Cathedral Energy Services Ltd. Reports Third Quarter Results

/NOT FOR DISSEMINATION IN THE UNITED STATES OF AMERICA/

CALGARY, AB, Nov. 9, 2023 /CNW/ – Cathedral Energy Services Ltd.’s (the “Company” or “Cathedral”) news release contains “forward-looking statements” within the meaning of applicable Canadian securities laws. For a full disclosure of forward-looking statements and the risks to which they are subject, see the “Forward-Looking Statements” section in this news release. This news release contains references to Adjusted gross margin, Adjusted gross margin %, Adjusted EBITDAS, Adjusted EBITDAS margin %, Free cash flow and Working capital. These terms do not have standardized meanings prescribed under International Financial Reporting Standards (“IFRS”) and may not be comparable to similar measures used by other companies. See the “Non-GAAP Measures” section in this news release for definitions and tabular calculations.

PRESTASI SUKU KETIGA YANG PENTING

Syarikat mencapai prestasi dan tumpuan berikut untuk Suku Ketiga 2023:

 • Bilangan kerja aktif terkemuka di Kanada semasa suku tahun.
 • Meningkatkan bilangan hari dan kerja aktif di AS berbanding Suku Ketiga 2022, walaupun bilangan rig industri lebih rendah.
 • Hasil sebanyak $145.6 juta untuk Suku Ketiga 2023 merupakan hasil suku tahun tertinggi dalam sejarah Syarikat dan meningkat sebanyak 26% berbanding $115.2 juta pada Suku Ketiga 2022.
 • Penyesuaian EBITDAS sebanyak $30.1 juta untuk Suku Ketiga 2023, meningkat sebanyak 7% berbanding $28.1 juta pada Suku Ketiga 2022.
 • Untung bersih sebanyak $5.7 juta untuk Suku Ketiga 2023, berbanding $8.7 juta pada Suku Ketiga 2022.
 • Aliran tunai – aktiviti operasi sebanyak $9.1 juta untuk Suku Ketiga 2023, berbanding $11.5 juta pada Suku Ketiga 2022.
 • Aliran tunai bebas sebanyak $6.1 juta untuk Suku Ketiga 2023, berbanding $16.8 juta pada Suku Ketiga 2022.
 • Syarikat membeli 2,434,900 saham biasa Cathedral (“Saham Biasa”) di bawah tawaran pengeluar biasa normal untuk jumlah pembelian sebanyak $2.2 juta pada harga purata $0.82 setiap saham biasa. Selepas 30 September 2023, Syarikat membeli 1,860,000 Saham Biasa untuk jumlah $1.6 juta pada harga pembelian purata $0.86 setiap Saham Biasa.
 • Pinjaman dan peminjaman kurang tunai sebanyak $71.5 juta pada 30 September 2023, berbanding $69.4 juta pada 31 Disember 2022.
 • Syarikat mengambil alih Rime Downhole Technologies, LLC (“Rime”), perniagaan kejuruteraan swasta yang berpangkalan di Texas yang khusus membina produk untuk industri pengukuran semasa penggerudian (“MWD”) dengan pertukaran kira-kira USD $41 juta (rujuk kepada bahagian “Pengambilalihan 2023” dalam rilis berita ini).
 • Syarikat melihat peluang besar untuk pengembangan margin dalam perniagaan ASnya ketika ia melaksanakan teknologi MWD tersendiri untuk mengurangkan perbelanjaan sewa.

MESEJ PRESIDEN

Komentar dari Presiden & CEO Tom Connors:

“Walaupun bilangan rig industri Utara Amerika secara bermakna lebih rendah tahun ke tahun, terutamanya di AS, tahap aktiviti dan keputusan kewangan kami menunjukkan pertumbuhan berterusan dalam hasil dan Penyesuaian EBITDAS dan tahap aktiviti kami menunjukkan ketahanan dengan bilangan kerja stabil hingga meningkat berbanding tahun lalu. Ia sukar mencatat pertumbuhan dalam perkhidmatan tenaga terhadap latar belakang aktiviti yang lebih rendah, tetapi fokus kami terhadap wilayah sumber daya, campuran pelanggan, dan penawaran prestasi tinggi membantu untuk mengatasi penurunan. Saiz dan skala terus menjadi keutamaan industri kerana pelanggan kami, syarikat eksplorasi dan pengeluaran (“E&P”), terus bergabung ke dalam entiti yang lebih besar dan semakin menuntut penawaran yang lebih canggih daripada pembekal perkhidmatan mereka. Sebagai tindak balas kepada trend berterusan ini, Cathedral telah berkembang menjadi pembekal penggerudian arah terbesar di Kanada secara tahunan penuh dan salah satu pembekal bebas terbesar di AS.

“Bilangan kerja penggerudian arah kami di AS kekal tahan uji di suku ketiga dengan purata bilangan rig aktif 54 berbanding bilangan rig daratan dan menegak yang bergerak purata 604 rig pada mana-mana hari tertentu (sumber: Enverus Daily Rig Count). Ini dibandingkan dengan bilangan rig daratan Baker Hughes, yang menurun 10% purata berbanding Suku Kedua 2023 dan menurun 15% tahun ke tahun berbanding Suku Ketiga 2022. Kami percaya bahawa entiti pengendalian kami di AS, Altitude Energy Partners, LLC (“Altitude”), meningkatkan bahagian pasaran dari awal 2023, yang merupakan bukti kepimpinan kuat, prestasi operasi dan tumpuan prestasi yang terus dipamerkan oleh bahagian ini. Pengambilalihan dan penyepaduan Rime, yang diumumkan pada 11 Julai 2023, telah berjalan mengikut rancangan. Kami terus menargetkan pelaksanaan sehingga tiga puluh pakej MWD baru dibangunkan Rime menjelang akhir separuh pertama 2024. Alat MWD baru terdiri daripada teknologi Rime yang telah terbukti, diuji dan berprestasi pada bilangan rig daratan AS yang signifikan. Kami terus percaya bahawa kami mempunyai peluang yang besar untuk pengembangan margin dan ketahanan margin yang diperkukuh apabila kami melaksanakan teknologi yang dibangunkan secara dalaman untuk mengurangkan ketergantungan kami kepada teknologi sewa pihak ketiga. Menambah sistem MWD denyutan yang dibangunkan secara dalaman secara skala operasi Altitude boleh memberi kesan yang ketara kepada keputusan kewangan kami tahun 2024 bergerak.

“Bilangan kerja arah Cathedral di Kanada mengambil purata kira-kira 42 rig aktif setiap hari untuk suku tahun, yang secara amnya setanding dengan setahun lalu, berbanding bilangan rig arah dan menegak industri yang mengambil purata kira-kira 174 rig (Sumber: JWN Rig Locator), yang lebih rendah 6% berbanding tempoh yang sama tahun lalu, mengikut bilangan rig industri lebih luas Baker Hughes. Kami terus memanfaatkan kekuatan teknikal, kepakaran dan pengalaman kami dalam pasaran multi-lateral yang sedang berkembesan pesat di mana kami menjangkakan ekonomi pelanggan yang menarik akan terus mendorong pertumbuhan masa depan. Kami kini sedang mempersiapkan musim menggerudian musim sejuk yang sibuk yang sepatutnya melihat tahap aktiviti melepasi tahun lalu.”

KEMASKINI ORGANISASI

Cathedral mengumumkan bahawa James R. (J.R.) Boyles meletak jawatan sebagai pengarah berkuat kuasa 10 November 2023, untuk menyertai semula pasukan pengurusan anak syarikat Cathedral, Altitude. Encik Boyles merupakan pengasas asal Altitude di mana beliau memegang jawatan CEO dari Mac 2016 sehingga meletak jawatan daripada jawatan itu dan dilantik sebagai pengerusi eksekutif pada Januari 2020. Beliau menyertai lembaga pengarah Cathedral pada Mac 2020.