GS Stock

(SeaPRwire) –   Walaupun saham telah meningkat tahun ini, mengalami peningkatan lebih daripada 17% dalam S&P 500 (^GSPC), Goldman Sachs menyatakan kehati-hatian tentang potensi kenaikan pada tahun 2024. Menurut firma itu, S&P 500 dijangka ditutup pada 4,700 pada tahun 2024, mencerminkan peningkatan sederhana 5% dari aras semasa dan jatuh di bawah pulangan biasa 8% yang dilihat dalam tahun pilihan raya.

Ketua Eksekutif Goldman Sachs (NYSE: GS), David Kostin, mencatat dalam pandangan firma untuk tahun depan bahawa walaupun ramalan makro menunjukkan hasil yang menggalakkan bagi saham, titik permulaan dalam keadaan pasaran semasa mungkin mengehadkan penghargaan indeks saham AS yang utama pada tahun 2024.

Walaupun pasukan ekonomi Goldman mengekalkan sikap bullish terhadap ekonomi, meramalkan hanya peluang 15% berlakunya recession pada tahun 2024, pasukan strategi saham menegaskan bahawa pertumbuhan KDNK 2.1% yang dijangka pada tahun akan datang sudah pasti terharga dalam harga saham. Walaupun penambahbaikan baru-baru ini dalam margin keuntungan syarikat, pasukan Kostin mendakwa menentang mengharapkan pengembangan lanjut melepasi aras semasa pada tahun 2024, menunjukkan bahawa pasaran semasa telah menilai saham secara sewajarnya.

Goldman meramalkan kebanyakan potensi kenaikan dalam S&P 500 berpusat pada separuh kedua tahun 2024, selari dengan ramalannya untuk pengurangan kadar faed pada suku keempat. Kostin menjangkakan pertumbuhan ekonomi yang tahan pada permulaan tahun, membawa pasaran untuk menyemak semula jangkaan semasa bagi potongan bermula pada suku kedua. Selain itu, beliau menunjukkan bahawa ketidaktentuan pilihan raya AS mungkin meredam selera risiko awal, dengan pasaran mendapat momentum kemudian pada tahun berikutan potongan faed pertama dan penyelesaian ketidaktentuan pilihan raya.

Ramalan Goldman menunjukkan bahawa “Magnificent 7” saham akan mengalahkan 493 saham lain dalam S&P 500 pada tahun 2024. Walau bagaimanapun, timbul kebimbangan sama ada kejayaan gergasi teknologi seperti Nvidia, menghampiri paras tertinggi sekali lagi, sudah pasti terharga dalam jangkaan 2024. Kostin mengakui ciri-ciri unggul tujuh saham ini tetapi menekankan bahawa profil risiko/pulangan mungkin tidak menarik mengingat jangkaan yang tinggi, dengan membuat perbandingan dengan gelembung dot-com pada tahun 2000.

Dalam hal cadangan pelaburan, Goldman menekankan bahawa tahun 2024 akan menguntungkan saham “berkualiti tinggi”, termasuk saham pertumbuhan dengan pulangan modal tinggi dan saham siklus yang terkena tamparan. Saham terkemuka dalam bakul kualiti Goldman termasuk Alphabet (NASDAQ: GOOGL), O’Reilly Automotive (NASDAQ: ORLY), Tractor Supply (NASDAQ: TSCO), dan Sherwin-Williams (SHW). Gambaran keseluruhan disusun dengan tajuk “All You Had to Do Was Stay”, merujuk kepada lagu Taylor Swift dari album 1989, menunjukkan bahawa kekal berinvestasi melalui ketidaktentuan sementara akan memberi pulangan kepada pengurus dana pada akhirnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)