(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 15 Mei 2024 — Davis Commodities Limited (Nasdaq: DTCK) (“Syarikat” atau “Davis Commodities”), syarikat perdagangan komoditi pertanian yang mengkhususkan dalam perdagangan gula, beras, dan produk minyak dan lemak, hari ini mengumumkan keputusan kewangannya untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2023.

Encik Li Peng Leck, Pengerusi Eksekutif dan Pengarah Eksekutif Davis Commodities, berkata: “Saya gembira mempersembahkan keputusan kewangan kami untuk tahun kewangan 2023. Semasa tempoh ini, perniagaan kami telah mengekalkan keuntungan di semua produk, iaitu gula, beras, dan produk minyak dan lemak. Terutamanya menarik adalah pertumbuhan luar biasa dalam pendapatan daripada jualan produk minyak dan lemak, yang meningkat sebanyak 171.0% berbanding tahun kewangan sebelumnya. Walaupun terdapat beberapa halangan dalam bentuk penurunan permintaan untuk gula di Indonesia dan Vietnam, kami telah membuat kemajuan dalam pengembangan perniagaan kami, mencapai pertumbuhan pendapatan di Afrika, Filipina, Thailand dan Singapura. Kami percaya keputusan ini menunjukkan kekuatan strategi perniagaan kami dalam konteks ketidakpastian daripada peristiwa geopolitik, dasar kerajaan, dan keadaan ekonomi. Kami yakin tentang prospek perniagaan kami, diperkuat oleh rekod terbukti kami dalam perancangan strategik yang berjaya dan keupayaan kami untuk menyesuaikan diri dengan landskap ekonomi makro yang berubah. Memandang ke hadapan, kami merancang untuk terus mengembangkan saluran pengedaran kami dan memperkukuhkan kehadiran pasaran kami. Kami juga mengharapkan untuk memanfaatkan hubungan jangka panjang dengan rakan kongsi perniagaan kami untuk memanfaatkan peluang di pasaran berkembang dengan permintaan tinggi untuk produk kami. Kami percaya semua usaha tersebut akan membolehkan kami untuk menyampaikan pulangan berterusan dan menjana nilai yang dipertingkatkan bagi pemegang saham kami.”

Keputusan Kewangan Tahun Kewangan 2023

Pendapatan

Jumlah pendapatan Syarikat adalah AS$190.7 juta untuk tahun kewangan 2023, menurun sebanyak 7.7% daripada AS$206.7 juta untuk tahun kewangan 2022. Penurunan ini terutamanya disebabkan oleh penurunan permintaan untuk gula dan beras daripada pelanggan Syarikat di Asia Tenggara, terutamanya Indonesia dan Vietnam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.