(SeaPRwire) –   PELEPASAN AKHBAR

FundaMental Pharma GmbH mengumumkan penerbitan Kajian Bukti Konsep Terkemuka di Cell Reports Medicine menggunakan Pengekang Antaraan TwinF untuk Rawatan Sclerosis Lateralis Amiotrofik

Heidelberg, Jerman, 7 Februari 2024 – FundaMental Pharma GmbH (‘FundaMental’ atau ‘syarikat’) ialah sebuah syarikat neurosains yang sedang membangunkan pengekang molekul kecil pertama daripada jenisnya untuk rawatan pelbagai penyakit neurodegeneratif, hari ini mengumumkan penerbitan kajian terkemuka oleh ahli neurobiologi di Heidelberg menggunakan pengekang antaraan TwinF syarikat FundaMental Pharma, FP802. Kajian ini memberikan data Bukti Konsep praklinikal penting untuk rawatan sclerosis lateralis amiotrofik (SLA).

Pasukan penyelidik yang diketuai oleh Profesor Universiti Heidelberg Hilmar Bading, yang merupakan pengasas bersama FundaMental Pharma, menunjukkan rawatan FP802 mengakibatkan penurunan skor neurologi dan kematian dalam model tikus piawai emas SLA. Yang paling penting, penanda klinikal SLA yang disahkan, neurofilamen ringan (Nf-L) turut berkurangan selaras dengan kesan rawatan positif. Pasukan itu juga menunjukkan FP802 melindungi organoid otak manusia yang berasal daripada pesakit SLA terhadap neurotoksisiti glutamat, pemacu utama patogenesis SLA, menggarisbawahi kebolehpenterjemahan kemungkinan temuan praklinikal kepada pesakit.

FundaMental Pharma terlibat dalam penyelidikan merintis mengenai mekanisme molekul melampaui yang membolehkannya dengan selamat menangani neurotoksisiti glutamat (juga dikenali sebagai eksetoksisiti) dengan menyasarkan antaraan antara reseptor NMDA dan TRPM4 dengan pengekang antaraan TwinF molekul kecil (Yan et al., Science 2020). Pengekang antaraan TwinF merupakan kelas ubat baru sepenuhnya yang dengan selamat melegakan neurotoksisiti glutamat, penyebab biasa neurodegenerasi.

Thomas Schulze, Ketua Pegawai Eksekutif, Pengasas Bersama FundaMental Pharma, berkata: “Memandangkan kami kini sedang membangunkan pengekang antaraan TwinF yang boleh diambil melalui mulut, penerbitan terbaru oleh pengasas akademik kami memberikan pengesahan besar terhadap kerja kami dan membimbing kami ke arah SLA sebagai indikasi utama untuk ubat-ubatan baru kami.”

Profesor Hilmar Bading, Pengasas Bersama FundaMental Pharma, menambah: “Kejayaan FP802 melindungi organoid otak manusia yang berasal daripada pesakit SLA menggarisbawahi kebolehpenterjemahan temuan praklinikal kami, memberikan gambaran terhadap impak yang mungkin dihadapi oleh pengekang antaraan TwinF ke atas pesakit.”

Kertas penuh ini boleh dibaca secara dalam talian di sini: .

***TAMAT***

Untuk maklumat lanjut sila hubungi:

FundaMental Pharma GmbH
Dr. Thomas Schulze, CEO
E-mel:

ICR Consilium (Media)

Ashley Tapp, Jack Bissett
Tel: +44 (0) 20 3709 5700
E-mel:

Tentang FundaMental Pharma GmbH

FundaMental Pharma (“FundaMental”) ialah sebuah syarikat neurosains, dipisahkan daripada Universiti Heidelberg, sedang membangunkan pengekang molekul kecil pertama daripada jenisnya untuk rawatan pelbagai penyakit neurodegeneratif. Para saintis FundaMental sedang membangunkan kelas ubat baru yang dengan selamat menangani neurotoksisiti glutamat, penyebab biasa neurodegenerasi. Walaupun fokus semasa FundaMental adalah terhadap Sclerosis Lateralis Amiotrofik (SLA) dan Penyakit Huntington, aplikasi molekul ini boleh menjangkau pelbagai gangguan neurogeneratif seperti demensia dan kehilangan ingatan berkaitan usia. Untuk maklumat lanjut, sila lawati:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.