41 Frontera Announces Initiation of Normal Course Issuer Bid

(SeaPRwire) –   Frontera May Purchase up to 3,949,454 Common Shares

Representing Approximately 10% of the Company’s Public Float

CALGARY, AB, Nov. 16, 2023 – Frontera Energy Corporation (TSX: FEC) (“Frontera” or the “Company“) mengumumkan bahawa Toronto Stock Exchange (the “TSX“) telah menerima notisnya untuk memulakan penawaran biasa pengeluar saham (the “NCIB“) untuk saham biasa (the “Common Shares“).

Menurut NCIB, Frontera boleh membeli sehingga 3,949,454 Saham Biasa semasa tempoh 12 bulan bermula November 21, 2023, dan berakhir November 20, 2024, mewakili kira-kira 10% daripada “float awam” Syarikat (dihitung mengikut peraturan TSX) pada November 8, 2023. Pada November 8, 2023, terdapat 85,431,716 Saham Biasa dikeluarkan dan terbit yang mana 39,494,549 membentuk “float awam”, dihitung mengikut peraturan TSX. Tiada individu yang bertindak secara bersama atau secara bersekongkol dengan Syarikat berhubung NCIB.

Purata harian jumlah perdagangan Saham Biasa adalah 63,190 Saham Biasa bagi tempoh antara May 1, 2023 dan October 31, 2023. Akibatnya, pembelian harian melalui kemudahan TSX akan dibataskan kepada 15,797 Saham Biasa, kecuali pengecualian pembelian blok.

Frontera percaya bahawa sesekali, harga pasaran saham biasanya tidak sepenuhnya mencerminkan nilai sebenar perniagaan, prospek masa depan dan kedudukan kewangannya. Dalam keadaan sedemikian, Frontera mungkin akan membeli saham biasa yang terbit semasa untuk dibatalkan, dengan itu memberi manfaat kepada semua pemegang saham dengan meningkatkan nilai tersirat saham biasa yang tinggal.

Berhubung NCIBnya, Frontera telah menandatangani pelan pembelian saham automatik (the “Plan“) dengan broker yang dilantiknya, BMO Nesbitt Burns Inc. (“BMO“), untuk memudahkan pembelian Saham Biasa di bawah NCIB. Pelan tersebut membolehkan pembelian saham Syarikat pada bila-bila masa, termasuklah ketika Syarikat secara normal tidak dibenarkan membuat pembelian disebabkan sekatan peraturan atau tempoh sekatan diri. Pembelian akan dibuat oleh BMO berdasarkan parameter yang ditetapkan oleh TSX dan terma-terma perjanjian bertulis mereka. Pelan tersebut telah diluluskan terlebih dahulu oleh TSX dan akan dilaksanakan pada masa NCIB dimulakan.

Pembelian di bawah NCIB akan dilaksanakan melalui urus niaga pasaran terbuka melalui kemudahan TSX atau sistem perdagangan Kanada alternatif, jika layak, oleh BMO bagi pihak Frontera mengikut Pelan dan keperluan peraturan yang berkenaan. Harga yang akan dibayar oleh Frontera untuk sebarang Saham Biasa akan berdasarkan harga pasaran pada masa pengambilalihan, ditambah yuran broker, atau harga lain yang dibenarkan oleh TSX. Semua Saham Biasa yang dibeli oleh Frontera di bawah NCIB akan dikembalikan ke dalam perbendaharaan dan dibatalkan.

Indentur Syarikat, bertarikh June 21, 2021, menurut mana US$400 juta jumlah prinsipal agregat nota senior 7.875% Syarikat jatuh tempo 2028 telah dikeluarkan (the “Indenture“), mengenakan beberapa sekatan terhadap keupayaan Syarikat untuk membeli semula saham biasanya. Walau bagaimanapun, berdasarkan peruntukan lain Indentur, Syarikat sekarang tidak dibataskan daripada menyiapkan pembelian di bawah NCIB.

Di bawah penawaran biasa pengeluar sahamnya yang tamat pada 16 Mac 2023, Frontera diberi kuasa untuk membeli semula untuk dibatalkan 4,787,976 Saham Biasa dan Frontera telah membeli semula untuk dibatalkan 4,270,100 Saham Biasa antara 17 Mac 2022 dan 16 Mac 2023, pada purata tertimbang harga C$12.45 setiap saham. Pembelian telah dilaksanakan melalui urus niaga pasaran terbuka melalui kemudahan TSX atau sistem perdagangan Kanada alternatif, oleh BMO, bagi pihak Syarikat mengikut pelan pembelian saham automatik dan keperluan peraturan yang berkenaan.

Mengenai Frontera:

Frontera Energy Corporation ialah syarikat awam Kanada yang terlibat dalam penjelajahan, pembangunan, pengeluaran, pengangkutan, penyimpanan dan penjualan minyak dan gas asli di Amerika Selatan, termasuk pelaburan berkaitan dalam kemudahan hulu dan pertengahan. Syarikat mempunyai portfolio aset yang berpelbagai dengan kepentingan dalam 27 blok eksplorasi dan pengeluaran di Colombia, Ecuador dan Guyana, dan kemudahan paip dan pelabuhan di Colombia. Frontera komited untuk menjalankan perniagaan dengan selamat dan secara sosial, alam sekitar, dan bertanggungjawab secara etika.

Sekiranya anda ingin menerima pelepasan berita melalui e-mel sebaik sahaja ia diterbitkan, sila langgan di sini: .

Amaran:
Nota Berhati-hati Berkenaan Pernyataan Masa Depan

Pelepasan berita ini mengandungi maklumat masa depan mengikut undang-undang syarikat Kanada. Maklumat masa depan berkaitan dengan aktiviti, peristiwa atau pembangunan yang Syarikat percaya, menjangkakan atau mengharapkan akan atau mungkin berlaku pada masa hadapan (termasuklah pembelian semula Saham Biasa mengikut NCIB). Semua maklumat selain fakta sejarah adalah maklumat masa depan.

Maklumat masa depan mencerminkan jangkaan, anggapan dan kepercayaan semasa Syarikat berdasarkan maklumat yang kini tersedia kepadanya dan mempertimbangkan pengalaman dan persepsi Syarikat terhadap corak sejarah, termasuk jangkaan dan anggapan berkaitan harga komoditi dan kadar faedah dan pertukaran asing; kesan semasa dan yang dijangka daripada wabak COVID-19, tindakan Negara-negara Pengeluar Minyak (OPEC+) dan kesan konflik RusiaUkraine dan konflik Israel-Palestin, dan kesan yang dijangka daripada langkah-langkah yang telah dan terus diambil oleh Syarikat untuk menangani peristiwa-peristiwa ini; jangkaan berhubung keupayaan Syarikat untuk menguruskan likuiditi dan struktur modalnya serta menjana wang tunai yang mencukupi untuk menyokong operasi, belanjawan modal dan komitmen kewangan; prestasi aset dan peralatan; keupayaan Syarikat untuk mencapai kapasiti pengendalian minyak dan air yang lebih tinggi di Quifa; kelulusan sebarang keperluan peraturan dan hasil perbincangan dengan pihak berkuasa kerajaan; kejayaan strategi lindung nilai Syarikat; dan kesan dan kejayaan strategi ESG Syarikat.

Walaupun Syarikat percaya bahawa anggapan mendasari maklumat masa depan adalah munasabah, maklumat masa depan bukanlah jaminan prestasi masa depan dan oleh itu, percayaan berlebihan tidak sepatutnya diletakkan pada maklumat tersebut. Maklumat masa depan tertakluk kepada beberapa risiko dan ketidakpastian, sebahagian daripadanya adalah sama seperti syarikat-syarikat minyak dan gas yang lain manakala sebahagian lagi adalah unik kepada Syarikat. Keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang diramalkan atau disiratkan oleh maklumat masa depan, dan walaupun keputusan sebenar mungkin direalisasikan, ia mungkin tidak mengikut jangkaan yang dinyatakan dalam maklumat masa depan. Oleh itu, pembaca tidak seharusnya mengambil kira sepenuhnya maklumat masa depan apabila membuat keputusan berkaitan pelaburan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)