XINHUA COUNTY, China, 25 September 2023 /CNW/ — Sebagai warisan budaya penting kemanusiaan, teres telah melahirkan tamadun pertanian, memelihara kepelbagaian biologi, dan menyediakan makanan serta penghidupan. Ia juga membawa kebijaksanaan dan sejarah manusia, menunjukkan nilai ekologi, ekonomi, sosial dan budaya yang sangat besar.


“From Ziquejie Terraces to the World” – An Invitation for Reaching the Ziquejie Consensus on Terrace Preservation and Development to the World

Ziquejie Terraces, yang terletak di Xinhua County, Wilayah Hunan, termasuk dalam Sistem Warisan Pertanian Penting Secara Global (GIAHS) dan Struktur Pengairan Warisan Dunia (WHIS). Pertubuhan Makanan dan Pertanian Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO) telah mengiktiraf 78 GIAHS di seluruh dunia, dengan China mendahului dengan 19 daripadanya.

Pada 20 September, Persidangan Pertukaran Budaya Pertanian Global dan Pembelajaran Bersama “Dari Ziquejie Terraces ke Dunia” telah diadakan di Xinhua County, Wilayah Hunan. Lebih seratus peserta dari China, United Kingdom, Amerika Syarikat, Thailand, Rwanda, Pakistan, dan negara-negara lain membincangkan GIAHS dan WHIS seperti Ziquejie Terraces. Pihak-pihak yang berkaitan secara bersama melancarkan Konsensus mengenai Pemeliharaan dan Pembangunan Teres semasa persidangan.

Konsensus menyeru untuk mengenal pasti dan merekodkan lokasi teres, mempromosikan kes tipikal, secara proaktif dan aktif melaksanakan dasar, menghormati pendapat orang ramai, dan memperkukuh kerjasama antarabangsa. Ia juga menyokong usaha bersama untuk meningkatkan pertukaran dan pembelajaran budaya pertanian, meneroka cara baru untuk mempercepatkan pemeliharaan dan pembangunan teres, dan menyumbang kepada prinsip “pemeliharaan seperti adanya, penggunaan dinamik, dan format perniagaan bersepadu” teres di seluruh dunia.

SUMBER Persidangan Pertukaran Budaya Pertanian Global dan Pembelajaran Bersama