HONG KONG, 1 September 2023 – Fosun International Limited (HKEX kod saham: 00656, “Fosun International”), bersama-sama dengan anak syarikatnya (“Fosun” atau “Kumpulan”), mengumumkan keputusan interim bagi enam bulan berakhir 30 Jun 2023 (“Tempoh Laporan”) pada 30 Ogos 2023.

Pada separuh pertama 2023, persekitaran politik dan ekonomi antarabangsa kekal berubah dan kompleks, sementara ekonomi China pulih secara sederhana. Dalam menghadapi persekitaran makro yang kompleks, Fosun telah meningkatkan usaha untuk memberi tumpuan kepada penggunaan isi rumah sebagai sektor utama, memberi tumpuan kepada pembangunan perniagaan teras di mana ia mempunyai kelebihan daya saing yang jelas, perniagaan Kumpulan secara keseluruhan dikekalkan pertumbuhan mantap. Semasa Tempoh Laporan, Kumpulan mencapai jumlah hasil RMB97.06 bilion, mewakili peningkatan tahun-ke-tahun sebanyak 10.9%. Empat anak syarikat teras Yuyuan, Fosun Pharma, Fosun Insurance Portugal, dan Fosun Tourism Group (FTG) terus meningkatkan produk dan perkhidmatan mereka, menghasilkan jumlah hasil RMB70.76 bilion, meningkat 12.4% berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Petunjuk utama yang mencerminkan keupayaan operasi Syarikat – keuntungan operasi perindustrian mencapai RMB3.37 bilion, mewakili peningkatan tahun-ke-tahun sebanyak 5.5%, jika tidak termasuk keuntungan perusahaan yang dilupuskan (termasuk urus niaga yang belum selesai), mewakili peningkatan tahun-ke-tahun yang ketara sebanyak 66%. Semasa Tempoh Laporan, keuntungan Kumpulan yang boleh diatribusikan kepada pemilik induk semasa Tempoh Laporan adalah RMB1.36 bilion.

Dengan pemulihan penggunaan domestik dan pelonggaran sekatan perjalanan di seluruh dunia, industri teras Fosun telah memanfaatkan peluang pemulihan ekonomi. Antaranya, hasil Yuyuan meningkat 21.86% tahun ke tahun ke RMB27.44 bilion. FTG melihat lonjakan 38.7% tahun ke tahun dalam hasilnya ke RMB8.90 bilion dan mencatat keuntungan.

Di samping itu, anak syarikat dalam pelbagai segmen telah mempercepatkan penggunaan mereka dalam bidang perintis untuk menggalakkan pertumbuhan dengan sumber berkualiti tinggi. Pada separuh pertama tahun ini, permohonan ubat baharu untuk beberapa produk (petunjuk) inovatif Fosun Pharma memasuki peringkat kelulusan pra-pasaran; pembinaan Grand Yuyuan berada pada kelajuan yang dipercepatkan; Club Med melancarkan produk barisan resor bandar, Club Med Urban Oasis, dan Nanjing Resort dan Taicang Alps Resort dijangka dibuka tidak lama lagi; Projek hidroksida litium 20,000 tan Hainan Mining dijangka siap dan beroperasi pada separuh pertama 2024.

Pada masa yang sama, Fosun terus mengoptimumkan struktur modal dan asetnya, dan secara aktif meneroka saluran pembiayaan, mengekalkan kecairan yang mencukupi. Pada akhir Tempoh Laporan, baki tunai dan bank serta deposit bertempoh adalah banyak, mencapai RMB114.68 bilion. Kumpulan telah mempercepatkan pelupusan aset bukan strategi dan bukan teras, aliran tunai masuk daripada pelupusan berjumlah lebih daripada RMB20.0 bilion pada peringkat dikonsolidasikan. Di bawah penyata dikonsolidasi Kumpulan, jumlah hutang berjumlah RMB220.92 bilion, berbanding tempoh yang sama pada 2022 jumlahnya adalah RMB261.12 bilion. Jumlah nisbah hutang kepada jumlah modal adalah 51.8%, kos purata hutang adalah 5.32%; NAV terlaras adalah HK$20.1 setiap saham.

Melalui pengurusan kecairan proaktif, Fosun telah mengemudikan melalui “tembok kematangan”. Semasa Tempoh Laporan, ia menebus bon onshore sebanyak RMB6.73 bilion serta hutang luar pesisir USD sebanyak lebih daripada USD2.7 bilion. Pada akhir Tempoh Laporan, Kumpulan tidak mempunyai bon luar pesisir yang material yang akan matang dalam setahun. Profil kredit yang dipertingkatkan juga telah disahkan oleh pasaran antarabangsa. Pada 30 Mei 2023, agensi penarafan antarabangsa S&P Global Ratings mengeluarkan laporan, menaikkan prospek penarafan Kumpulan kepada “stabil”.

Semasa separuh pertama 2023, keupayaan Inovasi dan operasi global telah dipertingkatkan lagi. Semasa Tempoh Laporan, Kumpulan melabur sejumlah kira-kira RMB4.2 bilion dalam meningkatkan keupayaan inovasi teknologinya. Dengan penuaian berterusan pelaburan R&D, hasil dan keuntungan produk inovatif telah berkembang dengan mantap. Pada separuh pertama 2023, produk komersial teras seperti HANSIZHUANG dan HANQUYOU telah membawa kepada lonjakan dalam jumlah hasil, memimpin pertumbuhan berterusan hasil jualan dan membantu Shanghai Henlius mencatat keuntungan buat pertama kalinya dalam setengah tahun. Perjalanan globalisasi Fosun bermula pada 2007 apabila Fosun International disenaraikan di Hong Kong. Selepas 16 tahun, Fosun telah menubuhkan kehadiran perniagaan di lebih daripada 35 negara dan rantau, dan mempunyai lebih daripada 100,000 pekerja di seluruh dunia. Pada separuh pertama 2023, perniagaan luar negara menjadi pendorong untuk pembangunan Kumpulan, hasil luar negara berjumlah RMB44.09 bilion, menyumbang 45.4% daripada jumlah hasil.

Guo Guangchang, Pengerusi Fosun International, berkata, “Pada separuh pertama 2023, Fosun, yang telah mengatasi ‘ribut sempurna’, telah berlayar untuk perjalanan baru dengan tegas melaksanakan strategi fokus perniagaan teras untuk terus memperdalam pembangunan industri kami. Berpusat pada keperluan keluarga global dalam Kesihatan, Kegembiraan, Kekayaan, dan dengan pelaksanaan strategi penyusunan semula perniagaan dan fokus perniagaan teras, perniagaan kami telah berkembang dengan mantap. Kami percaya bahawa apabila ekonomi terus pulih, Fosun, yang komited kepada pembangunan berorientasikan inovasi dan operasi global, akan memulakan fasa baru pembangunan berkualiti tinggi. Kami akan menyediakan lebih banyak produk dan perkhidmatan yang baik untuk mewujudkan kehidupan yang lebih bahagia untuk keluarga di seluruh dunia.”