(SeaPRwire) –   BRUSSELS, Belgium, Jan. 25, 2024 — European Bioplastics (EUBP) merilis Manifesto Dasarnya hari ini, meminta Kesatuan Eropah (EU) untuk membangunkan Pelan Tindakan Industri Biopolimer yang menyeluruh untuk mempercepatkan pertumbuhan industri bioplastik.

EUBP percaya bahawa Strategi Ekonomi Bio yang boleh dilaksanakan, menyokong asas industri biopolimer yang kukuh, harus menjadi salah satu unsur paling penting dalam kitaran dasar EU berikutnya EUBP menyeru Komisen masa depan dan pembuat undang-undang untuk membangunkan Pelan Tindakan Industri Biopolimer, menumpukan 6 titik utama berikut:

  1. Menyelaraskan peraturan: Terdapat kekurangan integrasi konsep dan keutamaan ekonomi bio dalam rangka kerja peraturan EU sedia ada, walaupun sokongan politik tinggi untuk ekonomi bio. EU harus menyelaraskan peraturan untuk mencipta medan permainan yang adil untuk bioplastik.
  2. Memberi galakan akses kepada biomassa lestari: EU perlu menyeimbangkan antara bioenergi dan produk berasaskan bio lestari.
  3. Mempertingkat sokongan kewangan untuk inovasi teknologi: Mempertingkatkan proses pembuatan bioplastik untuk memenuhi permintaan komersial boleh menjadi teknikal mencabar dan memerlukan persekitaran kewangan yang menggalakkan untuk inovasi agar dapat berkembang secara besar-besaran.
  4. Menutup jurang infrastruktur dan memberi galakan akses kepada pemungutan sisa makanan: Mencapai ekonomi kitar semula untuk bioplastik memerlukan infrastruktur kitar semula mekanikal, kimia dan organik yang kukuh, serta akses kepada infrastruktur ini. EU harus melabur lebih dalam infrastruktur untuk pengumpulan, penyaringan dan kitar semula sisa makanan, untuk menyokong pertumbuhan industri bioplastik.
  5. Meningkatkan pengambilan pasaran: Insentif pasaran diperlukan di Eropah untuk mengekalkan pulangan pelaburan awam dan swasta daripada dipetik di tempat lain. EU harus menetapkan medan permainan yang adil untuk plastik berasaskan bio, boleh biodegradasi dan boleh kompos.
  6. Meningkatkan kesedaran pengguna: Ramai pengguna masih tidak sedar akan manfaat sebenar alternatif berasaskan bio atau boleh kompos. EU harus meningkatkan kesedaran pengguna akan manfaat bioplastik untuk membantu melicinkan permintaan.

“Bioplastik mempunyai potensi untuk memainkan peranan penting dalam mengurangkan impak alam sekitar plastik,” menyatakan Hasso von Pogrell, Pengurus Besar EUBP. “Walau bagaimanapun, industri memerlukan kerangka dasar yang jelas dan menyokong untuk mencapai potensi penuhnya.”

Manifesto ini disokong oleh pelbagai pihak berkepentingan, termasuk pengeluar, pengubahsuaian dan pengguna bioplastik.

“Kami menyeru EU untuk memanfaatkan peluang ini untuk mewujudkan industri bioplastik yang gemilang yang akan memberi manfaat alam sekitar dan ekonomi,” kata Roberto Ferrigno, Ketua Hal Ehwal EU di EUBP.

EUBP komited untuk bekerjasama dengan EU dan pihak berkepentingan lain untuk membangunkan dan melaksanakan Pelan Tindakan Industri Biopolimer yang disebut.

Anda boleh membaca manifesto penuh di sini: .

Hubungan

Marion Thérage, Pengurus Komunikasi

T: +4916094450233

Emel:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.