Perkara utama:

Lapor rekod hasil FY2023 sebanyak US$64.9 bilion, peningkatan 14.9% dalam mata wang tempatan
Tenaga kerja meningkat kepada lebih kurang 457,000 di seluruh dunia

NEW YORK, 7 Sept. 2023 — Deloitte hari ini melaporkan jumlah hasil global sebanyak US$64.9 bilion bagi tahun kewangan berakhir 31 Mei 2023 (FY2023), peningkatan 14.9% dalam mata wang tempatan (dan peningkatan 9.3% dalam USD) daripada FY2022.

“Dalam persekitaran kerumitan yang semakin meningkat dan kelajuan perubahan teknologi yang dipacu di seluruh dunia, keluasan kepakaran Deloitte yang tiada tandingan dalam model pelbagai disiplin kami terus membezakan kami di pasaran,” kata Joe Ucuzoglu, Ketua Pegawai Eksekutif Deloitte Global. “Ini adalah persekitaran yang semakin menghargai kepelbagaian pemikiran dan penyelesaian antara disiplin, memainkan kekuatan kami secara langsung. Di tengah-tengah kemajuan teknologi yang transformatif dan landskap ekonomi dan geopolitik yang dinamik, orang kami berasa bangga dalam mengekalkan kepercayaan orang ramai dan membantu pelanggan dan komuniti untuk berjaya menavigasi banyak cabaran paling kompleks pada masa kini.”
Memberi impak, menanamkan tujuan dalam semua yang kami lakukan
Kejayaan perniagaan Deloitte disokong oleh komitmen kami untuk menanamkan tujuan kami—untuk memberi impak yang penting—dalam semua yang kami lakukan. Kami juga mendapat kekuatan daripada model pelbagai disiplin kami, yang menyatukan keluasan dan kedalaman pengalaman serta keupayaan di seluruh organisasi global kami untuk menangani kekuatan jangka pendek dan jangka panjang yang mengubah perniagaan dan masyarakat. Pendekatan bersepadu ini membolehkan kami mewujudkan tujuan kami dan memberi impak yang signifikan kepada pemegang taruh kami.

Menavigasi gangguan digital dan menerima AI generatif: Memandangkan kelajuan transformasi digital terus meningkat, syarikat-syarikat dalam industri dan pasaran perlu berhati-hati menavigasi tarikan kuat perubahan teknologi. Dalam membimbing pelanggan melalui masa gangguan ini, kami menggunakan ekosistem perikatan yang kukuh dengan banyak pembekal teknologi terkemuka dunia. Sepanjang tahun lalu, Deloitte juga mewujudkan perikatan baru yang muncul dengan beberapa pendatang baru inovatif dalam teknologi. Daripada migrasi awan kepada transformasi digital, dan daripada perubahan dipacu AI kepada pembaharuan tenaga kerja, gabungan kuasa perikatan kami membantu membolehkan kami menyampaikan penyelesaian yang menambah nilai pada setiap peringkat perjalanan sesebuah syarikat.Deloitte secara aktif menggabungkan AI generatif ke dalam platform kami sendiri untuk mengoptimumkan cara kami memberikan perkhidmatan, dan membantu pelanggan kami memanfaatkan sepenuhnya teknologi transformatif ini. Sebagai satu contoh kepimpinan kami dalam bidang ini, baru-baru ini kami mengumumkan pengembangan perikatan strategik kami dengan NVIDIA untuk menggunakan teknologi dan kepakaran AI untuk membina penyelesaian AI generatif berprestasi tinggi untuk platform perisian enterprise bagi membantu membuka nilai perniagaan yang signifikan. Apabila kami bekerja dalam lanskap yang rumit dan berubah dengan cepat ini, kami dipandu oleh Prinsip-prinsip Teknologi Beretika kami, yang mencerminkan komitmen kami untuk memastikan penciptaan dan penggunaan teknologi oleh Deloitte dipercayai.
Menanam kelebihan berterusan: Digitalisasi yang meluas dan teknologi gangguan yang sentiasa berubah—bersama-sama dengan keperluan peraturan dan risiko yang berubah, kekurangan bakat, dan keperluan untuk kemahiran yang semakin khusus—juga mewujudkan cabaran dalam cara syarikat menjalankan operasi mereka. Sepanjang tahun lalu, kami terus memperluaskan perkhidmatan Operate kami sebagai sebahagian integral strategi kami untuk mengintegrasikannya dengan perkhidmatan Nasihat dan Lakukan kami, membantu organisasi mentransformasi dan memajukan fungsi perniagaan penting untuk meningkatkan kecekapan operasi, menambah nilai, dan menanam kelebihan berterusan ke dalam operasi mereka untuk mendorong hasil perniagaan yang lebih baik. Rangkaian penyampaian Operate kami termasuk profesional terkemuka, memanfaatkan platform digital hak milik Deloitte, bekerja dari hampir 60 pusat di seluruh dunia dan menyokong penyampaian dalam lebih kurang 15 bahasa.Dengan campuran bakat domain dan industri global yang tersedia dan boleh diskalakan, serta sukar didapati, teknologi, dan pengalaman transformasi yang tepat, Deloitte telah membantu syarikat-syarikat menangani sebahagian daripada cabaran paling sukar mereka dalam bidang perniagaan penting, seperti keselamatan siber, cukai, dan risiko. Sebagai contoh, pasukan Operate telah membantu pelanggan bertindak balas terhadap serangan tebusan perisian dan menyediakan pemantauan keselamatan siber 24/7, memberikan kecekapan berterusan untuk menyederhanakan pengisian peraturan menggunakan platform berasaskan AI, dan memantau rangkaian pembekal global pelbagai peringkat secara berterusan untuk gangguan potensi sambil mendorong strategi untuk secara proaktif mengurangkannya.
Memacu tindakan iklim bermakna dan boleh diukur: Menangani perubahan iklim memerlukan penyelesaian canggih. Sepanjang tahun lalu, amalan Global Sustainability & Climate Deloitte telah bekerja dengan pelanggan merentasi industri dan geografi untuk menukar komitmen iklim mereka kepada tindakan iklim. Pasukan dari seluruh perniagaan kami membantu mendorong kemajuan bermakna dalam transformasi iklim pelanggan—daripada menanamkan kelestarian ke dalam strategi dan operasi mereka hingga mengukur dan melaporkan kemajuan mereka.Sebagai contoh, kami telah membimbing pelanggan dalam membangunkan laluan boleh dilaksana menuju net sifar melalui Penyelesaian Deloitte GreenLight alat nyahkarbon dan membantu mereka mempercepatkan nyahkarbon dan penciptaan nilai dengan menyatukan ekosistem teknologi iklim secara sistematik dan bermatlamat melalui GreenSpace Tech, kedua-duanya dilancarkan pada 2023. Memandangkan pemimpin perniagaan global menilai semula pendekatan mereka terhadap penciptaan nilai untuk mempertimbangkan kelestarian dan kumpulan pemegang kepentingan yang lebih luas, kami juga memperkenalkan Peta Nilai Mampan Deloitte, direka untuk membantu memperluaskan pemikiran kolektif tentang bagaimana nilai sesebuah organisasi boleh ditakrifkan dan dipertingkatkan dalam dunia mampan.Pemegang taruh semakin mendesak syarikat-syarikat untuk melaporkan secara telus tentang set luas pemacu nilai utama kewangan dan bukan kewangan. Deloitte adalah pemimpin yang ketara dalam bidang ini, melaporkan prestasi kami terhadap metrik kapitalisme pemegang taruh Forum Ekonomi Dunia (WEF) (SCM) dan selaras dengan Global Reporting Initiative. Kami memperoleh penarafan A- daripada