(SeaPRwire) –   Kerjasama untuk mempercepatkan penyelidikan untuk menentukan peranan gen GBA

CAMBRIDGE, Mass. dan ROSTOCK, Jerman, dan BERLIN, 23 Jan. 2024 — Centogene N.V. (Nasdaq: CNTG), rakan penting dalam sains hidup untuk jawapan berasaskan data bagi penyakit langka dan neurodegeneratif, dan Yayasan Michael J. Fox untuk Penyelidikan Parkinson (MJFF), sebuah pertubuhan bukan untung yang didedikasikan untuk mencari rawatan Parkinson (PD), hari ini mengumumkan projek penyelidikan untuk mempercepatkan penyelidikan faktor risiko genetik yang berkaitan dengan PD, khususnya menargetkan peranan varian dalam gen GBA (glukosilseramidase beta).

PD adalah penyakit neurodegeneratif yang menghancurkan yang mempengaruhi lebih 10 juta orang di seluruh dunia, dengan banyak kes yang berkaitan dengan faktor genetik. Penyelidikan terkini telah mengenal pasti gen GBA sebagai faktor risiko genetik yang signifikan untuk PD, yang boleh menjelaskan laluan biologi baru untuk pembangunan rawatan berkesan.

Projek penyelidikan ini akan memanfaatkan kepakaran CENTOGENE dalam penyakit genetik langka dan neurodegeneratif, dengan menggunakan data multiomik pelbagai dalam Biodatabank CENTOGENE. Biodatabank kini mengandungi lebih daripada 800,000 pesakit mewakili lebih 120 negara yang sangat pelbagai, termasuk lebih 15,000 set data Parkinson dari Kajian Observasi Terbesar Dunia Syarikat tentang genetik PD. Dalam bekerjasama dengan MJFF, tujuan penyelidikan adalah untuk menubuhkan pemahaman lebih mendalam tentang hubungan antara varian gen GBA tertentu dan PD.

“Pemahaman tentang faktor-faktor yang sebenarnya menyebabkan penyakit Parkinson adalah penting untuk meningkatkan rawatan dan akhirnya menemui penawar,” kata Shalini Padmanabhan, Naib Presiden Penyelidikan dan Penterjemahan di Yayasan Michael J. Fox untuk Penyelidikan Parkinson. “Projek ini dengan CENTOGENE akan memainkan peranan penting dalam usaha global kami untuk memahami faktor genetik Parkinson lebih baik, dengan memanfaatkan dataset multiomik mereka yang telah dibina selama 15 tahun terakhir. Kami komited untuk bekerja bersama untuk benar-benar memacu pemahaman yang paling menyeluruh tentang penyakit ini dan mempercepat pembangunan rawatan yang menyelamatkan nyawa untuk pesakit di seluruh dunia.”

“Yayasan Michael J. Fox adalah pemimpin inspirasi dalam penyelidikan penyakit Parkinson. Dengan bekerja sama dengan mereka, kami bertujuan untuk mempercepatkan penyelidikan ke dalam faktor risiko khusus yang mungkin membantu kami diagnosis, memahami, dan merawat penyakit yang menghancurkan ini yang mempengaruhi beberapa juta pesakit di seluruh dunia,” kata Prof. Peter Bauer, Ketua Pegawai Perubatan & Genomik di CENTOGENE. “Dengan menggabungkan kepakaran dan sumber daya MJFF yang luas dengan pemahaman mendalam kami tentang kaitan antara penyakit langka dan neurodegeneratif, kami akan dapat menjana wawasan multiomik penting ke dalam peranan varian tertentu dalam gen GBA. Dengan memberikan pemahaman yang lebih lengkap tentang cara gen GBA berinteraksi dengan laluan biologi pelbagai, kami boleh menjelaskan sasaran yang boleh digunakan untuk membangunkan terapi yang lebih tepat untuk mengubah penyakit Parkinson pada masa hadapan.”

Tentang Parkinson Berkaitan GBA

Parkinson Berkaitan GBA (PD) dicirikan oleh varian tertentu dalam gen GBA (glukosilseramidase beta) dan telah dikenal pasti sebagai salah satu faktor risiko genetik yang paling biasa untuk PD. Varian dalam gen GBA menjejaskan keupayaan badan untuk memecahkan beberapa lemak tertentu, menyebabkan penumpukan bahan merbahaya dalam sel-sel saraf. Penumpukan ini, serta kesan bebas yang mungkin lain dari ketidakfungsian GBA, boleh menyumbang kepada pembangunan gejala PD, yang menyerupai gejala motor idiopatik PD seperti gemetar, kekakuan, dan bradikinesia. Mengenal pasti kaitan antara varian GBA dan PD adalah penting untuk diagnosis dan rawatan sasaran yang berpotensi, menekankan pentingnya penyelidikan dan penyiasatan klinikal yang berterusan dalam bidang ini, kerana tiada penawar untuk PD.

Tentang CENTOGENE

Misi CENTOGENE adalah untuk memberikan jawapan berasaskan data yang mengubah kehidupan kepada pesakit, doktor, dan syarikat farmaseutikal untuk penyakit langka dan neurodegeneratif. Kami mengintegrasikan teknologi multiomik dengan Biodatabank CENTOGENE – memberikan analisis dimensi untuk memandu generasi berikutnya perubatan berasaskan ketepatan. Pendekatan unik kami membolehkan diagnosis pantas dan boleh dipercayai untuk pesakit, menyokong pemahaman doktor yang lebih tepat tentang keadaan penyakit, dan mempercepatkan serta mengurangkan risiko penemuan dadah sasaran, pembangunan, dan komersialisasi oleh syarikat farmaseutikal.

Sejak penubuhannya pada tahun 2006, CENTOGENE telah menawarkan diagnosis pantas dan boleh dipercayai – membina rangkaian lebih kurang 30,000 doktor aktif. Makmal rujukan multiomik kami yang disahkan ISO, CAP dan CLIA di Jerman menggunakan set data Fenomik, Genomik, Transcriptomik, Epigenomik, Proteomik dan Metabolomik. Data ini ditangkap dalam Biodatabank CENTOGENE kami, dengan lebih 800,000 pesakit yang diwakili dari lebih 120 negara yang sangat pelbagai, di mana lebih 70% bukan keturunan Eropah. Setakat ini, Biodatabank CENTOGENE telah menyumbang kepada penciptaan wawasan baharu untuk lebih 285 penerbitan bersemak.

Dengan menterjemah data dan kepakaran kami ke dalam wawasan nyata, kami telah menyokong lebih 50 kolaborasi dengan rakan kongsi farmaseutikal. Bersama, kami mempercepatkan dan mengurangkan risiko penemuan dadah, pembangunan, dan komersialisasi dalam skrining sasaran dan dadah, pembangunan klinikal, akses pasaran dan pengembangan, serta menawarkan Lesen Data Biodata dan Laporan Wawasan CENTOGENE untuk membolehkan dunia disembuhkan daripada semua penyakit langka dan neurodegeneratif.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk, pembangunan pipelin, dan tujuan bersandarkan pesakit kami, lawati dan ikuti kami di .

Kenyataan Prospektif

Kenyataan media ini mengandungi “kenyataan prospektif” dalam maksud undang-undang sekuriti Amerika Syarikat. Kenyataan yang terkandung di sini yang tidak jelas secara sejarah bersifat prospektif, dan perkataan “menjangka”, “percaya”, “berterusan”, “menganggar”, “berniat”, “projek”, “dirancang”, “direka untuk”, “ditetapkan untuk”, “berpotensi”, “objektif” dan kata kerja masa depan atau syarat serupa seperti “akan”, “mungkin”, “seharusnya”, “boleh”, “mungkin”, atau kata nafikan yang sama, secara amnya bertujuan untuk mengenal pasti kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif sedemikian melibatkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui, ketidakpastian dan faktor-faktor lain yang penting yang mungkin menyebabkan keputusan sebenar, prestasi atau pencapaian CENTOGENE berbeza secara material daripada apa-apa keputusan, prestasi atau pencapaian masa depan yang dinyatakan atau disiratkan oleh kenyataan prospektif tersebut. Risiko dan ketidakpastian sedemikian termasuk, antara lain, keadaan ekonomi dan geopolitik negatif dan ketidakstabilan dan volatiliti di pasaran kewangan dunia, perubahan yang mungkin dalam undang-undang, peraturan dan dasar kerajaan semasa, tekanan dari persaingan yang meningkat dan penyatuan dalam industri kami, perbelanjaan dan ketidakpastian kelulusan peraturan, termasuk dari Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat, perubahan dalam campuran pelanggan dan rakan kongsi kami dan amalan tempahan mereka terhadap produk dan penyelesaian kami, bergantung kepada pihak ketiga dan rakan kerjasama, termasuk keupayaan kami untuk menguruskan pertumbuhan, melaksanakan strategi perniagaan kami dan memasuki hubungan pelanggan baru, bergantung kepada industri penyakit langka, keupayaan kami untuk menguruskan pertumbuhan antarabangsa, bergantung kepada kakitangan kunci, bergantung kepada perlindungan harta intelek, perubahan prestasi operasi kami disebabkan kesan pertukaran mata wang, keupayaan kami untuk mengoptimumkan penggunaan tunai, keperluan kami untuk pembiayaan tambahan, dan keupayaan kami untuk terus mematuhi ikatan kepada instrumen kewangan, atau faktor-faktor risiko lain yang dinyatakan dalam faktor risiko CENTOGENE yang dimasukkan dalam Borang 20-F CENTOGENE yang difailkan pada 16 Mei 2023 dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat dan penyampaian berikutnya kepada SEC. Sebarang kenyataan prospektif yang terkandung dalam kenyataan akhbar ini berbicara hanya pada tarikh di sini, dan CENTOGENE secara khusus menafikan sebarang obligasi untuk mengemas kini sebarang kenyataan prospektif, sama ada disebabkan maklumat baru, peristiwa masa depan, atau lain-lain.

HUBUNGI

CENTOGENE

Melissa Hall
Komunikasi Korporat

Lennart Streibel
Hubungan Pelabur

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.