Clorox Stock

Dividend Aristocrats adalah syarikat-syarikat yang secara konsisten meningkatkan pembayaran dividen mereka selama sekurang-kurangnya 25 tahun berturut-turut, menunjukkan keupayaan mereka untuk menjana aliran tunai stabil dalam jangka masa panjang. Walaupun dengan reputasi kebolehpercayaan, salah satu Dividend Aristocrat, Clorox (NYSE:CLX), telah ketinggalan pasaran secara signifikan dan kini menawarkan hasil dividen sebanyak 3.79%.

Dalam tempoh dua dekad yang lalu, saham Clorox telah mengembalikan 364% kepada pemegang saham selepas mengambil kira dividen. Berbanding itu, Indeks S&P 500 hanya mengembalikan lebih kurang 500% dalam tempoh yang sama. Walau bagaimanapun, pada tahun 2023, CLX telah menunjukkan prestasi kurang baik berbanding pasaran, menurun 5% setahun ini manakala S&P telah meningkat lebih 13%.

Dengan saham jatuh 40% daripada paras tertinggi sepanjang masa, timbul persoalan: Adakah Clorox sebuah pelaburan yang baik pada masa ini?

Prestasi Clorox Bagi Suku Pertama Tahun Kewangan 2024

Clorox adalah salah satu syarikat produk pembersihan terbesar di peringkat global, dengan nilai pasaran sebanyak $15.56 bilion. Saham syarikat ini mengalami penurunan mendadak berikutan serangan siber pada Ogos yang mengancam gangguan pengeluaran dan rantaian bekalan.

Pada suku pertama tahun kewangan 2023 (berakhir pada September), Clorox melaporkan penurunan tahun ke tahun sebanyak 20% dalam jualan, manakala keuntungan terlaras jatuh 75%. Walaupun penurunan mendadak ini, Clorox berjaya melepasi anggaran konsensus bagi suku pertama.

Salah satu faktor yang menyumbang kepada prestasi Clorox yang kurang memberangsangkan dalam tahun lepas ialah margin keuntungan yang lebih rendah berikutan wabak COVID-19. Pada mulanya, Clorox mengalami peningkatan permintaan bagi produk pembersihannya, yang menyebabkan kos pengeluaran tambahan kerana perlu menggaji pembuat kontrak untuk menampung permintaan. Apabila permintaan merosot pada 2022, persekitaran inflasi lebih lanjut merosakkan margin keuntungan syarikat. Walau bagaimanapun, Clorox mengakhiri suku pertama dengan margin kasar sebanyak 39.4%.

Jangkaan Analis Bagi Saham Clorox

Berikutan keputusan suku pertama, penganalisis Citi Filippo Falorni menaiktaraf saham Clorox kepada “beli” daripada “netral” dan meningkatkan sasaran harga untuk CLX daripada $135 kepada $150. Falorni menjelaskan bahawa Clorox sedang bekerjasama dengan rakan kongsi runcit untuk membina stok dan ruang rak, yang sepatutnya dapat meningkatkan hasil atasannya dalam tempoh 12 bulan akan datang. Beliau juga menjangkakan Clorox akan pulih daripada serangan siber menjelang akhir tahun kewangan 2025.

Walau bagaimanapun, tidak semua analis berkongsi optimisme ini. Contohnya, penganalisis Deutsche Bank Stephen Powers, mengekalkan penarafan “pegangan” terhadap Clorox dengan sasaran harga $136. Beliau menyatakan kebimbangan seperti permintaan yang merosot, inflasi kos, persaingan yang meningkat, dan persekitaran makroekonomi yang tidak menentu sebagai ancaman potensi bagi syarikat.

Daripada 15 orang penganalisis yang mengikuti saham Clorox, hanya seorang mengesyorkan “beli kuat”, lapan orang mengesyorkan “pegangan”, seorang mengesyorkan “jual sederhana”, dan lima orang mengesyorkan “jual kuat”. Sasaran harga purata bagi CLX ialah $136.85, menunjukkan potensi peningkatan dijangka kurang 7% daripada aras semasa.

Walaupun CLX tidak dianggap murah, diperdagangkan pada 27.4 kali keuntungan hadapan, namun dijangkakan akan mencatat pertumbuhan keuntungan jangka panjang sebanyak 10.5% setahun, melebihi purata bagi saham barang pengguna asas. Tambahan pula, ramalan yang kukuh untuk pertumbuhan aliran tunai operasi menunjukkan bahawa syarikat mungkin dapat terus meningkatkan dividen. Clorox sudah meningkatkan dividen selama lebih 40 tahun berturut-turut, meletakkannya di landasan untuk status Raja Dividen.