan paling canggih dan inovatif,” kata Kate Wallis, Naib Presiden Inovasi Klinikal di Point32Health. “Bekerjasama dengan CancerX memberi kami peluang yang sangat besar untuk memperbaiki cara penjagaan kanser disampaikan dan diterima bukan sahaja oleh ahli kami, tetapi juga oleh orang di seluruh negara serta dunia. Dengan bekerjasama, kami yakin kami boleh terus menggalakkan akses dan rawatan yang lebih saksama untuk semua yang terkesan oleh penyakit mengerikan ini.”

Jumaat lepas, jawatankuasa pengarah bertemu dengan pegawai persekutuan di Washington, DC untuk mengenal pasti peluang bagi CancerX untuk menyokong aktiviti di seluruh 17 inisiatif Moonshot untuk memastikan bahawa inovasi digital dimanfaatkan oleh semua usaha untuk memposisikan komuniti dengan lebih baik untuk mencapai matlamat dan tonggak sejarah Moonshot Kanser.

Wakil daripada lebih 125 organisasi ahli CancerX juga menyertai pegawai Rumah Putih dan wakil dari seluruh kerajaan persekutuan untuk menetapkan keutamaan strategik dan garis besar aktiviti untuk CancerX yang selaras dengan dan menambah baik komuniti Moonshot Kanser yang lebih luas. Kumpulan itu menetapkan keutamaan strategik berikut untuk Tahun 1 CancerX:

 • Menunjukkan CancerX sebagai pemimpin global dalam memajukan inovasi digital dalam onkologi selaras dengan matlamat Moonshot Kanser yang dihidupkan semula.
 • Mengaktifkan ekosistem dengan memupuk komuniti inovator dinamik untuk perkongsian pengetahuan kolaboratif, memanfaatkan platform kebangsaan dan perkongsian kerajaan AS untuk meningkatkan hasil melalui kekuatan sektor awam dan swasta yang digabungkan.
 • Kenal pasti, sokong, kembangkan, dan laksanakan solusi digital kelas dunia di pasaran yang berdedikasi untuk mengurangkan beban kanser untuk semua orang.

“Moonshot bukan tentang usaha kecil atau perubahan berperingkat. Moonshot adalah pengejaran strategik matlamat berani melalui fokus, keutamaan sumber, dan kolaborasi antara minda terhebat dan semua ejen perubahan utama,” kata Jennifer Goldsack, CEO DiMe. “Rumah Putih telah menetapkan matlamat agresif yang akan memposisikan AS untuk berjuang secara berkesan melawan kanser. CancerX secara unik mengumpulkan pakar dan organisasi yang diperlukan untuk memanfaatkan sepenuhnya kuasa inovasi digital untuk menyokong setiap aktiviti dalam mengejar Moonshot Kanser. Selepas menghabiskan masa secara langsung minggu lepas dengan komuniti luar biasa ini dan rakan-rakan kerajaan kami saya lebih yakin daripada sebelumnya bahawa kita akan mengakhiri kanser seperti yang kita ketahui.”

“Pesakit dan klinikian semakin menerima transformasi digital dalam penjagaan kesihatan,” kata Dr. Edmondo Robinson, Ketua Pegawai Digital Moffitt Cancer Center. “Th