Pengumpulan dana IndoSpace Logistics Parks IV mencapai $393M dengan penutupan kedua yang diketuai oleh QIA dan Grosvenor

SINGAPURA dan MUMBAI, India, 5 Sept. 2023 — IndoSpace, pelabur, pemaju dan pengendali hartanah logistik dan perindustrian gred A terbesar di India, dengan sukacitanya mengumumkan kejayaan pusingan pengumpulan dana kedua untuk IndoSpace Logistics Parks IV (“ILP IV”), menjamin tambahan USD 150 juta pelaburan. Pusingan ini diketuai oleh Qatar Investment Authority (“QIA”), dan perniagaan Pelaburan Hartanah Terpelbagai Grosvenor.

Taman IndoSpace

Berikutan penutupan awal sebanyak USD 243 juta, pusingan pengumpulan dana kedua ini meningkatkan saiz dana kepada USD 393 juta dan menunjukkan keyakinan dan sokongan berterusan daripada pelabur global utama dalam pendekatan maju IndoSpace terhadap pembangunan hartanah perindustrian di India.

Penyertaan QIA dan Grosvenor dalam pusingan ini mencerminkan peluang menarik untuk membangunkan taman logistik dan perindustrian moden gred A di ekonomi besar berkembang pesat terpantas di dunia. Dana yang dikumpul dalam pusingan ini akan terus memajukan misi IndoSpace untuk membangunkan taman logistik dan perindustrian bertaraf dunia di 8 pasaran teratas di India.

Dengan fokus kuat kepada kelestarian dan reka bentuk moden, IndoSpace menyediakan infrastruktur kelas dunia dan penyelesaian yang disesuaikan untuk memenuhi keperluan perniagaan yang berubah dalam sektor e-dagang, pembuatan, runcit dan logistik.

IndoSpace mempunyai rekod terbukti dalam memanfaatkan pemahaman mendalam tentang dinamik pasaran dan hubungan industri yang kukuh untuk memberi pulangan kepada pelabur sambil mendorong pertumbuhan ekonomi dan penciptaan pekerjaan di India.

ILP IV akan menambah 25-30 juta kaki persegi lagi ke portfolio IndoSpace, memperkukuhkan kedudukan terkemuka IndoSpace di pasaran India. ILP IV akan memberi tumpuan kepada pasaran hartanah logistik terbesar di India: Ahmedabad, Bangalore, Chennai, Delhi, Hyderabad, Kolkata, Mumbai, dan Pune. Penubuhan ILP IV menyusul tiga dana pembangunan pertama, yang mempunyai jumlah 58 juta kaki persegi hartanah logistik moden di India yang telah siap dan sedang dibangunkan.

Mengenai Qatar Investment Authority

Qatar Investment Authority (“QIA”) adalah dana kekayaan berdaulat Negara Qatar. QIA ditubuhkan pada tahun 2005 untuk melabur dan mengurus rizab negara. QIA adalah antara dana kekayaan berdaulat terbesar dan paling aktif di dunia. QIA melabur merentasi pelbagai kelas aset dan rantau serta bekerjasama dengan institusi terkemuka di seluruh dunia untuk membina portfolio pelaburan global dan pelbagai dengan perspektif jangka panjang yang dapat memberikan pulangan mampan dan menyumbang kepada kemakmuran Negara Qatar.

Mengenai Pelaburan Hartanah Terpelbagai Grosvenor

Pelaburan Hartanah Terpelbagai Grosvenor menyokong rakan kongsi tempatan di seluruh dunia, yang berkongsi nilai teras Grosvenor, mempunyai kepakaran khusus dan rekod pelaburan yang terbukti. Pasukan ini berada dalam perniagaan Grosvenor yang lebih luas, sebuah organisasi antarabangsa yang aktivitinya merangkumi hartanah bandar, makanan dan agrotek, pengurusan estet luar bandar dan sokongan untuk inisiatif dermawan. Dengan melabur modal sendiri Grosvenor bersama rakan kongsi tempatan yang memahami dengan jelas permintaan hartanah yang berubah dalam pasaran mereka, perniagaan ini bertujuan untuk menjana keputusan komersial yang kukuh, sambil memajukan ambisi sosial dan alam sekitar Grosvenor. Sejak perkongsian pertamanya pada tahun 2012, pasukan ini telah berjaya menyokong pasukan pengurusan tempatan yang sehaluan, pakar dan selaras di lima benua dan dalam pelbagai sektor termasuk logistik/perindustrian, penginapan pelajar, sains hayat, penjagaan kesihatan, perumahan, dan pejabat. Ketahui lebih lanjut di sini.

Mengenai IndoSpace

IndoSpace (www.indospace.in) adalah pelabur, pemaju dan pengendali hartanah logistik dan perindustrian gred A terbesar di India. IndoSpace mempunyai rangkaian kebangsaan terbesar dengan 51 taman logistik dengan 58 juta kaki persegi disiapkan/dalam pembangunan di 11 bandar. Dengan pasukan hartanah perindustrian terbesar dan paling berpengalaman di India, IndoSpace terus memimpin pembangunan infrastruktur logistik utama untuk pertumbuhan ekonomi India. Untuk maklumat lanjut, layari www.indospace.in dan ikuti kami di LinkedIn, Twitter, dan Facebook.

Foto: https://www.klweek.com/wp-content/uploads/2023/09/29b9345c-indospace_park.jpg