• Kerjasama global jangka panjang menyediakan diagnosis yang cekap dan tepat kepada pesakit dengan Gangguan Penyimpanan Lisosom (LSD)

(SeaPRwire) –   CAMBRIDGE, Mass. dan ROSTOCK, Jerman dan BERLIN, 19 Mac 2024 — Centogene N.V. (Nasdaq: CNTG), rakan penting dalam sains hidup untuk jawapan berasaskan data bagi penyakit langka dan neurodegeneratif, hari ini mengumumkan lanjutan kerjasama berterusan dengan Takeda (TSE: 4502/NYSE: TAK) untuk meniagakan pesakit dengan Gangguan Penyimpanan Lisosom (LSD).

Di bawah perjanjian diperbaharui, CENTOGENE akan terus menyediakan Takeda dengan akses kepada ujian diagnostik untuk pesakit di seluruh dunia. Perjanjian ini ditubuhkan untuk meningkatkan akses pesakit kepada diagnostik yang pantas dan boleh dipercayai untuk LSD, termasuk penyakit Fabry, penyakit Gaucher, dan sindrom Hunter.

“Melanjutkan kerjasama jangka panjang kami dengan Takeda menekankan keperluan berterusan untuk mempercepat diagnosis bagi pesakit LSD secara global dan keupayaan CENTOGENE untuk memenuhi perkhidmatan penting ini,” kata Ian Rentsch, Ketua Pegawai Komersial CENTOGENE dan Pengurus Am – Pharma. “Dengan menggunakan portfolio ujian genomik sasaran dan multiomik kami, kami berada dalam kedudukan unik untuk menyediakan hasil kesihatan yang dipertingkatkan kepada komuniti pesakit yang kurang terlayani, terutamanya dalam sektor penyakit langka.”

“Kami percaya bahawa penyelesaian hebat memerlukan kerjasama hebat,” kata Kim Stratton, Ketua Pegawai Eksekutif di CENTOGENE. “Daripada rakan kongsi jangka panjang seperti Takeda kepada rakan kongsi baru seperti Lifera, sebuah syarikat biofarmaseutikal dimiliki sepenuhnya oleh Public Investment Fund (PIF) di Arab Saudi, kami komited untuk bekerjasama dengan pemain global untuk menyediakan jawapan yang mengubah hidup kepada pesakit penyakit langka dan neurodegeneratif di seluruh dunia.”

Pada Januari 2015, CENTOGENE pada asalnya memasuki perjanjian dengan Shire Pharmaceuticals, yang diperoleh pada tahun 2019 oleh Takeda, untuk menyediakan keupayaan ujian diagnostik untuk meningkatkan diagnosis awal pesakit yang menderita penyakit genetik langka.

Mengenai CENTOGENE

Misi CENTOGENE adalah untuk menyediakan maklumat berasaskan data dan jawapan yang mengubah hidup kepada pesakit, doktor dan syarikat pharma bagi penyakit langka dan neurodegeneratif. Kami mengintegrasikan teknologi multiomik dengan Biodatabank CENTOGENE – menyediakan analisis dimensi untuk memandu generasi perubatan tepat berikutnya. Pendekatan unik kami membolehkan diagnosis pantas dan boleh dipercayai untuk pesakit, menyokong pemahaman doktor yang lebih tepat mengenai keadaan penyakit, dan mempercepat serta mengurangkan risiko penemuan, pembangunan dan komersialisasi ubat sasaran oleh pharma.

Sejak penubuhannya pada tahun 2006, CENTOGENE telah menawarkan diagnosis pantas dan boleh dipercayai – membina rangkaian kira-kira 30,000 doktor aktif. Makmal rujukan multiomik ISO, CAP dan CLIA kami di Jerman menggunakan dataset Fenomik, Genomik, Transkriptomik, Epigenomik, Proteomik dan Metabolomik. Data ini ditangkap dalam Biodatabank CENTOGENE, dengan lebih daripada 800,000 pesakit diwakili daripada lebih daripada 120 negara yang sangat pelbagai, di mana lebih daripada 70% bukan keturunan Eropah. Setakat ini, Biodatabank CENTOGENE telah menyumbang kepada menjana wawasan baru untuk lebih daripada 285 penerbitan rakan sebaya.

Dengan mentranslasikan data dan kepakaran kami ke dalam wawasan nyata, kami telah menyokong lebih daripada 50 kolaborasi dengan rakan kongsi pharma. Bersama-sama, kami mempercepat dan mengurangkan risiko penemuan ubat, pembangunan dan komersialisasi dalam skrinan sasaran dan ubat, pembangunan klinikal, capaian pasaran dan pengembangan, serta menawarkan Lesen Data Biodata dan Laporan Wawasan CENTOGENE untuk membolehkan dunia disembuhkan daripada semua penyakit langka dan neurodegeneratif.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk, pipelin dan tujuan berdasarkan pesakit kami, lawati dan ikuti kami di .

Kenyataan Prospektif

Kenyataan media ini mengandungi “kenyataan prospektif” dalam makna undang-undang sekuriti Amerika Syarikat. Kenyataan yang terkandung di sini yang tidak jelas secara sejarah bersifat prospektif, dan perkataan “menjangka”, “percaya”, “terus”, “anggaran”, “bertujuan”, “direka”, “berpotensi”, “ramalan” dan kata kerja masa depan atau syarat seperti “akan”, “mungkin”, “harus”, “boleh”, “mungkin” atau “boleh” , atau negatif daripadanya secara amnya bertujuan untuk mengenal pasti kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif sedemikian melibatkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui, dan faktor-faktor penting lain yang mungkin menyebabkan keputusan sebenar, prestasi atau pencapaian CENTOGENE berbeza secara material daripada apa-apa keputusan, prestasi atau pencapaian masa depan yang dinyatakan atau disiratkan dalam kenyataan prospektif tersebut. Risiko dan ketidakpastian sedemikian termasuk, antara lain, kemungkinan bahawa tiada alternatif strategik atau pasaran perdagangan yang akan tersedia untuk CENTOGENE, keadaan ekonomi dan geopolitik negatif dan ketidakstabilan dan ketidaktentuan dalam pasaran kewangan global, perubahan yang mungkin dalam undang-undang, peraturan dan dasar kerajaan semasa dan dicadangkan, tekanan daripada persaingan dan penyatuan yang meningkat dalam industri kami, perbelanjaan dan ketidakpastian kelulusan peraturan, termasuk daripada Suruhanjaya Makanan dan Dadah Amerika Syarikat, bergantung kepada pihak ketiga dan rakan kongsi kolaborasi, termasuk keupayaan kami untuk menguruskan pertumbuhan, melaksanakan strategi perniagaan kami dan memasuki hubungan pelanggan baru, bergantung kepada industri penyakit langka, keupayaan kami untuk menguruskan pertumbuhan antarabangsa, bergantung kepada kakitangan kunci, bergantung kepada perlindungan harta intelek, fluktuasi prestasi operasi kami disebabkan kesan pertukaran, keupayaan kami untuk mengoptimumkan penggunaan tunai, pematuhan berterusan kami kepada ikatan kewangan, keperluan pembiayaan tambahan, dan keupayaan kami untuk terus sebagai perniagaan berterusan, atau faktor-faktor lain. Untuk maklumat lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa-apa yang dinyatakan dalam kenyataan prospektif ini, serta risiko yang berkaitan dengan perniagaan CENTOGENE secara umum, lihat faktor risiko CENTOGENE yang dinyatakan dalam Borang 20-F CENTOGENE yang difailkan pada 16 Mei 2023 dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) dan penyampaian berikutnya kepada SEC.

HUBUNGI

CENTOGENE

Melissa Hall
Komunikasi Korporat

Lennart Streibel
Hubungan Pelabur

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.