BEIJING, 1 September 2023 — Presiden China Xi Jinping menamatkan lawatan negara beliau ke Afrika Selatan dan penyertaannya dalam Sidang Kemuncak BRICS ke-15 di Johannesburg, Afrika Selatan, dengan seruan lantang agar negara-negara BRICS dan Selatan Global bersatu untuk membina susunan dunia yang lebih saksama. Seruan ini dijangka memberi pengaruh yang mendalam dan disokong meluas oleh masyarakat antarabangsa.

Semasa sidang kemuncak itu, Presiden Xi menekankan kepentingan kerjasama dan solidariti di kalangan ekonomi membangun, menandakan anjakan dalam dinamik kuasa global dan komitmen baharu untuk mewujudkan sistem antarabangsa yang lebih adil dan seimbang.

“Kami memilih laluan pembangunan kami secara bebas, secara bersama mempertahankan hak kami untuk pembangunan, dan berbaris seirama ke arah pemodenan,” kata Xi ketika menyampaikan ucapan di Sidang Kemuncak BRICS di Johannesburg. Ini mewakili arah kemajuan masyarakat manusia, dan akan memberi kesan mendalam kepada proses pembangunan dunia, katanya.

Sidang Kemuncak BRICS ke-15 adalah sidang kemuncak bersemuka pertama yang diadakan selepas pandemik, dan yang ketiga diadakan di Afrika. Sidang kemuncak ini telah menarik banyak perhatian sejak bulan-bulan menjelang pembukaannya.

Beberapa pakar yang dihubungi oleh Global Times di Johannesburg menyambut baik bahawa lawatan Xi ke Afrika Selatan bukan sahaja memperdalam lagi persahabatan antara China dan Afrika, tetapi juga menyuntik impetus dan vitaliti baharu kepada keamanan dan pembangunan global.

Pada sidang kemuncak tahun ini, pengembangan bersejarah telah diumumkan, yang melibatkan Argentina, Mesir, Ethiopia, Iran, Arab Saudi, dan Emiriah Arab Bersatu, dan keahlian mereka akan berkuat kuasa mulai 1 Januari 2024.

Duta Argentina ke China Sabino Vaca Narvaja memberitahu Global Times dalam temu bual eksklusif bahawa beliau mahu menyampaikan penghargaan khusus kepada China dan negara anggota BRICS yang lain atas sokongan mereka.

“Memperkukuh BRICS adalah penting bagi pembangunan negara-negara Selatan Global. Saya percaya bahawa mekanisme ini mewakili negara-negara yang mempunyai masalah dan keperluan yang sama, oleh itu akan lebih mudah untuk bekerjasama memperkukuh pembangunan kami. Memperluaskan mekanisme ini adalah kunci untuk membina susunan global yang lebih harmoni di mana kerjasama menggantikan konfrontasi,” kata Narvaja kepada Global Times.

Selepas pengembangan, nisbah keluasan tanah negara-negara BRICS kepada jumlah dunia akan meningkat daripada 26 peratus kepada 32 peratus, jumlah penduduk gabungannya daripada 42 peratus kepada 47 peratus, jumlah ekonominya daripada 26 peratus kepada 29 peratus, dan jumlah perdagangan barangannya daripada 18 peratus kepada 21 peratus.

Hubungan ChinaAfrika dipertingkatkan

Presiden Xi tiba di Johannesburg pada malam 21 Ogos untuk menghadiri Sidang Kemuncak BRICS ke-15, dan melakukan lawatan negara ke Afrika Selatan.

Presiden Afrika Selatan Cyril Ramaphosa, bersama-sama dengan Menteri Hubungan Antarabangsa dan Kerjasama Afrika Selatan Naledi Pandor, dan Nkosazana Clarice Dlamini-Zuma, Menteri di Jabatan Presiden untuk Wanita, Belia, dan Orang Kurang Upaya, mengalu-alukan Xi dengan hangat di Lapangan Terbang Antarabangsa OR Tambo, Johannesburg.

Pada pagi 22 Ogos, udara Dataran Union di Pretoria, ibu negara pentadbiran Afrika Selatan dipenuhi dengan bendera kebangsaan yang berkibar, mewakili China dan Afrika Selatan. Presiden Xi tiba di Bangunan Kesatuan dalam konvoi presiden, dan disambut mesra oleh Presiden Ramaphosa.

Presiden Ramaphosa menyatakan bahawa adalah suatu keseronokan yang besar untuk menerima Presiden Xi dalam lawatan negaranya yang keempat ke Afrika Selatan. China memberikan sokongan berharga kepada Afrika Selatan semasa perjuangannya untuk kemerdekaan dan pembebasan negara serta dalam usaha pembangunan negaranya. China memberi Afrika Selatan sokongan yang sangat diperlukan pada masa yang sukar seperti semasa pandemik COVID-19.

China adalah sahabat, saudara dan rakan sejati Afrika Selatan. Kedua-dua Afrika Selatan dan China mengejar pembangunan dan kemakmuran negara, dan memegang kedudukan yang sama atau serupa tentang beberapa hal ehwal antarabangsa utama, kata Ramaphosa.

Tahun ini juga menandakan ulang tahun ke-25 penubuhan hubungan diplomatik antara China dan Afrika Selatan.

Semasa lawatan Xi, kedua-dua ketua negara secara bersama menyaksikan penandatanganan 11 dokumen kerjasama mengenai Inisiatif Jalur dan Jalan, tenaga kuasa baharu, produk pertanian, zon ekonomi khas, taman perindustrian, ekonomi biru, inovasi sains dan teknologi, dan pengajian tinggi.

Global Times mempelajari bahawa program-program ini sangat diperlukan di Afrika Selatan, terutamanya dalam tenaga kuasa baharu kerana Afrika Selatan menghadapi kekurangan bekalan elektrik yang serius.

Di Johannesburg, wartawan Global Times melihat jenama China seperti Huawei dan Gree telah menjadi sangat meluas. Penduduk tempatan telah membangunkan keutamaan yang kuat untuk peralatan, telefon pintar, dan kenderaan China.

Hubungan ekonomi antara Afrika Selatan dan China sedang berkembang maju, dengan China kini menjadi rakan dagang terbesar Afrika Selatan pada skala global. Begitu juga, Afrika Selatan memegang kedudukan berprestij sebagai rakan dagang utama China di Afrika. Data terkini daripada Kementerian Perdagangan China mendedahkan bahawa perdagangan dua hala antara kedua-dua negara mencapai $56.74 bilion pada 2022, menunjukkan peningkatan 5 peratus tahun ke tahun dan mencapai tahap tertinggi dalam lapan tahun. Trend pertumbuhan positif ini terus mendapat momentum pada separuh pertama tahun ini, dengan peningkatan tambahan 11.7 peratus.

Profesor Paul Tembe, pensyarah kanan di Universiti Afrika Selatan, memberitahu Global Times bahawa setiap kali Presiden Xi melawat Afrika Selatan, beliau membawa bukan sahaja hadiah ketara, tetapi juga hadiah tidak ketara dan simbolik yang penting yang memperluaskan hubungan China-Afrika.

Tembe menyatakan bahawa nilai-nilai yang didokong China dikongsi secara meluas oleh rakyat Afrika kerana apa yang dilakukan China bukan untuk kepentingan diri, tetapi untuk kelangsungan hidup umat manusia.

“Sebagai contoh, Inisiatif Peradaban Global menekankan bahawa setiap negara di dunia mempunyai peradaban tersendiri yang boleh menyumbang kepada pembangunan dan kelangsungan hidup umat manusia,” katanya.

David Monyae, pengarah Pusat Kajian Afrika-China di Universiti Johannesburg, memberitahu Global Times bahawa di bawah Inisiatif Jalur dan Jalan (BRI), Afrika telah banyak mendapat manfaat daripada program dan pelaburan China.

“Kami melihat China memainkan peranan penting kerana ia telah menggunakan pendekatan baharu untuk berurusan dengan Afrika. China memberi keutamaan kepada keperluan pembangunan negara membangun,