Comcast (NASDAQ:CMCSA) telah mempercepatkan jadual untuk penjualan atau pemerolehan baki pegangannya dalam Hulu oleh Disney (NYSE:DIS), dengan tarikh baharu ditetapkan pada 30 September tahun ini, menurut pengumuman CEO Brian Roberts pada hari Rabu. Roberts menyatakan, “Bermula dari 30 September, Disney mempunyai pilihan untuk memanggil, dan kami mempunyai pilihan untuk meletakkan, dan saya menjangkakan bahawa ini adalah tindakan yang akan kami ambil.”

Melawan kelemahan pasaran yang lebih luas, saham Comcast menyaksikan peningkatan 1.7% berikutan kenyataan Roberts, yang dibuat semasa Persidangan Goldman Sachs Communacopia + Teknologi. Disney kini memegang dua pertiga kepentingan dalam Hulu, sementara Comcast mengekalkan baki sepertiga. Menurut perjanjian 2019, mana-mana syarikat boleh memulakan jualan atau pembelian pegangan 33% Comcast oleh Disney seawal Januari 2024.
Perjanjian tersebut menilai Hulu pada ekuiti minimum $27.5 bilion. Roberts menunjukkan bahawa penilaian Hulu akan ditentukan melalui proses penilaian, dan dia percaya proses ini akan merangkumi lebih daripada nilai berdiri sendiri Hulu. Pada pandangannya, potensi manfaat untuk pembeli, seperti mengurangkan pelanggan larian dan sinergi dengan perkhidmatan lain, boleh dinilai kira-kira $30 bilion. Pada suku terkini, Hulu membanggakan 48.3 juta pelanggan, sementara perkhidmatan striming Comcast Peacock mempunyai 24 juta pelanggan berbayar, dan Disney+ mempunyai 105.7 juta pelanggan global.