Adakah anda mendapati bahawa akaun bank anda telah habis beberapa hari selepas anda dibayar? Adakah anda kerap kali kesukaran untuk menemui cara untuk menyisihkan wang setiap bulan daripada gaji anda?

Menjaga keperluan asas hanyalah satu aspek menjadi pengurus wang yang baik. Untuk dapat menguruskan wang anda dengan betul, anda tidak perlu menjadi pakar dalam matematik atau mempunyai banyak kepakaran.

Tekniknya ialah untuk menentukan bagaimana untuk menyisihkan sedikit wang daripada gaji anda ketika anda membayar hutang, menjaga keperluan asas, dan maju matlamat kewangan anda.

Oleh itu, anda telah datang ke tempat yang betul jika anda mencari panduan bagaimana untuk mengendalikan gaji anda. Saya telah memakai topi analisis saya untuk membantu anda menggunakan gaji yang telah anda usahakan untuk menyimpan dan membina wang. Dalam rencana ini, kita akan membincangkan cara untuk menyimpan lebih banyak wang dengan gaji purata.

Tetapkan Belanjawan

Kasper Vardrup, CEO dan pengasas bersama Slideworks berkongsi: “Berdasarkan pendapatan bulanan bersih anda, cipta belanjawan. Anda boleh memantau perbelanjaan anda dan mengekalkan pengurusan kewangan dengan menggunakan belanjawan.

Anda mungkin dapat mengelakkan spekulasi tentang di mana wang anda telah pergi dengan mengekalkan rekod perbelanjaan bulanan anda. Anda perlu mengutamakan membayar perbelanjaan tetap seperti bil atau EMI terlebih dahulu dan menetapkan belanjawan yang realistik untuk diri anda sendiri.

Panduan baik lain yang anda boleh gunakan untuk menguruskan wang anda dengan berkesan ialah peraturan 50-30-20. Peruntukkan 50% pendapatan anda untuk perbelanjaan tetap, 30% untuk matlamat kewangan anda, dan 20% untuk perbelanjaan bersifat diskresionari.”

Buat Matlamat Kewangan

Buat rangka kerja untuk matlamat anda daripada melabur wang anda dengan agresif dan mungkin menjejaskan mereka. Anda mungkin membahagikan simpanan anda kepada matlamat jangka pendek seperti wang cair dan matlamat jangka panjang seperti ekuiti dan dana bersama.

Anda akan dapat mengira berapa banyak dan selama mana yang diperlukan untuk membelanjakan terhadap setiap matlamat.

Minta nasihat daripada Jurulatih Kewangan untuk membantu memilih pelaburan yang selari dengan matlamat kewangan anda.‎

Pelabur dalam Penyelesaian yang Sesuai dengan Keperluan Anda

Tommy Clappers, pelabur giat dan pemilik Asbestos Removalist memberitahu kami: “Dengan begitu banyak program pelaburan dan peluang yang tersedia, ia mudah untuk menjadi tertekan.

Satu tempat yang baik untuk pemula untuk memulakan ialah dengan pilihan pelaburan, yang disokong oleh nasihat kewangan yang kukuh.

Pelaburan anda perlu selari dengan matlamat kewangan jangka panjang anda.

Ia penting untuk menjalankan kajian untuk menentukan pilihan mana yang paling sesuai dengan matlamat anda; sebagai alternatif, anda boleh mendapatkan nasihat daripada jurulatih kewangan untuk bantuan pakar yang disesuaikan.”

Aktifkan Simpanan Automatik

Harrison Tang, pemilik Spokeo berkongsi: “Menggunakan teknologi untuk mengautomatikkan simpanan dan membentuk kebiasaan anda adalah langkah terbaik.

Sebagai contoh, anda boleh memulakan pelaburan dengan sesedikit $100 setiap bulan melalui Pelan Pelaburan Sistematik (SIP) dalam dana bersama.

Akaun bank anda akan didebit dengan jumlah setiap bulan. Membuka deposit berulang adalah pilihan tambahan yang datang dengan kadar faedah lebih tinggi daripada akaun simpanan bank.

Anda boleh memulakan mengautomatikkan semua simpanan anda secara berperingkat.

Pastikan wang diambil keluar beberapa hari selepas kredit gaji.

Sebagai alternatif, fikirkan membuat pelaburan sekali gus dalam saham, bon, dana bersama, deposit tempoh, dan instrumen kewangan lain.”

Hapuskan Hutang Anda

Untuk mengumpul kekayaan jangka panjang, pelaburan bulanan adalah perlu, tetapi pembayaran hutang juga perlu berlaku secepat mungkin.

Ini adalah langkah penting dalam mempelajari bagaimana untuk menyimpan gaji setiap bulan. Anda akan mempunyai lebih banyak wang yang tinggal daripada gaji anda untuk diletakkan ke arah pelaburan ketika anda membayar lebih banyak hutang.

Ini adalah kerana kadar faedah yang berkaitan dengan hutang tumbuh dengan setiap pembayaran lewat.

Membayar hutang lebih cepat perlu menjadi matlamat utama anda.

Seringkali disarankan untuk menyelesaikan pinjaman dengan kadar faedah tertinggi terlebih dahulu. Anda mempunyai dua kad kredit, contohnya. Perbezaannya ialah dalam kadar faedah dan saiz prinsipal dalam setiap kes.

Oleh kerana faedah pada kad kadar tinggi berkumpul lebih cepat, ia adalah yang terbaik untuk membayarnya terlebih dahulu.

Kurangkan kos bulanan anda sebanyak mungkin, dan gunakan wang tambahan untuk pembayaran hutang.

Cuba runding semula syarat dengan bank anda jika anda membayar pinjaman rumah anda, terutamanya jika anda secara teratur membuat EMI (Pembayaran Bulanan Sama) anda tepat pada masa.

Lihat jika anda boleh membayar balik sebahagian pinjaman dan mendapat satu rancangan EMI baru yang kurang jika anda mempunyai korpus yang besar.

Rayakan kemenangan kecil dalam pengurangan hutang sebagai cara untuk merawat diri.

Kurangkan Perbelanjaan Terbesar Anda

Kebarangkalian, bahagian besar pendapatan anda dialokasikan kepada perumahan. Anda akan mempunyai banyak wang lagi yang boleh anda letakkan ke arah pelaburan dan simpanan jika anda dapat mencari penyelesaian untuk mengurangkan perbelanjaan itu.

Untuk mengekalkan perbelanjaan perumahan serendah mungkin, belilah sebuah apartmen dua bilik tidur dan sewa bilik kedua, dapatkan rakan sebilik, tinggal di apartmen paling murah yang anda boleh, dan menguruskan rumah.

Anda mungkin secara tiba-tiba mengurangkan masa yang diperlukan untuk bersara selama 10 atau 15 tahun jika anda dapat mengurangkan perbelanjaan perumahan daripada RM2,000 kepada RM600 atau RM700.

Mengekalkan kos rendah untuk “tiga besar”: perumahan, makanan, dan pengangkutan, boleh memberi kesan besar kepada simpanan anda.

Tetapkan Keutamaan untuk Kewangan Anda

Carl Jensen, pakar kewangan dan pemilik Compare Banks berkongsi: “Matlamat anda kemungkinan akan memberi pengaruh paling besar terhadap cara anda mengurus simpanan, selepas pendapatan dan perbelanjaan anda.

Sebagai contoh, anda mungkin boleh memulakan menyisihkan wang untuk kereta baru sekarang jika anda menjangkakan perlu satu dalam masa terdekat.

Tetapi jangan lupakan matlamat jangka panjang; perancangan persaraan tidak boleh diabaikan demi perkara segera.

Anda mungkin mempunyai pemahaman jelas tentang cara untuk mengagihkan wang anda dengan mempelajari bagaimana untuk memeringkatkan matlamat simpanan anda.”

Pilih Alat yang Sesuai

Pelbagai akaun pelaburan dan simpanan sesuai untuk matlamat jangka pendek dan panjang. Dan anda tidak terhad kepada memilih hanya satu.

Tinjau semua pilihan anda dengan teliti, mengambil kira yuran, kadar faedah, had minimum baki, risiko, dan bila anda memerlukan wang itu.

Ini akan membantu anda memilih pilihan yang sesuai