Disney Stock

(NYSE:DIS) mengalami lonjakan saham, menandakan peningkatan terbesar dalam setahun, berikutan pengumuman keuntungan yang melampaui perkiraan dan rancangan untuk memotong $2 bilion tambahan dalam belanja.

Pada suku keempat tahun kewangan, keuntungan mencapai 82 sen sesaham, tidak termasuk item tertentu, melampaui 69 sen yang diramalkan oleh para ahli. Pendapatan hampir sepadan dengan jangkaan. Ketua Eksekutif Disney, Bob Iger, menekankan perpindahan dari “zaman memperbaiki ke zaman baru membina” ketika syarikat itu mendedahkan rancangannya untuk memotong belanja lebih lanjut.

Menyedari kebimbangan yang dibangkitkan oleh pelabur aktivis Nelson Peltz, Disney merancang untuk menyambung semula pembayaran dividen menjelang akhir 2023. Peltz, yang menuntut perwakilan di lembaga untuk Trian Fund Management miliknya yang menguasai saham $2.5 bilion di Disney, telah mendesak kawalan perbelanjaan dan pemulihan dividen.

Saham mengalami peningkatan ketara, mencapai sebanyak 7.4% kepada $90.71 di New York, menandakan peningkatan dalam sehari terbesar sejak 21 November 2022. Potongan belanjawan tambahan yang diumumkan tidak dijangka menyebabkan kehilangan pekerjaan meluas.

Dalam suku keempat Disney, taman tema utama memberikan sumbangan ketara kepada keuntungan, dengan peningkatan 31% kepada $1.76 bilion. Perniagaan penstriman, termasuk ESPN+, mengecilkan kerugian kepada $387 juta, melaksanakan lebih baik daripada ramalan Wall Street. Syarikat kekal optimis tentang menukar perniagaan penstriman menjadi untung dalam tahun kewangan semasa.

Pelanggan berbayar Disney+ global melebihi 150.2 juta, melampaui anggaran dan kembali ke pertumbuhan. Belanjaan keseluruhan kandungan dijangka menurun kepada $25 bilion tahun kewangan ini, mewakili penurunan 17% dalam tempoh dua tahun. Disney juga sedang berbincang untuk menjual sebahagian daripada programnya kepada Netflix, tidak termasuk jenama inti seperti Marvel dan Star Wars.

Strategi Bob Iger termasuk menilai semula kedudukan Disney apabila rangkaian TV tradisional, termasuk ABC, National Geographic dan FX, menghadapi cabaran dalam pengekalan penonton dan pengiklan. Kemungkinan menjual rangkaian ini atau mencari pelabur minoriti atau usaha sama dengan syarikat teknologi sedang dipertimbangkan.

Iger memberi isyarat saluran ESPN utama akan ditawarkan sebagai produk penstriman berasingan menjelang 2025. Pengurusan memisahkan keputusan ESPN buat kali pertama, dengan hasil di rangkaian sukannya kekal stabil pada $3.91 bilion, manakala keuntungan meningkat 14% kepada $981 juta.

Disney juga akan mengambil alih pegangan satu pertiga Comcast Corp. dalam perkhidmatan penstriman Hulu untuk sekurang-kurangnya $8.61 bilion. Syarikat merancang untuk mengintegrasikan Disney+ dengan Hulu dalam satu aplikasi, dengan versi beta dijadualkan membuat kemunculan bulan depan dan pelancaran rasmi pada Mac.

Dalam bidang perubahan kepimpinan, Disney mengumumkan Ketua Pegawai Kewangan PepsiCo Inc., Hugh Johnston, sebagai Ketua Pegawai Kewangannya yang baru. Johnston, eksekutif kewangan dan operasi berpengalaman, memainkan peranan penting dalam memimpin Pepsi melalui kempen Peltz sebelum ini pada 2010-an.