DoorDash Stock

DoorDash (NASDAQ: DASH), aplikasi penghantaran makanan San Francisco, telah melebihi jangkaan pada suku ketiga, menunjukkan pertumbuhan pesanan dan pendapatan yang ketara. Syarikat ini memberi kredit kejayaannya kepada pelbagai jenis kedai dan pilihan perkhidmatan yang lebih cepat, yang telah menarik pelanggan di Amerika Syarikat dan pasaran antarabangsa.

Pada tempoh dari Julai hingga September, DoorDash melihat jumlah pesanannya meningkat dengan hebat sebanyak 24%, mencapai jumlah keseluruhan 543 juta pesanan, peningkatan yang ketara berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Angka ini melebihi ramalan Wall Street sebanyak 521 juta pesanan, mengikut analis yang disoal selidik oleh FactSet. Selain itu, DoorDash melaporkan pertumbuhan pendapatan sebanyak 27%, mencapai $2.16 bilion, melampaui jangkaan $2.09 bilion yang diramalkan oleh analis.

Berikutan prestasi yang menggalakkan ini, saham DoorDash mengalami lonjakan melebihi 7.5% dalam perdagangan selepas waktu. Syarikat ini menyandarkan kejayaan ini kepada peningkatan ketara dalam pengguna bulanan aktifnya, terutamanya pada bulan September, dengan permintaan kuat berasal dari pasaran domestik dan antarabangsa. Selain itu, frekuensi pesanan juga menunjukkan peningkatan yang ketara berbanding suku kedua.

CEO DoorDash, Tony Xu, dalam panggilan bersama pelabur, mengakui bahawa walaupun mungkin ada kebimbangan mengenai inflasi tinggi dan ketidakpastian ekonomi, terdapat trend jangka panjang ke arah kemudahan yang lebih besar dalam perkhidmatan penghantaran makanan. Beliau menekankan bahawa orang cenderung memberi keutamaan kepada kemudahan apabila datang ke aktiviti rutin seperti makan. Dalam seminggu, individu biasanya makan 20 hingga 25 kali, menjadikan DoorDash penyelesaian yang mudah untuk keperluan mereka.

DoorDash juga sedang mempelbagaikan tawaran mereka di luar restoran tradisional. Syarikat ini memperluaskan kepada sektor penghantaran runcit pada tahun 2020 dan memperkenalkan penghantaran kedai runcit pada tahun 2021. Kini, ia memudahkan penghantaran dari 100,000 kedai bukan restoran di Amerika Syarikat, peningkatan besar dari hanya dua tahun lalu.

Walaupun pertumbuhan yang menakjubkan, DoorDash masih pemain kecil dalam industri makanan dan runcit secara umum, terutamanya di 27 pasaran antarabangsa di mana ia masih peserta baru. DoorDash meluaskan jangkauan antarabangsa dengan mengambil alih perkhidmatan penghantaran Finland, Wolt Enterprises pada tahun 2021, meluaskan kehadirannya ke negara seperti Jerman, Sweden, dan Israel. Xu memberi nota, “Kami jauh lebih dekat ke arah suku ketiga berbanding suku kesembilan. Kami masih mempunyai banyak kerja untuk meningkatkan produk.”

Dalam konteks perkembangan dasar, Xu mengkritik inisiatif di New York yang menuntut upah minimum hampir $18 sejam untuk pemandu penghantaran. Langkah ini menghadapi cabaran undang-undang dari DoorDash, Uber, dan syarikat lain. Xu mendakwa undang-undang ini akan menyebabkan kenaikan harga dan penurunan permintaan, akhirnya memburukkan restoran dan perniagaan lain. Beliau menunjukkan bahawa 90% pemandu DoorDash bekerja untuk platform kurang daripada 10 jam seminggu dan bergantung padanya sebagai sumber pendapatan tambahan.

Dari segi prestasi kewangan, DoorDash melaporkan kerugian bersih sebanyak $73 juta pada suku ketiga, peningkatan ketara berbanding kerugian $295 juta pada tempoh yang sama tahun lalu. Syarikat ini menyandarkan peningkatan ini kepada keuntungan kecekapan dan pengurusan kos yang disiplin. Perlu diingat bahawa DoorDash juga telah memecat kira-kira 1,250 pekerja pada akhir tahun sebelumnya. Kerugian 19 sen sesaham yang dilaporkan lebih baik berbanding kerugian 40 sen yang diramalkan Wall Street.