UDINE, Itali, 25 Sept. 2023 /CNW/ — EQT Private Equity mengumumkan penjualan LimaCorporate kepada Enovis. Dengan transaksi ini, LimaCorporate akan menjadi sebahagian daripada kumpulan Enovis yang tersenarai di NYSE dalam gabungan strategik yang mewujudkan pemimpin global dalam industri ortopedik.

Ditubuhkan pada tahun 1945 oleh keluarga Lualdi dan beribu pejabat di San Daniele del Friuli, Itali, LimaCorporate adalah pengeluar implan ortopedik global. Warisan inovasinya tercermin dalam kepakaran industri terkemuka dalam pembuatan aditif, seperti teknologi Trabecular Titanium (TT) tulen. LimaCorporate telah berkembang sepanjang tahun untuk menjadi salah satu syarikat ortopedik Eropah terkemuka, memperluaskan portfolio produknya terutamanya melalui inovasi dalaman dan kemajuan keupayaan percetakan 3D.

LimaCorporate, bersama EQT, telah melabur untuk mengukuhkan tawaran terasnya dan meningkatkan kapasiti pembuatan menghadapi permintaan yang berkembang pesat, sambil terus membangunkan bakat untuk melaksanakan pengembangan pasaran, dengan pertumbuhan global yang dipercepatkan. Pada tahun 2022, syarikat itu mencapai hasil EUR 249 juta dan ia akan terus membawa inovasi penting kepada pakar bedah dan pesakit sebagai sebahagian daripada Enovis.

Dengan menjadi sebahagian daripada kumpulan Enovis yang tersenarai di NYSE, LimaCorporate akan mendapat manfaat daripada rangkaian global yang lebih luas dan peluang komersial baru berkat keserasian portfolio produk dan penetrasi pasaran kedua-dua syarikat. Pelaburan baru akan mempercepatkan penyelesaian bangunan pengeluaran baru di Ibu Pejabat di San Daniele del Friuli. Kilang pengeluaran tempatan akan terus menyokong pengembangan global Kumpulan.

Matteo Thun, Partner dalam Pasukan Penasihat EQT Private Equity, berkata, “LimaCorporate adalah contoh sebenar kejuruteraan dan teknologi canggih yang direka untuk memberi kuasa kepada pakar bedah dan meningkatkan kehidupan pesakit. EQT berbangga kerana menjadi sebahagian daripada perjalanan Syarikat dan saya ingin berterima kasih kepada pasukan pengurusan dan semua kakitangan LimaCorporate, yang bekerja dengan penuh semangat setiap hari untuk membawa produk yang mengubah kehidupan kepada pesakit di seluruh dunia. Adalah menarik untuk melihat pemain global seperti Enovis bergabung dengan LimaCorporate dalam gabungan strategik sedemikian”.

Massimo Calafiore, CEO LimaCorporate, berkata, “Saya berbangga dengan nilai yang kami cipta sepanjang tahun dan terutamanya dalam dua belas bulan yang lalu. Saya ingin berterima kasih secara peribadi kepada semua Orang Lima atas tenaga, semangat, dan motivasi yang sentiasa mereka tunjukkan dalam kerja seharian mereka. Selain itu, saya ingin berterima kasih kepada EQT kerana menjadi rakan kongsi yang menyokong dalam melabur dalam syarikat kami dan menyumbang secara substansial kepada pertumbuhan LimaCorporate. Kerja gigih Pasukan Kepimpinan ini dan seluruh organisasi sepanjang tahun lalu, bertujuan untuk membantu pesakit dan mencipta nilai, memungkinkan Lima untuk berdiri sebagai salah satu syarikat paling menarik dalam ruang ini. Gabungan baru dengan Enovis adalah tonggak penting dalam perjalanan kami dan saya menantikan Kumpulan Gabungan meneruskan pembangunan produk inovatif untuk pakar bedah memulihkan eMotion of Motion dalam pesakit kami”.

Matt Trerotola, CEO Enovis berkata, “Kami sangat teruja untuk pasukan berbakat LimaCorporate menyertai keluarga Enovis. Sejak permulaan, jelas bahawa kami berkongsi semangat bersama untuk menggunakan inovasi pembedahan untuk mendorong peningkatan hasil pesakit, dan bersama-sama kami akan terus mereka bentuk dan menyampaikan produk dan teknologi terbaik dalam kelas. Gabungan strategik ini memperluas dan mengukuhkan jangkauan geografi dan kepimpinan ortopedik kami di seluruh dunia.”

Transaksi ini tertakluk kepada syarat dan kelulusan lazim dan dijangka selesai pada awal 2024. Sehubungan dengan transaksi itu, Enovis bercadang untuk menebus, membayar balik, dan/atau membatalkan sesetengah hutang LimaCorporate sepenuhnya pada atau sekitar penutupan, termasuk nota kadar terapung bercagar kanan LimaCorporate S.p.A. yang matang pada 2028 dan kemudahan kredit berputar kumpulan yang sedia ada.

Mengenai LimaCorporate

LimaCorporate adalah syarikat ortopedik global, memberi tumpuan kepada inovasi digital dan perkakasan disesuaikan untuk pesakit, yang memajukan penjagaan berpusatkan pesakit. Penyelesaian teknologi peloporannya dibangunkan untuk memberi kuasa kepada pakar bedah, dan untuk meningkatkan hasil pesakit dari pembedahan penggantian sendi. Fokus utamanya adalah untuk menyediakan penyelesaian ortopedik pemulihan dan disesuaikan kepada pakar bedah, membolehkan mereka meningkatkan kualiti kehidupan pesakit dengan memulihkan kegembiraan pergerakan.

Beribu pejabat di Itali, syarikat itu beroperasi secara langsung di lebih 20 negara di seluruh dunia. LimaCorporate menawarkan produk dari implan revisi dan primer sendi besar, hingga ke penyelesaian anggota badan lengkap, termasuk pelekatan.

Untuk maklumat tambahan mengenai Syarikat, sila layari www.limacorporate.com
Limacorporate spa
Via Nazionale, 52
33038 Villanova di San Daniele
Udine – Itali
t: +39 0432 945511
e.: info@limacorporate.com

Mengenai Enovis

Enovis Corporation (NYSE: ENOV) adalah syarikat pertumbuhan teknologi perubatan berinovasi yang memberi tumpuan kepada membangunkan penyelesaian secara klinikal dibezakan yang menjana hasil pesakit yang lebih baik dan boleh diukur serta mentransformasikan aliran kerja. Dikuasai oleh budaya penambahbaikan berterusan, bakat global dan inovasi, rangkaian produk, perkhidmatan dan teknologi bersepadu Syarikat memacu gaya hidup aktif dalam ortopedik dan seterusnya. Saham biasa Syarikat disenaraikan di Amerika Syarikat di Bursa Saham New York di bawah simbol ENOV. Untuk maklumat lanjut mengenai Enovis, sila layari www.Enovis.com.

Pengumuman ini merupakan pendedahan maklumat dalaman awam oleh LimaCorporate S.p.A. di bawah Peraturan (EU) 596/2014 dan sebarang peraturan pelaksanaan yang relevan. Setelah pengumuman ini diterbitkan, maklumat dalaman ini (seperti yang ditakrifkan dalam Peraturan (EU) 596/2014) kini dianggap berada dalam domain awam. Pengumuman ini dibuat bagi pihak LimaCorporate S.p.A. oleh Michele Marin Setiausaha Syarikat.

SUMBER Limacorporate S.p.A