(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 18 Mac 2024 — (NASDAQ: GDTC) (“CytoMed” atau “Syarikat”), sebuah syarikat biofarmaseutikal berpusat di Singapura yang memberi tumpuan kepada penggunaan teknologi eksklusifnya untuk membangunkan terapi sel allogenik berasaskan sumbangan darah yang baharu untuk rawatan pelbagai kanser dan penyakit berkaitan penuaan, telah mendapat kelulusan lembaga untuk melancarkan, tertakluk kepada syarat-syarat dan terma-terma tertentu, program percubaan (“Program”) untuk mengasing dan menyimpan sel-sel mononuklear darah perifer (“PBMC”) untuk dan sebagai ganjaran kepada pemegang saham setia CytoMed secara percuma. Program ini selari dengan strategi Syarikat untuk membina bank pemberi PBMC persendirian untuk membangunkan terapi sel allogenik siap pakai menggunakan darah pemberi sihat terpilih. Program ini akan bermula pada 1 Jun 2024, atau pada tarikh lain seperti yang akan diberitahu oleh CytoMed.

Di CytoMed, kami menggalakkan individu untuk menyimpan PBMC mereka ketika mereka masih sihat, kerana keadaan perubatan yang tidak dijangka pada peringkat akhir hayat seperti penyakit berjangkit dan kanser mungkin akan menghalang seseorang daripada perkhidmatan penyimpanan sel. Selain itu, semakin awal individu menyimpan PBMC mereka, kurang kemungkinan mutasi latar belakang akan berlaku dan kualiti dan kebolehgunaan PBMC yang disimpan lebih tinggi untuk aplikasi masa hadapan. Kemajuan terkini dalam sains sel dan teknologi telah membolehkan penyelidik menghasilkan terapi sel khusus daripada PBMC. Dalam kebanyakan terapi sel, menggunakan sel yang sepadan dengan pemberi (allogenik) diperlukan untuk mengurangkan penolakan pemindahan dan meningkatkan keberkesanan terapi. Walau bagaimanapun, menggunakan sel sendiri (autologus) akan mengatasi isu penolakan pemindahan, dan boleh memanjangkan kekalahan sel dan jangka masa terapi. Oleh itu, menyimpan PBMC sendiri menyediakan sumber sel sepadan bernilai untuk keperluan perubatan masa hadapan individu. PBMC yang disimpan juga boleh digunakan untuk menghasilkan sel-sel iPS yang boleh diklonkan, berfungsi sebagai sumber sel stem individu yang boleh ditukarkan kepada pelbagai jenis sel berfungsi, seperti sel stem mesenkim (MSCs). Sel-sel sedemikian boleh disimpan untuk penggunaan masa hadapan dalam perubatan regeneratif dan rawatan penyakit.

CytoMed menawarkan program percubaan ini kepada pemegang saham setia kami atas asas pulangan kos untuk memastikan akses masa hadapan mereka kepada terapi sedemikian yang dihasilkan daripada sel-sel mereka sendiri jika keperluan timbul.

Pemegang saham berminat boleh menghubungi kami untuk butiran dengan menghantar emel kepada kami di .

CytoMed menyimpan hak, atas budi bicaranya:

 1. untuk meminda, mengubahsuai, memodifikasi, melengkapkan dan/atau menamatkan Program atau mana-mana terma dan/atau syarat berkaitan dengan Program pada bila-bila masa dan/atau dari semasa ke semasa tanpa notis; dan
 2. untuk menolak, menafikan dan/atau tidak layak dari Program atas budi bicaranya sendiri, mana-mana Pemegang Saham:
  • yang gagal ujian darah asas dan/atau yang darahnya tercemar, terjangkit dan/atau menunjukkan sebarang gangguan pada bila-bila masa dan/atau
  • yang gagal memegang dan menunjukkan bukti memegang sekurang-kurangnya 10,000 saham CytoMed pada Tarikh Masuk dan/atau Ulang Tahun berkenaan.

Ciri-ciri penting Program adalah seperti berikut:

 1. Tujuan: Untuk memberi ganjaran kepada pemegang saham setia atas sokongan dan keyakinan mereka terhadap usaha berterusan CytoMed untuk maju dan membangunkan terapi untuk rawatan kanser pepejal dan cecair serta penyakit berkaitan umur.
 2. Bagaimana untuk layak: Pemegang saham yang merupakan individu yang didaftarkan dalam rekod pemegang saham Syarikat yang memegang sekurang-kurangnya 10,000 saham CytoMed pada masa pendaftaran ke Program (“Tarikh Kelayakan”) dan mengekalkan kelayakan dengan memegang dan menunjukkan bukti memegang sekurang-kurangnya 10,000 saham CytoMed setiap Ulang Tahun akan layak untuk Program (“Pemegang Saham Layak”). Sama ada seorang pemegang saham ditentukan sebagai Pemegang Saham Layak adalah atas budi bicara tunggal CytoMed.

  Ini merupakan kelab ahli dan tidak terbuka kepada orang awam umum. Faedah ini tidak boleh dipindahmilik. Pemegang Saham Layak boleh memperdagangkan saham mereka pada tarikh-tarikh di mana bukti pegangan tidak diperlukan di bawah dan/atau menurut terma-terma Program. Pendaftaran ke Program akan bermula pada 1 Jun 2024, atau pada tarikh lain seperti yang akan diberitahu oleh CytoMed.

 3. Program: Pemegang Saham Layak akan dijemput untuk mengasing, memerambuk dan menyimpan PBMC mereka dengan CytoMed dan/atau pihak-pihak yang dilantik/kemudahan penyimpanan (“Penyimpanan”). Yuran Penyimpanan dibatalkan untuk tahun pertama Penyimpanan (bermula dari tarikh masuk (“Tarikh Masuk”) ke Perjanjian Perkhidmatan Pelanggan berkenaan dengan CytoMed). Yuran Penyimpanan sebanyak AS$250 akan dibayar pada ulang tahun pertama Tarikh Masuk dan pada ulang tahun tahunan seterusnya (setiap ulang tahun, “Ulang Tahun”).
 4. Bilangan Pemegang Saham Layak: Program ini terhad kepada 200 Pemegang Saham Layak atas asas pertama datang pertama dihidang.
 5. Permohonan dan Pendaftaran ke Program:

  (a) Permohonan awal ke Program diperlukan.

  (b) Pemegang Saham Layak mesti menandatangani perjanjian-perjanjian yang diperlukan dengan CytoMed dan/atau pihak-pihak lain seperti yang akan ditentukan oleh CytoMed berhubung Penyimpanan, termasuk Perjanjian Perkhidmatan Pelanggan dengan CytoMed dan/atau pihak-pihak/kemudahan penyimpanan berkenaan.

  (c) Pemegang Saham Layak dikehendaki menunjukkan bukti pemilikan sekurang-kurangnya 10,000 saham CytoMed pada Tarikh Kelayakan, Tarikh Masuk dan pada tarikh setiap Ulang Tahun.

  (d) Pemegang Saham Layak perlu hadir secara fizikal di kemudahan atau penubuhan kesihatan yang dilantik oleh CytoMed di Malaysia untuk pengumpulan dan ujian darah mereka. Yuran untuk pengumpulan dan ujian darah dibatalkan. Semua kos dan perbelanjaan berkaitan lain yang ditanggung oleh Pemegang Saham Layak seperti perjalanan dan penginapan hendaklah ditanggung oleh pemegang saham berkenaan.

 6. Beberapa manfaat Program:

  Seorang Pemegang Saham Layak akan:

  (a) Berhak kepada pengasingan, pemprosesan, pembekuan dan penyimpanan sehingga 10 bekas PBMC mereka selama sepuluh (10) tahun (dan 10 tahun tambahan, atas budi bicara tunggal CytoMed);

  (b) Dengan notis terlebih dahulu dan mengikut terma dan syarat yang terpakai, diberi akses kepada bekas PBMC mereka yang disimpan;

  (c) Diberi sesi perundingan saintifik percuma dengan ahli sains dan/atau pegawai saintifik CytoMed mengenai aplikasi potensi PBMC mereka dalam terapi sel;
  dan
  (d) Pada bila-bila masa, jika penasihat kesihatan seorang Pemegang Saham Layak berpendapat bahawa Pemegang Saham Layak disarankan menjalani rawatan imunoterapi, contohnya terapi sel tambahan untuk pesakit kanser tanpa pilihan, PBMC Pemegang Saham Layak berkenaan boleh diproses untuk penggunaan dan mungkin termasuk pengasingan dan pemprosesan sel-T gamma-delta pada kadar diskaun.

“PBMC ialah bahan asas di mana banyak terapi sel boleh diturunkan dan ia memberi makna untuk menyimpan dan menyimpan sel-sel sihat anda sebelum mereka menjadi lapuk akibat penuaan, dan mengambil kira perkembangan pesat sains perubatan baru ini,” kata Encik Peter Choo, Pengerusi CytoMed. “Kami memiliki makmal cGMP kami untuk memastikan kualiti dan kawalan kos, dan mempunyai teknologi berpaten untuk sebenarnya menghasilkan graf CAR-T klinikal sebagai terapi tambahan jika doktor pesakit tanpa pilihan mengesyorkan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Mengenai CytoMed Therapeutics Limited (CytoMed)
Ditubuhkan pada 2018, CytoMed dipisahkan daripada Agensi Sains, Teknologi dan Penyelidikan Singapura (A*STAR), agensi penyelidikan dan pembangunan terkemuka negara di sektor awam sektor