(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 14 Mei 2024 – Grindrod Shipping Holdings Ltd. (NASDAQ: GRIN) (JSE: GSH) (“Grindrod Shipping” atau “Syarikat” atau “kami” atau “kita” atau “kita”) , penyedia global perkhidmatan pengangkutan maritim terutamanya dalam sektor kapal kering, hari ini mengumumkan bahawa ia telah menghantar satu edaran ( “Edaran”) kepada pemegang saham Syarikat ( “Pemegang Saham”) berkaitan dengan cadangan pengurangan modal terpilih Syarikat ( “Pengurangan Modal Terpilih”) mengikut Seksyen 78G Akta Syarikat 1967 Singapura.

Di bawah terma-terma cadangan Pengurangan Modal Terpilih, pada tarikh kuat kuasa Pengurangan Modal Terpilih ( “Tarikh Kuat Kuasa”) semua saham biasa Syarikat ( “Saham”) yang dipegang oleh Pemegang Saham selain Saham yang dipegang oleh Good Falkirk (MI) Limited (“GF”) akan dibatalkan dan Pemegang Saham (selain GF) pada Tarikh Kuat Kuasa akan berhak menerima AS$14.25 secara tunai untuk setiap Saham yang dibatalkan.

Syarikat akan mengadakan mesyuarat agung luar biasa Syarikat ( “EGM”) berkaitan dengan cadangan Pengurangan Modal Terpilih. Notis EGM dinyatakan dalam Edaran. Pemegang Saham pada tarikh rekod 10 Mei 2024 pada pukul 06:00 Waktu Siang Piawai Timur Amerika Syarikat / 12:00 Waktu Piawai Afrika Selatan boleh mengundi dalam EGM. EGM akan diadakan pada 20 Jun 2024 pada pukul 06:00 Waktu Siang Piawai Timur Amerika Syarikat / 12:00 Waktu Piawai Afrika Selatan / 18:00 Waktu Piawai Singapura, secara maya melalui siaran audio-visual langsung dan siaran audio sahaja. Untuk menghadiri EGM secara maya, Pemegang Saham perlu mendaftar terlebih dahulu dan boleh mengemukakan soalan di laman web Syarikat, dalam kedua-dua kes, menjelang 17 Jun 2024. Notis EGM, seperti yang dinyatakan dalam Edaran, termasuk borang proxy dan arahan mengundi dan boleh didapati di laman web Syarikat dan juga diedarkan kepada Pemegang Saham yang telah membuat pilihan yang sewajarnya.

Supaya Pemegang Saham boleh mengundi, “Borang Proxy dan Arahan Mengundi” perlu dilengkapkan, dalam kedua-dua kes, tidak lewat dari pukul 06:00 Waktu Siang Piawai Timur Amerika Syarikat / 12:00 Waktu Piawai Afrika Selatan pada 17 Jun 2024 dan diajukan seperti berikut:

(i) oleh Pemegang Saham yang namanya tercatat dalam daftar ahli Syarikat kepada Continental Stock Transfer & Trust Company melalui emel kepada proxy@continentalstock.com atau melalui pos kepada 1 State Street, 30th Floor, New York, NY 10004-1561;
(ii) oleh Pemegang Saham di Afrika Selatan kepada broker, dealer, pendeposit sekuriti atau pihak perantara lain melalui mana kepentingan mereka dipegang di Afrika Selatan; dan
(iii) oleh Pemegang Saham di luar Afrika Selatan kepada (a) broker, dealer, pendeposit sekuriti atau pihak perantara lain melalui mana kepentingan mereka dipegang, (b) Vote Processing, c/o BROADRIDGE di 51 Mercedes Way, Edgewood, NY 11717, (c) melalui undian telefon di BROADRIDGE di +1-800-454-8683, atau (d) melalui undian dalam talian di PROXYVOTE.COM, yang memerlukan Nombor Kawalan 16 digit yang dicetak pada Borang Arahan Mengundi dari Broadridge.

Edaran memberikan maklumat terperinci mengenai cadangan Pengurangan Modal Terpilih. Pemegang Saham perlu membaca dan mempertimbangkan Edaran dan lampirannya dengan teliti kerana ia mengandungi maklumat penting mengenai EGM, Pengurangan Modal Terpilih dan bagaimana Pengurangan Modal Terpilih memberi kesan kepada Pemegang Saham.

Untuk soalan mengenai cadangan Pengurangan Modal Terpilih, EGM atau Edaran, atau permintaan salinan tambahan Borang Proxy dan Arahan Mengundi, atau bantuan mengundi Saham, sila hubungi .

Mengenai Grindrod Shipping
Grindrod Shipping terutamanya memiliki dan mengendalikan armada pelbagai kapal yang dimiliki dan disewa jangka panjang dan pendek untuk kapal kering. Perniagaan kapal kering, yang beroperasi di bawah jenama “Island View Shipping” (“IVS”) termasuk armada inti kapal handysize dan supramax/ultramax kapal kering. Syarikat berpangkalan di Singapura, dengan pejabat di London, Durban dan Tokyo. Grindrod Shipping disenaraikan di NASDAQ di bawah tanda “GRIN” dan di JSE di bawah tanda “GSH”.

Kenyataan Masa Depan
Kenyataan berita ini mengandungi kenyataan masa depan mengenai keadaan kewangan, keputusan operasi, aliran tunai, strategi perniagaan, kecekapan operasi, kedudukan saingan, peluang pertumbuhan, rancangan dan objektif pengurusan Grindrod Shipping dan hal-hal lain. Kenyataan masa depan ini, termasuk, antara lain, yang berkaitan dengan prospek perniagaan kami pada masa hadapan, pendapatan dan pendapatan, semestinya merupakan anggaran dan melibatkan pelbagai risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang disarankan oleh kenyataan masa depan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.