• Povorcitinib, sebuah penghalang JAK1 oral yang selektif yang ditemui oleh Incyte, merupakan ubat ujian yang sedang dinilai untuk rawatan vitiligo bukan segmen, hidradenitis suppurativa (HS), prurigo nodularis (PN), asma dan urticaria kronik spontan

(SeaPRwire) –   HONG KONG, China dan WILMINGTON, Del., 1 April 2024 — China Medical System Holdings Limited (“CMS” atau “Kumpulan”) dan Incyte (Nasdaq: INCY) (“Incyte”) dengan sukacitanya mengumumkan bahawa pada 31 Mac 2024, Kumpulan, melalui anak syarikat perubatan estetik dermatologi milik penuh Syarikat (“CMS Skinhealth”), dan Incyte telah memasuki Perjanjian Kolaborasi dan Lesen untuk pembangunan dan komersialisasi povorcitinib (“Produk”), penghalang JAK1 oral yang selektif, untuk penyelidikan, pembangunan, pendaftaran dan komersialisasi Produk di China Daratan, Hong Kong, Makau, Wilayah Taiwan dan sebelas negara Asia Tenggara (“Wilayah”) dan lesen tidak eksklusif untuk menghasilkan Produk di Wilayah CMS.

Di bawah terma-terma perjanjian itu, CMS akan membuat pembayaran awal kepada Incyte dan Incyte layak menerima potensi tambahan kemajuan pembangunan dan komersial serta royalti atas jualan bersih Produk berlesen di Wilayah CMS.

CMS akan menerima lesen eksklusif untuk membangun dan mengkomersialkan dan lesen tidak eksklusif untuk menghasilkan povorcitinib dalam penyakit dermatologi autoimun dan radang, termasuk vitiligo bukan segmen, hidradenitis suppurativa (HS), prurigo nodularis (PN), asma dan urticaria kronik spontan, untuk pesakit di China daratan, Hong Kong, Makau, Wilayah Taiwan dan negara-negara tertentu di Asia Tenggara.

“Kami gembira mengumumkan penambahan kolaborasi ini untuk povorcitinib, memperluaskan hubungan kami dengan CMS dalam bidang Dermatologi di luar krim ruxolitinib, untuk memasukkan dua produk berpotensi membantu pesakit dengan pilihan rawatan terhad,” kata Herve Hoppenot, Ketua Pegawai Eksekutif, Incyte. “Masih terdapat keperluan yang signifikan untuk rawatan baru dan inovatif untuk vitiligo dan keadaan dermatologi termediasi daya tahan lain, dan kami berharap bekerjasama dengan pasukan CMS untuk membawa produk-produk ini ke pasaran di China.”

Encik Huang Anjun, pengurus besar CMS Skinhealth, menyatakan bahawa, “Kami menjangkakan kolaborasi ini akan memperkukuh portfolio potensi rawatan CMS Skinhealth untuk vitiligo yang, jika diluluskan, akan memberikan pilihan rawatan berbeza untuk pesakit vitiligo di China. Setelah diluluskan, povorcitinib bersedia untuk sinergi dengan ubat-ubatan inovatif dalam peringkat komersialisasi portfolio kami ILUMETRI (injeksi tildrakizumab), ubat asli termasuk Hirudoid (krim mucopolysaccharide polysulfate) dan Aethoxysklerol (injeksi polidokanol) dari segi rangkaian dan sumber pasaran kami, yang akan membantu Produk merealisasikan nilai klinikal dan komersialnya.”

Transaksi ini berkuat kuasa serta-merta sebaik sahaja Perjanjian Kolaborasi dan Lesen ditandatangani.

Mengenai Povorcitinib
Povorcitinib ialah penghalang JAK1 oral molekul kecil yang selektif, dengan paten kompaun dan penggunaan di beberapa negara/wilayah dalam Wilayah. Pada masa ini, povorcitinib sedang dalam ujian klinikal Fasa 3 untuk vitiligo bukan segmen dan HS di pelbagai negara di luar China. Selain itu, kajian klinikal Fasa 2 povorcitinib untuk PN, asma dan urticaria kronik spontan juga sedang berjalan.

Mengenai Vitiligo
Vitiligo ialah penyakit autoimun kronik yang ditandai dengan depigmentasi kulit, yang disebabkan oleh kehilangan sel-sel penghasil pigmen dikenali sebagai melanosit. Aktiviti berlebihan laluan JAK dipercayai memacu radang yang terlibat dalam patologi dan kemajuan vitiligo.

Dianggarkan terdapat kira-kira 14 juta pesakit vitiligo di China dan 6.5 juta di sebelas negara Asia Tenggara masing-masing. Pesakit vitiligo bukan segmen mengambil kira-kira 85% daripada jumlah itu[1]. Vitiligo boleh berlaku pada sebarang umur, walaupun kebanyakan pesakit vitiligo akan mengalami pendedahan awal sebelum umur 30 tahun[2]. Pada masa ini, pilihan rawatan untuk vitiligo terhad, dan keadaan sukar dirawat, terutamanya untuk pesakit dengan vitiligo meluas sederhana hingga teruk.

Mengenai Hidradenitis Suppurativa (HS)
HS ialah keadaan radang kronik berulang yang ditandai dengan kehadiran nodul radang yang menyakitkan, abses, pecah dan pembentukan saluran sinus serta penebalan. Aktiviti berlebihan laluan JAK dipercayai memacu radang yang terlibat dalam patologi dan kemajuan HS[3].

Dianggarkan terdapat kira-kira 470 ribu pesakit HS di China, kira-kira 75% daripada mereka adalah pesakit sederhana hingga teruk[4]. Selain itu, dianggarkan terdapat kira-kira 13 ribu pesakit HS di enam negara Asia Tenggara iaitu Thailand, Singapura, Malaysia, Filipina, Vietnam dan Indonesia. HS telah dimasukkan ke dalam senarai kedua Penyakit Langka di China. Memandangkan sifat menyusahkan keadaan itu, ia boleh memberi kesan negatif yang mendalam terhadap kualiti hidup pesakit. Walau bagaimanapun, pada masa ini di China, tiada biologik atau ubat molekul kecil yang diluluskan oleh Pentadbiran Produk Perubatan Kebangsaan untuk rawatan HS, mencipta keperluan mendesak untuk pilihan rawatan berkesan[5].

Mengenai CMS Skinhealth
Perniagaan Dermatologi dan Estetik Perubatan “CMS Skinhealth” CMS menganggap produk preskripsi dermatologi sebagai terasnya, dan diperluaskan ke produk penjagaan kulit berkadar dermatologi dan produk estetik perubatan ringan, terus mengoptimumkan penyelesaian pengurusan kesihatan kulit sepanjang hayat yang lengkap, dan beransur-ansur bergerak ke arah menjadi “syarikat pengurusan kesihatan kulit terbesar dan paling profesional di China”. Dengan mengandalkan kelebihan pembangunan klinikal dan komersialisasi yang kuat, CMS akan merealisasikan komersialisasi povorcitinib di Wilayah secepat mungkin untuk memenuhi keperluan klinikal ubat vitiligo oral berkesan dan memberi manfaat kepada pesakit yang berkaitan.

Mengenai Incyte
Syarikat biofarmaseutikal global yang bermisi untuk Solve On., Incyte mengikuti sains untuk mencari penyelesaian bagi pesakit dengan keperluan perubatan yang tidak terpenuhi. Melalui penemuan, pembangunan dan komersialisasi terapi eksklusif miliknya, Incyte telah menubuhkan portfolio ubat-ubatan kelas pertama untuk pesakit dan saluran produk yang kuat dalam Onkologi dan Radang & Imunologi. Beribu pejabat di Wilmington, Delaware, Incyte mempunyai operasi di Amerika Utara, Eropah dan Asia.

Untuk maklumat tambahan mengenai Incyte, sila lawati atau ikuti kami di media sosial: , , , , .

Mengenai CMS
CMS ialah syarikat platform yang menghubungkan inovasi farmaseutikal dan komersialisasi dengan keupayaan pengurusan siklus hayat produk yang kuat, komited untuk menyediakan produk dan perkhidmatan bersaing untuk memenuhi keperluan perubatan yang tidak terpenuhi.

CMS memberi tumpuan kepada produk inovatif global kelas pertama (FIC) dan terbaik (BIC), dan menggalakkan penyelidikan klinikal, pembangunan dan komersialisasi produk inovatif secara cekap, membolehkan transformasi sains ke amalan klinikal berterusan untuk faedah pesakit.

CMS terlibat mendalam dalam beberapa bidang terapi khusus, dan telah membangunkan keupayaan komersialisasi terbukti, rangkaian yang luas dan sumber pakar, menghasilkan kedudukan akademik dan pasaran terkemuka untuk produk utama yang dipasarkan. CMS terus menggalakkan pembangunan mendalam bidang kelebihan yang menguntungkannya dan memperluaskan sempadan perniagaan. Semasa mengukuhkan daya saing perniagaan kardiovaskular/gastroenterologi, CMS mengendalikan perniagaan dermatologi dan estetik perubatan secara bebas, dan perniagaan oftalmologi, bertujuan untuk memperoleh kedudukan terkemuka dalam bidang terapi khusus, seraya meningkatkan skala dan kecekapan. Pada masa yang sama, CMS telah meluaskan wilayah perniagaannya ke pasaran Asia Tenggara, berusaha untuk menjadi “pangkalan” bagi syarikat-syarikat farmaseutikal global memasuki pasaran Asia Tenggara, selanjutnya mengiringi pembangunan CMS yang berterusan dan sihat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Kenyataan Pandangan Masa Depan Incyte
Kecuali maklumat sejarah yang dinyatakan di sini, perkara-perkara yang dinyatakan dalam kenyataan akhbar ini, termasuk kenyataan sama ada dan bila povorcitinib akan diluluskan untuk penggunaan di China daratan, Hong Kong, Makau, Wilayah Taiwan atau Asia Tenggara; sama ada dan