18 Powerful Documentary

SAN RAFAEL, Calif., Nov. 2, 2023 — Dalam usaha yang menarik untuk menangani krisis yang mendesak yang telah lama kurang mendapat perwakilan, “The Bears on Pine Ridge” menyajikan dokumenter fitur 85 minit yang menyelami kedalaman krisis bunuh diri remaja yang menghancurkan yang melanda komuniti Orang Asli Amerika, terutamanya mereka yang tinggal di kawasan rizab.


World Premiere:

Isu penting ini menjadi tumpuan satu tayangan perdana dunia semasa 28th Annual Red Nation International Film Festival pada Sabtu, 4 November 2023 @3:30pm, di Teater Seni Halus yang terkenal di Beverly Hills, CA.

SIAPA: Yvonne “Tiny” DeCory (Oglala Lakota), pakar pencegahan bunuh diri Orang Asli Amerika utama yang ditampilkan dalam dokumentari, akan hadir untuk sesi soalan jawab khas selepas tayangan. Kerja penting DeCory di Rizab Indian Pine Ridge telah menjadikannya cahaya harapan dan perubahan dalam menghadapi krisis ini. Cucu DeCory, Teton Saltes, seorang pemain bola sepak profesional dan penyokong belia komuniti akan menyertai perbincangan.

APA: The Bears on Pine Ridge adalah dokumentari fitur 85 minit yang dengan berkuasa menangkap usaha bersatu komuniti Orang Asli Amerika untuk menyelamatkan nyawa di tengah krisis bunuh diri remaja. Filem ini adalah sebahagian daripada Festival Filem Antarabangsa Red Nation yang berprestij ke-28.

BILA: Tayangan dan sesi soalan jawab akan diadakan pada 4 November 2023, dari 3:30 PETANG hingga 6:00 PETANG.

MANA: Teater Seni Halus yang terkenal, terletak di 8556 Wilshire Blvd., Beverly Hills, CA 90211.

MENGAPA: Dokumentari ini berfungsi sebagai platform penting untuk mendidik orang ramai tentang krisis yang sangat genting dan sering diabaikan. Komuniti Orang Asli Amerika, terutamanya mereka yang tinggal di kawasan rizab, berhadapan dengan kadar bunuh diri remaja yang mengkhawatirkan. Akses kemudahan kesihatan mental yang tidak mencukupi, yang merupakan hak perjanjian, disebabkan kegagalan sistem kesihatan persekutuan, menambah buruk lagi krisis ini. Ketiadaan kesedaran negara telah meninggalkan komuniti ini dengan pengaruh terhad ke atas tanggungjawab kerajaan negeri dan persekutuan. “The Bears on Pine Ridge” bertujuan untuk mendedahkan isu-isu ini dan memacu perubahan yang bermakna.

Nota: Acara akan dimulakan dengan lagu doa Lakota yang menyentuh oleh Teton Saltes dan Adonis Saltes.

Tentang “The Bears on Pine Ridge”: “The Bears on Pine Ridge” adalah filem dokumentari yang mendedahkan daya tahan dan komitmen komuniti Orang Asli Amerika apabila bersatu untuk menghadapi krisis bunuh diri remaja. Dijerumikan oleh Noel Octavio Bass, filem ini merupakan satu penjelajahan yang menyentuh tentang isu mendesak yang memerlukan perhatian segera kita.

Tentang Festival Filem Antarabangsa Red Nation: Festival Filem Antarabangsa Red Nation merupakan platform berprestij bagi pencipta filem Orang Asli untuk mempamerkan bakat mereka dan membawa isu penting ke hadapan melalui kuasa cerita.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati www.PineRidgeDocumentary.com atau hubungi (310) 560-3399

HUBUNGI:
Untuk acara pada Sabtu, 4 Nov 2023, Noel Bass (310) 560-3399


Alcohol Justice logo. (PRNewsFoto/Alcohol Justice)

SUMBER Noel Bass